2 °C Budapest

Olcsó nyaralást keresel? Visszatért a régi sláger

Pénzcentrum
2012. július 8. 08:05

A '70-es, '80-as évekhez hasonlóan ismét jól pörögnek a kempingek Magyarországon - legalábbis a hivatalos statisztikák szerint. Tavaly 1,5 millió vendégéjszakát töltöttünk sátrakban: a piacot a külföldiek és a fesztiválozók húzzák felfelé.

Összesen 1,5 millió vendégéjszakával számolhattak tavaly a magyarországi kempingek, ez 1,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesített adataiból. A számok azt mutatják, hogy a kempingeket javarészt külföldiek töltik meg, 477 ezer vendégéjszakát pedig magyar utazóknak adtak el.

Nem meglepő tehát, hogy a magyar kempingekben szép számban találkozhatunk külföldiekkel - elsősorban németekkel, hollandokkal, osztrákokkal, dánokkal. Ők leginkább családostól utaznak, a legtöbbször sokmilliós lakóautókkal, kisbuszokkal érkeznek. Számukra sokkal inkább a kempingezés élménye dominál, míg a magyar utazók számára az ár sem mellékes. A balatoni kempingekben főszezonban egy felnőtt 2100-2500 forint között tölthet el egy éjszakát, idegenforgalmi adóval együtt (ez nagyjából ezer forinttal olcsóbb az alsó kategóriás apartmanok szobaárainál). Az árak a fürdővárosokban, kisebb tavaknál a Balatonhoz képest jelentősen, akár 300-500 forinttal is alcsonyabbak éjszakánként.

Ugyanakkor az internetes szálláshirdetések között egyre többször találkozhatunk olyannal, hogy egy-egy kiadó nyaraló udvarán sátrazni is lehet (általában néhány száz forinttal olcsóbban, mint a hivatalos kempingekben). A kiépített kempingek előnye viszont, hogy általában jelentősebb partszakasz is tartozik hozzájuk, így az utazó sok esetben megspórolhatja a strandbelépő díját is.

Jó lesz a szezon

Jó szezonra számít a Balatontourist Zrt. az általa közvetlenül és közvetve működtetett 18 balatoni kempingben, ahol az eddigi vendégéjszakák száma, valamint az előfoglalások mennyisége és befolyt előlege is felülmúlja 5 százalékkal a tavalyit - tájékoztatta Székely Ferenc vezérigazgató-helyettes az MTI-t június végén..

A tapasztalatok szerint az előszezonban eddig kiugróan nőtt a holland, lengyel és cseh vendégek száma, és kisebb mértékben ugyan, de emelkedett az osztrák és német turisták száma is. Elmaradt ugyanakkor az időjárásra kifejezetten érzékeny magyar vendégek érdeklődése a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az eddigi 5 százalékos növekedést a társaság a szolgáltatási színvonal növelésének és az aktívabb marketing munkának tudja be, remélve, hogy a növekedés a szezon egészére is jellemző lesz. (A cég által üzemeltetett szálláshelyeken az elmúlt évben a vendégéjszakák száma stagnált, mert bár a 161 ezres vendégforgalom 8,4 százalékkal felülmúlta a korábbi évit, de a vendégek tartózkodási ideje mintegy 9 százalékkal csökkent.)


A vezérigazgató-helyettes szerint az utóbbi években erősödött az időjárás szerepe a foglalási döntésekben, ezért a vendégek az érkezésük előtt egyre rövidebb idővel foglalnak csak helyeket. A korábban tipikusnak tekintett egyhetes nyaralások mellett mind gyakoribbak az 1-2 napos, sokszor Balaton körüli kerékpározáshoz kapcsolódó foglalások, és egyre népszerűbb a szezonbérlet. (Szezonbérletet azok váltanak, akik egész nyárra lakókocsikat telepítenek egy-egy kempingbe, és ezeket a szálláshelyeket a tulajdonos vagy az alkalmazottai fix díjért használják kempingzárásig.)

Horvátországban már az előszezon is jó volt
Horvátországban az idei előszezonban 30-35 százalékkal is növekedett egyes kempingek forgalma, a nyári időszakban szintén jó eredményekre számítanak - közölte a turisztikai tárca.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A horvát kempingek szövetségének tájékoztatása szerint az elmúlt két hónapban a 235 közepes és nagy kempingben, valamint a 284 kisebb táborhelyen összesen 1,65 millió éjszakát töltöttek el a hazai és külföldi vendégek. A legtöbben hagyományosan Németországból, Ausztriából, Szlovéniából és Olaszországból érkeztek.

A pozitív trend annak köszönhető, hogy az elmúlt években jelentős minőségi fejlesztések történtek a kempingekben. A kempingüzemeltetők reményei szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is legalább 15,2 millió vendégéjszakát regisztrálhatnak ezeken a szálláshelyeken.

Horvátországban a több mint ötszáz kempingben összesen csaknem negyedmillió szálláshelyet kínálnak. Tavaly 335 ezer magyar járt az adriai államban, a korábbi adatok szerint 20-25 százalékuk nyaral kempingben.
(MTI)


Tendenciaként érzékelhető a Balatonnál a kempingező életformát kedvelők, de ehhez eszközökkel nem rendelkező vendégek számának növekedése is. Számukra bérelhető mobilházakat, bér-lakókocsikat és berendezett, felszerelt bérsátrakat biztosítanak. A változó igényekhez tartozik, hogy ma már nem elég csak szálláshelyet kínálni, élményt is kell nyújtani a vendégeknek - mondta a vezérigazgató-helyettes. Ezért a cég kempingjeiben kiemelt szerep jut a szállásdíjért járó szórakozató programoknak.

Az idén összesen mintegy 160 millió forintot fordítottak a tulajdonosok a kempingek karbantartására, illetve a vendégfogadási színvonalának javítására. Egyebek közt új mobilházakat telepítettek, gyermekmedencét újítottak meg, bővítettek vizesblokkokat, vagy a medence fűtésénél napenergia tértek át.

A Balatoni Hajózási Zrt. két kempingjében is növekvő számot mutat a vendégéjszakák száma. A balatonszemesi Hattyú Kempingben a vendégszám 17 százalékkal csökkent, de a bevételt érdemben meghatározó vendégéjszakák száma 7,4 százalékkal nőtt.

A balatonboglári Sellő kempingben a vendégek száma 29, a vendégéjszakák száma 19 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Ezekből a mutatószámokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei nyár tendenciáiról, hiszen a kempingek a júniusi előszezonban mindössze forgalmuk 9 százalékát realizálják - mondta el Horváth Gyula, a társaság vezérigazgatója.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?