Olcsó nyaralást keresel? Visszatért a régi sláger

Pénzcentrum
2012. július 8. 08:05

A '70-es, '80-as évekhez hasonlóan ismét jól pörögnek a kempingek Magyarországon - legalábbis a hivatalos statisztikák szerint. Tavaly 1,5 millió vendégéjszakát töltöttünk sátrakban: a piacot a külföldiek és a fesztiválozók húzzák felfelé.

Összesen 1,5 millió vendégéjszakával számolhattak tavaly a magyarországi kempingek, ez 1,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesített adataiból. A számok azt mutatják, hogy a kempingeket javarészt külföldiek töltik meg, 477 ezer vendégéjszakát pedig magyar utazóknak adtak el.

Nem meglepő tehát, hogy a magyar kempingekben szép számban találkozhatunk külföldiekkel - elsősorban németekkel, hollandokkal, osztrákokkal, dánokkal. Ők leginkább családostól utaznak, a legtöbbször sokmilliós lakóautókkal, kisbuszokkal érkeznek. Számukra sokkal inkább a kempingezés élménye dominál, míg a magyar utazók számára az ár sem mellékes. A balatoni kempingekben főszezonban egy felnőtt 2100-2500 forint között tölthet el egy éjszakát, idegenforgalmi adóval együtt (ez nagyjából ezer forinttal olcsóbb az alsó kategóriás apartmanok szobaárainál). Az árak a fürdővárosokban, kisebb tavaknál a Balatonhoz képest jelentősen, akár 300-500 forinttal is alcsonyabbak éjszakánként.

Ugyanakkor az internetes szálláshirdetések között egyre többször találkozhatunk olyannal, hogy egy-egy kiadó nyaraló udvarán sátrazni is lehet (általában néhány száz forinttal olcsóbban, mint a hivatalos kempingekben). A kiépített kempingek előnye viszont, hogy általában jelentősebb partszakasz is tartozik hozzájuk, így az utazó sok esetben megspórolhatja a strandbelépő díját is.

Jó lesz a szezon

Jó szezonra számít a Balatontourist Zrt. az általa közvetlenül és közvetve működtetett 18 balatoni kempingben, ahol az eddigi vendégéjszakák száma, valamint az előfoglalások mennyisége és befolyt előlege is felülmúlja 5 százalékkal a tavalyit - tájékoztatta Székely Ferenc vezérigazgató-helyettes az MTI-t június végén..

A tapasztalatok szerint az előszezonban eddig kiugróan nőtt a holland, lengyel és cseh vendégek száma, és kisebb mértékben ugyan, de emelkedett az osztrák és német turisták száma is. Elmaradt ugyanakkor az időjárásra kifejezetten érzékeny magyar vendégek érdeklődése a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az eddigi 5 százalékos növekedést a társaság a szolgáltatási színvonal növelésének és az aktívabb marketing munkának tudja be, remélve, hogy a növekedés a szezon egészére is jellemző lesz. (A cég által üzemeltetett szálláshelyeken az elmúlt évben a vendégéjszakák száma stagnált, mert bár a 161 ezres vendégforgalom 8,4 százalékkal felülmúlta a korábbi évit, de a vendégek tartózkodási ideje mintegy 9 százalékkal csökkent.)


A vezérigazgató-helyettes szerint az utóbbi években erősödött az időjárás szerepe a foglalási döntésekben, ezért a vendégek az érkezésük előtt egyre rövidebb idővel foglalnak csak helyeket. A korábban tipikusnak tekintett egyhetes nyaralások mellett mind gyakoribbak az 1-2 napos, sokszor Balaton körüli kerékpározáshoz kapcsolódó foglalások, és egyre népszerűbb a szezonbérlet. (Szezonbérletet azok váltanak, akik egész nyárra lakókocsikat telepítenek egy-egy kempingbe, és ezeket a szálláshelyeket a tulajdonos vagy az alkalmazottai fix díjért használják kempingzárásig.)

Horvátországban már az előszezon is jó volt
Horvátországban az idei előszezonban 30-35 százalékkal is növekedett egyes kempingek forgalma, a nyári időszakban szintén jó eredményekre számítanak - közölte a turisztikai tárca.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A horvát kempingek szövetségének tájékoztatása szerint az elmúlt két hónapban a 235 közepes és nagy kempingben, valamint a 284 kisebb táborhelyen összesen 1,65 millió éjszakát töltöttek el a hazai és külföldi vendégek. A legtöbben hagyományosan Németországból, Ausztriából, Szlovéniából és Olaszországból érkeztek.

A pozitív trend annak köszönhető, hogy az elmúlt években jelentős minőségi fejlesztések történtek a kempingekben. A kempingüzemeltetők reményei szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is legalább 15,2 millió vendégéjszakát regisztrálhatnak ezeken a szálláshelyeken.

Horvátországban a több mint ötszáz kempingben összesen csaknem negyedmillió szálláshelyet kínálnak. Tavaly 335 ezer magyar járt az adriai államban, a korábbi adatok szerint 20-25 százalékuk nyaral kempingben.
(MTI)


Tendenciaként érzékelhető a Balatonnál a kempingező életformát kedvelők, de ehhez eszközökkel nem rendelkező vendégek számának növekedése is. Számukra bérelhető mobilházakat, bér-lakókocsikat és berendezett, felszerelt bérsátrakat biztosítanak. A változó igényekhez tartozik, hogy ma már nem elég csak szálláshelyet kínálni, élményt is kell nyújtani a vendégeknek - mondta a vezérigazgató-helyettes. Ezért a cég kempingjeiben kiemelt szerep jut a szállásdíjért járó szórakozató programoknak.

Az idén összesen mintegy 160 millió forintot fordítottak a tulajdonosok a kempingek karbantartására, illetve a vendégfogadási színvonalának javítására. Egyebek közt új mobilházakat telepítettek, gyermekmedencét újítottak meg, bővítettek vizesblokkokat, vagy a medence fűtésénél napenergia tértek át.

A Balatoni Hajózási Zrt. két kempingjében is növekvő számot mutat a vendégéjszakák száma. A balatonszemesi Hattyú Kempingben a vendégszám 17 százalékkal csökkent, de a bevételt érdemben meghatározó vendégéjszakák száma 7,4 százalékkal nőtt.

A balatonboglári Sellő kempingben a vendégek száma 29, a vendégéjszakák száma 19 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Ezekből a mutatószámokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei nyár tendenciáiról, hiszen a kempingek a júniusi előszezonban mindössze forgalmuk 9 százalékát realizálják - mondta el Horváth Gyula, a társaság vezérigazgatója.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem