7 °C Budapest

Sosem gondolnád, mitől rettegnek a magyar turisták

Pénzcentrum
2012. június 25. 11:04

Minden harmadik ember valamilyen fóbiában szenved, amely a nyaralás alatt néha tetőzik is a körülmények miatt. Már, ha nyaralásnak lehet nevezni azt a tevékenységet, mikor a napon süttetjük magunkat, de közben dolgozunk - derült ki egy friss felmérésből. A válaszadók 56 százaléka ugyanis valamilyen szinten, de aktívan dolgozik a nyaralás alatt, harmada pedig fél a kosztól, a pókoktól, és a tömegtől.

A technológia fejlődése, a ma már gyakorlatilag mindenhol elérhető internetes hálózat révén a munkát sokkal egyszerűbb "magunkkal vinni" a nyaralásra is: a bevallottan laptoppal felfegyverkezve pihenni indulók 7 százaléka gyakorlatilag végigdolgozza a vakációra szánt időt - derült ki a Lealkudtuk.hu nem reprezentatív, csaknem kétezer fő által kitöltött kérdőíves felméréséből.

"Ennél még szomorúbb, hogy a 'melyik 5 tárgyat vinné magával a nyaralásra, amelyeket nem pótolhatna másként' kérdésre 100 százalék helyett a válaszadók 86 százaléka jelölte be a fogkefét, ugyanakkor 81 százalék a mobiltelefonja nélkül nem indulna útnak! Ezek után talán már nem meglepő az sem, hogy laptopot csaknem a válaszadók negyede vinne magával" - mondta Orova Balázs, a felmérést végző portált is üzemeltető allegroup.hu Kft. üzletág-igazgatója. "Könyvet a megkérdezettek alig fele, gumimatracot pedig csupán 10 százalék visz a nyaralására."

A válaszadók 56 százaléka biztosan megy nyaralni idén, akik viszont nem mennek, azok 70 százaléka a pénzhiányt jelölte meg okként. Érdekesség viszont, hogy a nem nyaralók közül, a fiatalabb, 16-25 év közötti korosztály harmadánál nem a pénz, hanem az időhiány volt a fő ok. Úgy tűnik, ők inkább nyári munkával töltik az idejüket.

Korábban: "Diákmunkát vállalsz a nyáron? Így kell adóznod utána"

A belföldi nyaralásokat tekintve továbbra is a Balaton vezet 40 százalékos aránnyal, amit az észak-magyarországi turisztikai régió követ - igaz, jócskán lemaradva - a válaszadók mindössze 11 százaléka utazna ide. Itt érdemes megemlíteni, hogy a válaszadók 92 százalékát nem érdekelte az éppen folyó labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a nyári olimpia sem, amikor a helyszínt kiválasztották a nyaralásához. Azaz vélhetően nem végeztek előzetes felmérést, hogy a nyaralás helyszínén vajon tudják-e nézni a sportközvetítéseket.

A megkérdezettek több mint 80 százaléka autóval, vagy motorral jut el a kiválasztott helyszínre, emellett 12 százalék a vonatot, 5 százalék a buszt, 1 százalék pedig a kerékpárt jelölte meg, mint az utazás eszközét. A kevesebb pénzből gazdálkodó, vagy éppen jogosítvánnyal még nem rendelkező 16-25 éves korosztály 30 százaléka vonatozik majd, csaknem 20 százalék pedig busszal indul útnak, míg a 26-35 éves korosztály a sportosabb megoldások híve: 3 százalék kerékpárra ül.

Korábban: "Autóval mész nyaralni? Ezeket az országokat érdemes elkerülni"

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A nyaralásra szánt büdzsé több mint harmada a szállásköltségre megy el, 23 és 18 százalék az étkezésre és az útiköltségre, a fennmaradó, mintegy 25-30 százalékot a nyaralók a szórakozásra, vagy éppen kultúrára költik, beállítottság szerint" - tette hozzá Orova Balázs. "Felmértük azt is, hogy mire, mennyi időt szánnak a nyaralók: a nyaralás negyede elmegy alvásra, ugyancsak negyede szórakozásra, és a fennmaradó időszakon osztozik az utazás, a kulturális tevékenység, valamint az étkezés."

Érdekesség viszont, hogy a férfi válaszadók az idejük 28 százalékát durmolnák át, míg a nők csak az idejük negyedét. "S, hogy a Balaton még ma is drága? Erre adhat némi választ, az a tény, amely szerint az étkezési költség aránya magasabb azoknál a válaszadóknál, akik a Balatont jelölték meg a nyaralás színhelyeként."

Jó hír, hogy a válaszadók 55 százaléka már köt biztosítást, ha nyaralni indul, és szintén jó hír, hogy csupán minden harmadik ember szenved valamilyen fóbiában. A válaszadók 25-25 százalékban a tértől és a kosztól rettegnek, míg 20-20 százalékuk tömeg- (agorafóbia), illetve pókiszonyban szenved. Utóbbi viszont az életkorral mérséklődik: a 16-25 évesek között 50 százalék a pókiszony aránya, míg a 46 évesnél idősebb válaszadók esetében már csak 10 százalék ez az arány. Szintén érdekes, hogy a férfiak esetében viszont az átlagtól magasabb, 30 százalék körüli a tömegiszonyban szenvedők aránya.

A fizetési módok tekintetében (több választ is lehetett adni, hiszen nem feltétlen csak egyféleképpen lehet rendezni a számlákat) továbbra is a készpénz vezet 78 százalékkal, amit a bankkártyás fizetés követ 64 százalékkal, a válaszadók 31 százaléka használ valamilyen utalványt, végül alig 1 százalék használ mobilfizetést. Utóbbi arány viszont 4 százalékra ugrik a 26-35 éves korosztály esetében, igaz, ők nagyobb arányban használnak készpénzt, bankkártyát és utalványt is az átlaghoz képest, vélhetően mivel gazdaságilag is aktívabbak.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem