13 °C Budapest

Autóval mész nyaralni? Ezeket az országokat érdemes elkerülni

Pénzcentrum
2012. június 23. 08:02

Itt a nyár, a kánikula, s ahogy az lenni szokott előbb utóbb a legtöbb család elgondolkodik, hol töltse el a jól megérdemelt szabadságot. Bár akadnak, akik repülőre szállnak, azonban a legtöbben autóval hódítják meg Európa valamelyik országát. Az egyes országok között azonban akár jelentős különbségek is lehetnek az üzemanyagárakban, így egyáltalán nem mindegy, ki mikor tankolja meg az autóját egy hosszabb, több országot érintő utazás esetén.

Lankad a magyar családok nyaralási kedve - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. nemrég publikált, a magyar lakosság 2012-es főszezonbeli (azaz a májustól szeptemberig terjedő időszakban) utazási terveit vizsgáló kutatásából. A megkérdezett háztartások harmadában (közel 35%) terveznek utazást idén nyáron, míg tavaly ilyenkor még a családok 54 százaléka tervezett nyári üdülést. Bár a felmérés megállapításai szerint az utazást tervezők legnagyobb része belföldön utazik majd, de akadnak, szép számmal, akik külföldi úticélt választanak. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, de Görögország és Spanyolország értékesítése is jól alakult, a legsikeresebb azonban Törökország volt.


Bár a távolabbi országokba természetesen repülővel utaznak a magyar családok, azonban jópáran autóval keresik majd fel valamelyik környező ország látványosságait. A Magyar Autóklub tájékoztatása szerint a mostani hétvége valószínűleg az idén az eddigi legforgalmasabb lesz. Európa több országában megkezdődött a vakáció, rengeteg család indul nyaralni. Mindenekelőtt a tenger, illetve egyéb vízpartokhoz vezető utak lesznek zsúfoltak. Minden országban megszaporodtak az útépítések és -javítások, amelyek többnyire sávlezárással, sebesség-korlátozással, esetleg nagyobb forgalomtereléssel járnak. Érdemes ezt figyelembe venni, amikor utazásunkat tervezzük. Az alpesi hágók mindegyikén már feloldották a téli zárlatot - természetesen időjárási vagy egyéb ok miatt bármikor sor kerülhet átmeneti lezárásukra. Megnőtt a motorkerékpárosok száma, közülük sokan veszélyes sebességgel száguldanak.


Az autózóknak ugyanakkor nem árt tisztában lenniük az európai üzemanyagárakkal is, ugyanis jelentős különbségek lehetnek az egyes desztinációk árképzésében. Arról nem is beszélve, hogy az euró/forint árfolyamának ingadozása napról napra akár több ezer forintos különbséget is jelenthet a családi költségvetésnek. Az EU/IMF tárgyalások július második felében valószínű elindulása egyelőre viszonylag erősebb szinteken tarthatja a forintot az euróval szemben, de fontos hangsúlyozni, hogy ehhez viszonylag kedvező nemzetközi befektetői légkör is szükséges - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Weinhardt Attila.


A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint amennyiben a június végi uniós csúcstalálkozón sikerül hathatós válságkezelő lépésekről megállapodni, akkor ez adott lenne, félő azonban, hogy a különböző érdekek összehangolása most sem sikerül, így nyáron, illetve őszhöz közeledve mélyül az adósságválság, a negatív külpiaci környezet pedig a forintot is megviseli, újra a 300 körüli szintig drágulhat az euró. Ez különösen akkor lenne igaz, ha a magyar kormány és az EU/IMF-páros közötti kemény konfliktusok miatt bizonytalan időre elhúzódnának a tárgyalások, azaz nem lenne "védőháló" a forint körül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem