1 °C Budapest

Autóval mész nyaralni? Ezeket az országokat érdemes elkerülni

Pénzcentrum
2012. június 23. 08:02

Itt a nyár, a kánikula, s ahogy az lenni szokott előbb utóbb a legtöbb család elgondolkodik, hol töltse el a jól megérdemelt szabadságot. Bár akadnak, akik repülőre szállnak, azonban a legtöbben autóval hódítják meg Európa valamelyik országát. Az egyes országok között azonban akár jelentős különbségek is lehetnek az üzemanyagárakban, így egyáltalán nem mindegy, ki mikor tankolja meg az autóját egy hosszabb, több országot érintő utazás esetén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Lankad a magyar családok nyaralási kedve - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. nemrég publikált, a magyar lakosság 2012-es főszezonbeli (azaz a májustól szeptemberig terjedő időszakban) utazási terveit vizsgáló kutatásából. A megkérdezett háztartások harmadában (közel 35%) terveznek utazást idén nyáron, míg tavaly ilyenkor még a családok 54 százaléka tervezett nyári üdülést. Bár a felmérés megállapításai szerint az utazást tervezők legnagyobb része belföldön utazik majd, de akadnak, szép számmal, akik külföldi úticélt választanak. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, de Görögország és Spanyolország értékesítése is jól alakult, a legsikeresebb azonban Törökország volt.


Bár a távolabbi országokba természetesen repülővel utaznak a magyar családok, azonban jópáran autóval keresik majd fel valamelyik környező ország látványosságait. A Magyar Autóklub tájékoztatása szerint a mostani hétvége valószínűleg az idén az eddigi legforgalmasabb lesz. Európa több országában megkezdődött a vakáció, rengeteg család indul nyaralni. Mindenekelőtt a tenger, illetve egyéb vízpartokhoz vezető utak lesznek zsúfoltak. Minden országban megszaporodtak az útépítések és -javítások, amelyek többnyire sávlezárással, sebesség-korlátozással, esetleg nagyobb forgalomtereléssel járnak. Érdemes ezt figyelembe venni, amikor utazásunkat tervezzük. Az alpesi hágók mindegyikén már feloldották a téli zárlatot - természetesen időjárási vagy egyéb ok miatt bármikor sor kerülhet átmeneti lezárásukra. Megnőtt a motorkerékpárosok száma, közülük sokan veszélyes sebességgel száguldanak.


Az autózóknak ugyanakkor nem árt tisztában lenniük az európai üzemanyagárakkal is, ugyanis jelentős különbségek lehetnek az egyes desztinációk árképzésében. Arról nem is beszélve, hogy az euró/forint árfolyamának ingadozása napról napra akár több ezer forintos különbséget is jelenthet a családi költségvetésnek. Az EU/IMF tárgyalások július második felében valószínű elindulása egyelőre viszonylag erősebb szinteken tarthatja a forintot az euróval szemben, de fontos hangsúlyozni, hogy ehhez viszonylag kedvező nemzetközi befektetői légkör is szükséges - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Weinhardt Attila.


A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint amennyiben a június végi uniós csúcstalálkozón sikerül hathatós válságkezelő lépésekről megállapodni, akkor ez adott lenne, félő azonban, hogy a különböző érdekek összehangolása most sem sikerül, így nyáron, illetve őszhöz közeledve mélyül az adósságválság, a negatív külpiaci környezet pedig a forintot is megviseli, újra a 300 körüli szintig drágulhat az euró. Ez különösen akkor lenne igaz, ha a magyar kormány és az EU/IMF-páros közötti kemény konfliktusok miatt bizonytalan időre elhúzódnának a tárgyalások, azaz nem lenne "védőháló" a forint körül.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?