Mi lesz a BKV-val? Megszólalt a főpolgármester

Pénzcentrum
2012. január 11. 14:05

Napok óta hangos a hazai sajtó és az utca attól, hogy összedől a BKV, nincs pénz az üzemeltetésre, leáll a szolgáltatás, vagyis technikailag megáll a város. A hírek bár rémisztőek, hiszen némi sejtésünk van róla, milyen lenne a budapestiek egy hétköznapja, ha ez valóban bekövetkezne, mégis a jelen helyzetben ennek valós alapja van. Tarlós István tartott sajtótájékoztatót a Városházán a BKV megmentéséről.

Az eddigi helyzet

A főpolgármester korábban bejelentette, hogy az MKB tavaly december 15-én jelezte a BKV-nak, hogy a január 27-én lejáró 8,9 milliárd forintos folyószámla-hitelkeretet csak állami készfizető kezesség mellett kívánják meghosszabbítani. Így az 58 milliárdos adósságtörlesztési kötelezettséggel, a 41 milliárdos folyó működési hiánnyal - tetézve a 32 milliárdos normatív támogatás decemberi befagyasztásával megoldhatatlan helyzetbe kerülne a főváros tömegközlekedését ellátó vállalat, illetve a fővárosi önkormányzat. A budapesti tömegközlekedés idei működtetéséhez így 73 milliárd forint hiányzik az adósságszolgálat nélkül.

Állami kezesség hiányában, gyors tűzoltásként a szerdára tervezett, ám elhalasztott rendkívüli közgyűlésen vélhetően megszavaztak volna egy kilenc milliárdos tagi kölcsönt a közlekedési cégnek, amit annak április végén vissza kellet volna fizetnie. Azért áprilisig, mert akkor szűnik meg az idei 32 milliárdos állami támogatás zárolása.

Amennyiben leállna a BKV a katasztrófa nem csak az egyéni utazók szintjén jelentkezne, hanem beláthatatlan nemzetgazdasági következményekkel is számolni kell. Az eddigi hírek szerint az azonnali kár mintegy 200 milliárd forintra tehető, ha becsődöl a BKV, ám pontos számokat lehetetlen előre jósolni. Mást ne mondjunk, a cég fizetésképtelenné válásakor indítandó felszámolási, illetve az ennek elkerülését célzó csődeljárás a 4-es metró uniós támogatási szerződésének felmondását okozná. Ebben az esetben pedig a fővárosnak 337-342 milliárd, az államnak 183,4 milliárd forintot kellene visszafizetnie.

A főpolgármester az immáron belátható közelségbe kerülő csőd miatt rendkívüli közgyűlést hívott össze szerdára, ám a Fidesz-KDNP frakciónak köszönhetően a mai napra tervezett rendkívüli Fővárosi Közgyűlést mégsem tartották meg, mert a kormánypártiak ígéretet tettek, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a kormánnyal. Az ötfős tárgyalódelegációnak Tarlós István, György Isván, Bagdy Gábor, Rogán Antal és Németh Zoltán a tagjai, mely listát maga Tarlós is megerősítette. A delegáció legfőbb célja egy 21 milliárdos segítség, valamint a 32 milliárdos normatív keret zárolásának feloldása.

A közgyűlés ugyan elmaradt, a tárgyalódelegáció összeállt, a főpolgármester azonban megtartotta sajtótájékoztatóját a "BKV megmentése" témában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sajtótájékoztató

"Az Alstom után a BKV súlyos problémáinak megoldása a kérdés most, a kormány és a Fidesz vezetői azonban azt feltételezik, és állítják, hogy Budapestnek, mint az ország leggazdagabb régiójának meg kell tudni oldania a pénzügyi nehézségeiből adódó gondjait, ám ez tévhit. Bízom benne, hogy a tárgyalások sikeresek lesznek, és megoldódik a kialakult helyzet." - kezdte és zárta a rendkívül rövidre sikerült és szűkszavú felszólalását a főpolgármester.

A feltett kérdések közül csak az eddigi információkat megerősítő válaszokat kapott a sajtó, vagyis a tárgyalódelegáció tagjainak névsorát, és azt, hogy ha nem sikerül megállapodni, akkor legjobb esetben február végén összezuhan a budapesti tömegközlekedés. Annyit azonban elárult Tarlós István, hogy megállapodni csak a miniszterelnökkel hajlandó, vagyis Orbán Viktornak kell kezet nyújtania a főváros tömegközlekedését érintő kérdés rendezésére.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem