15 °C Budapest

Bejelentették: jöhet az 5-ös metró

Pénzcentrum
2011. november 29. 20:08

A kisföldalatti megújításáról, az ötös metróról, a troli- és villamoshálózat kidolgozásáról, valamint a gödöllői hév 2-es metróval történő összekapcsolásáról beszélt Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója egy a mai napon tartott konferencián - írja az Urbanista blog.

A négy jelentős fővárosi fejlesztés, melyett Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója vázolt egy a mai napon tartott konferencián 2020-ig valósulhat meg.

A projektek keretében lecserélnék a kisföldalatti 38 éves szerelvényeit, valamint akadálymentesítenék a vonalat, s az is elképzelhető, hogy a Milleniumi Földalatti Vasút a jövőben Zuglóig járna. Az elmondottak szerint összekapcsolnák a Gödöllői HÉV-et a 2-es metróval, s szintén két vonal összekapcsolásával (Csepeli-, 5-ös HÉV) létrehoznák az 5-ös metrót. Ezenkívül pedig a troli-, és villamoshálózat kidolgozására is sor kerülne, hiszen rengeteg olyan terület van, amelyeket érdemes lenne fejleszteni.

Bár a BKK vezérigazgatója most először számolt be a fejlesztésekről, újdonságnak azonban egyáltalán nem minősülnek. A rendelkezésre álló információk szerint például már a 2-es metró építésekor (50-es évek) az volt a terv, hogy a Népstadinnál közös végállomást alakítanak ki a Gödöllői HÉV-vel, amelynek nyomai a mai napig láthatók (4 vágány az állomáson).

Az Észak-déli regionális gyorsvasút, vagyis ismertebb nevén az 5-ös metró fejlesztési tervéről pedig először Demszky Gábor beszélt 2002-ben. A projekt tervezésére Budapest önkormányzata 2005-ben 100 millió forintot különített el. A városvezetés 2007-es kezdéssel EU-források bevonásával szerette volna 2010-re a projektet megvalósítani, ez azonban meghiúsult. 2007-ben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ismét beszámolt arról, hogy a városvezetés szeretné elkezdeni ún. ötös metró tervezését. 2008 februárjában pedig a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) készített négy nyomvonalváltozatot tartalmazó tervet a metró kivitelezésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?