28 °C Budapest

Filléres lakásárakat hozott a végtörlesztés

2011. november 22. 14:07

A végtörlesztés hatására - ha nem is nagy számban - de megjelentek a piacon a nyomott árakon kínált ingatlanok. Bár már csak alig egy hónap maradt - a végtörlesztés lezárása után szűkülhet a kínálat - addig is érdemes lehet szétnézni a filléres ajánlatok között azoknak, akik lakásvásárláson gondolkodnak, hiszen a sokszor piaci ár alatt kínált ingatlanok később igencsak jó befektetésnek bizonyulhatnak.

A kormány korábbi döntése értelmében a jelenlegi piaci értékeknél jóval alacsonyabb árfolyamszinteken rendezhetik tartozásukat a devizahitelesek. Erre még alig egy hónapig van lehetősége az adósoknak; december 30-ig lehet ugyanis benyújtani a bankokhoz a végtörlesztési igényt, melynek befogadása után még 60 nap áll rendelkezésre a teljes tartozás rendezésére.

A végtörlesztés során tehát már csak a teljes devizatartozásuk csökkentett árfolyammal szorzott összegét kell forintban megfizetnünk az adósoknak, így igencsak jó lehetőség nyílik sokak számára a hitelből való kiszállásra. Erre több lehetősége is adódik a devizahiteleseknek. Mint ahogy azt korábban a Pénzcentrum.hu is megírta végtörleszteni talán a legkönnyebben saját megtakarításból lehet, de lehetőség van forinthitellel kiváltani a devizahitelt a kedvezményes árfolyamon.

Azoknak az eladóknak viszont, akik nem rendelkeznek elég megtakarítással, illetve nem hitelképesek, vagy egyszerűen nem kívánnak hitelt felvenni a végtörlesztéshez a legegyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás a fedezetül szolgáló ingatlan eladása lehet. Az idő szűke ugyanakkor jókora árengedményekre készteti ezen eladókat, mellyel igencsak jól járhatnak a potenciális vásárlók. Nem is kell nagyon keresgélni az ilyen ajánlatokat, hiszen a legtöbb hirdetési portálon mind-mind találkozhatunk olyan opcióval, ami azt jelzi sürgős az eladás. Sőt akadnak olyan oldalak is a világhálón, melyek kizárólag az ilyen ingatlanok hirdetéseire specializálódtak. Vélhetően ezek többsége el is tűnik majd a süllyesztőben, amint lezárul ez az időszak.


Október közepe óta lehet például találkozni a "last minute" címkével ellátott hirdetésekkel az Otthon Centrum kínálatában - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Déry Attila. Mint azt a vezető elemző kiemelte az ilyen címkével ellátott ingatlanok tulajdonosai elsősorban végtörlesztési szándékkal vannak a piacon. Ugyanakkor az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy ezen ingatlanok esetében nem kényszerértékesítésekről van szó. "Semmiképpen nem szabad ezeket összekeverni a banki kényszerértékesítésekkel; az eladóknak nem feltétlenül vannak fizetési gondjaik a jelzáloghitelükkel, csak ki akarják használni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét" - mondja az elemző.

Ugyanakkor a végtörlesztés az árak csökkenését hozhatja a piacon, amennyiben sokan adják el emiatt az ingatlanukat - mondja Déry Attila, valamint hozzáteszi, hogy ezen ingatlanok esetében a piaci árfolyam és a végtörlesztési árfolyam között akár 20-25 százalékos eltérés is lehet, mely különbség az alku alapját képezi. "Az árfolyam különbözetből eredő nagyobb mozgástér nagyobb árengedményekre ad lehetőséget, ami szintén nyomást helyez az árakra. Ugyanakkor az, hogy ez pontosan milyen áresést generál a piacon, egyelőre nem ismert" - mondta el az elemző.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyakran filléres ajánlatok tehát jó befektetésnek bizonyulhatnak, főként, ha valaki abban bízik, hogy előbb utóbb emelkedésnek indulnak a lakásárak (2008 óta elképesztő mélyrepülést produkált az ingatlanpiac, mint az a fenti grafikonon is jól látszik). Az viszont, hogy befektetési szempontból hol érdemes ingatlanvásárlásban gondolkodni már némileg bonyolultabb kérdés. Befektetési szempontból Budapesten elsősorban a lokáció a fő kérdés. Ahol jelentősen nyomott árak jellemzőek, ott mindenképp érdemes lehet vásárolni, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ingatlan közép-hosszú távú befektetési forma. A fővárosi egyetemek környezetében például érdemes lehet befektetési célzattal lakást venni, hiszen a bérleti piac pozitív képet mutat, s ezek a területek jó piaci potenciállal bírnak.


A tekintetben pedig, hogy használt vagy felújított, esetleg újépítésű lakást érdemes-e vásárolni, a kockázatvállalás a fő kérdés. A fővárosi átlagárakat tekintve például mintegy 40 ezer forintos árkülönbség figyelhető meg a különböző típusok között, így ez az összeg az ami a renoválásra marad. Érdemes tehát kalkulációt készíteni, mielőtt egy lelakott ingatlanba fektetnénk pénzünket. Jövőre némileg megváltozik a helyzet. 2012-től ugyanis csak energiatanúsítvánnyal lehet eladni az ingatlanokat, mely jó iránymutatást ad a vásárlóknak a lakással kapcsolatban felmerülő számos kérdéssel kapcsolatban.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?