17 °C Budapest

Ennyivel kerül majd többe a megtett úttal arányos autópályadíj

Pénzcentrum
2011. szeptember 15. 08:31

Jóval többe kerülhet az autósoknak a megtett úttal arányos autópályadíj. Így ameddig a kormány halogatja a bevezetést sokat spórolhatnak az autópályákat használók - írja a Népszabadság.

Jelenleg a személygépkocsikkal útra kelők a négynapos úthasználatért 1650 forintot hagynak az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) kasszájában. Mindez azonbvan alapjaiban változna meg, ha a személygépkocsik az általuk megtett út alapján számított díj befizetésével járulnának hozzá az autópályák üzemeltetéséhez, fenntartásához.

A legkisebb kategóriában az elképzelések szerint a megtett úttal arányos díjakat csak fokozatosan vezetnék be. Az új díjszedő rendszer bekapcsolásának évében a négynapos matrica szűnne meg. Helyette az alkalmi sztrádahasználók 2009-es árakon számolva nettó hatforintos kilométerenkénti tarifáért hajthatnának az autópályákon.

Ez azonban még nem a végállomás. A kilométerdíjak évente aktuális emelésével párhuzamosan az új díjrendszer használati kötelezettségét is kiterjesztenék. Méghozzá úgy, hogy egymás után szüntetnék meg a meglévő átalánydíjas fizetési lehetőségeket. A négynapos címke után a tíznapos, majd egy évvel később a havi tűnne el. Néhány év elteltével pedig az éves matrica is lekerülne az ÁAK kínálatából.

A napilap egy példával illusztrálta az új rendszer drágaságát: A Gödöllőről Budapestre ingázó autósoknak mindez azzal járhat, hogy az M3-as autópálya rövidke szakaszának használatáért alkalmanként legkevesebb mintegy 120-160 forintot fizetnek majd az új díjrendszerben. Ez az összeg azonban csak egy útra szól. Vagyis a fővárosban dolgozó, autóval utazó gödöllői lakosok forgalmi adó nélkül naponta 240-320, havonta 4800-6400, egy évre pedig akár 57,6-76,8 ezer forintot is fizethetnek majd az M3-as használatáért. Szemben azzal, hogy 2011-ben a havi matricával 4500, az évessel 40 ezer forintért annyit autózik a magyar gyorsforgalmi úthálózaton, amennyit bír.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?