Ezeket a szuveníreket nem hozhatod haza a nyaralásból

2011. augusztus 25. 12:12

Egymillió forintra is megbírságolhatják azt a tájékozatlan nyaralót, aki tiltott szuvenírt - például kobrabőrből, teknőspáncélból, elefántcsontból vagy korallból készült ajándékot - hoz haza külföldről. Magyarországon már egy speciálisan kiképzett kutya is segít a határőröknek az ilyen termékek megtalálásában.

A veszélyeztetett fajokból készült termékek behozatalát a washingtoni egyezmény szabályozza - közölte az InfoRádióval a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója. Szigeczki Gábor kiemelte: ettől függ, hogy egy ilyen tárgyat be lehet-e hozni egyáltalán, engedély kell hozzá, vagy tilos a behozatala.

Nem lehet az országba hozni elefántagyarból és -bőrből készült dísztárgyakat, továbbá a nagymacskák bundájából készült termékeket. Az orchideák is tiltólistán vannak, mivel az illegális gyűjtés több fajt a kihalás szélére sodort.

A délkelet-ázsiai nyaralásról sokan szívesen hoznak be kígyópálinkát, ám ebben is lehetnek védett fajok - figyelmeztetett Szigeczki Gábor. Kifejtette: a hüllőbőrből készült táska vagy teknőspáncélból, elefántcsontból készült dísztárgyak és a korallok behozatala is tiltott.

Aki megszegi a szabályokat, 10 ezertől egymillió forintig terjedő bírságra számíthat - emelte ki a természetvédelmi igazgató. Hozzátette: a vétkes szabadságvesztésre is ítélhető, ha nem jóhiszeműen járt el, hanem kereskedett a termékekkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A WWF és a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésében program indult, amelyben egy kiképzett kutya segíti a védett fajokból készült tárgyak keresését - mondta el Szigeczki Gábor. 

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25