21 °C Budapest

Ez fogja felpörgetni idén a Balatont?

MTI
2011. május 30. 17:36

Várhatóan már a nyári szezon kezdete előtt új kormányrendelet szabályozza a szálláshelyek működését. Az új szabályozástól azt remélik a szakemberek, hogy elősegíti a minőségi turizmus fellendülését és a Balatonon és környékén megnő az idegenforgalom - tájékoztatta közleményében a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-t.

A rendelet külön szól majd a magánszálláshelyeket minősítő koronás Nemzeti Tanúsító Védjegyről, amely a Balaton környékén a kisebb szobakiadóknál szállást kereső turistáknak segít tájékozódni.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere szerint a fürdőváros számára kiemelkedően fontos, hogy a jövőben hogyan módosul a törvényi szabályozás. Hévízen ugyanis megközelítőleg ezer család rendelkezik szobakiadási engedéllyel, így, ha ezek a házak megtelnek, egyszerre akár hatezer turistát is képes fogadni a város.

Magyarországon egyébként jelenleg 32 ezer olyan "egyéb szálláshely" működik, amely maximum 8 szobát ad ki a turistáknak.

Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke, a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) alelnöke hozzátette: a koronás Nemzeti Tanúsító Védjegynek várhatóan külön fejezetet szentel a kormányrendelet. A Magánszállásadók Országos Szövetsége által kidolgozott kritériumok alapján két-, három- és négykoronás jelzéseket kaphatnak az ellenőrzött magánszálláshelyek.

A besorolás négy évre szól, de kétévente felülvizsgálják. Vannak olyan feltételek is - mint például a fűtés, a rendszeres takarítás, a hűtőszekrény, a hulladékszállítás - amelyek mindenkire kötelezőek. A pontrendszer szerint plusz pontokat kaphatnak olyan szolgáltatásokért, mint a pihenőkert, a kerti grillező, a WIFI, a szauna, a szolárium, a jakuzzi, az őrzött parkoló, a széf, vagy például a prospektusok - ismertette Lajkó Ferenc.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója emlékeztetett arra, hogy a 80-as években, ha balatoni szállásról volt szó, akár a garázst is kivették az NDK turisták, mára azonban a magánszálláshelyek is a minőségi, komplex szolgáltatásokkal lehetnek csak versenyképesek. A hévízi szobakiadók több tagjánál a zárt parkoló, a szobaszéf és a vezeték nélküli internet (WiFi) alapszolgáltatásnak számít.

A KSH adatai szerint az első negyedévben több mint 140 ezer vendéget fogadtak a balatoni szálláshelyeken. A tavalyi év hasonló időszakához képest 3 százalékkal nőtt a belföldi látogatók száma, míg a külföldi turistáké 9 százalékkal csökkent. A 27 ezer külföldi látogató közül a legtöbben Ausztriából érkeztek, de sokan jöttek Oroszországból és Szlovákiából is. A külföldiek átlagosan 5, a magyarok 2 éjszakát töltöttek a tónál. Ezzel a balatoni szálláshelyek bruttó 2 és félmilliárd forint árbevételt értek el - olvasható a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. közleményében.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?