0 °C Budapest

Krematóriumtól a Gellérthegy gyomráig: nyílt nap a közművekben

2011. május 13. 09:45

A Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szervezésében öt fővárosi közszolgáltató közműcég tart nyílt napot. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé és szabadon besétálhatnak azokba a létesítményekbe, melyek egyébként nem látogathatóak. Megnézhetik a szolgáltatás mögött rejlő igen bonyolult és biztonságos infrastruktúrát, illetve az ingyenes programok keretében szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre.

Öt közszolgáltató is nyíltnapot és tárlatvezetést tart üzemeiben. A holnapi nap folyamán több helyen is várják az érdeklődőket, ahol a szakemberek tárlatvezetése mellett betekinthetünk a főváros közműveinek működésébe.

Fővárosi Csatornázási Művek

Május 14-én 9-től 15 óráig a Közszolgáltatói Nyílt Nap keretében a Fővárosi Csatornázási Művek a következő helyszíneken és időpontokban várja örömmel az érdeklődőket:
• az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen (1044 Bp., Tímár u. 1.),
• a Ferencvárosi Szivattyútelepen (1095 Bp., Soroksári út 31.).

A nyílt napon megmutatják, hogy mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók megismerhetik, hogy az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepén hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, sőt azt is, miként alakítják azt át biogázzá.

Emellett látható lesz a még ma is működőképes, több mint százéves, védett ipartörténeti műemlékgépekből álló Ferencvárosi Szivattyútelep. A régi gépházon kívül az új is megtekinthető, ahonnan a szennyvíz már tisztítótelepre kerül.

A csoportok félóránként (minden egészkor és félkor) indulnak.

Fővárosi Vízművek

Május 14-én 10 és 16 óra között bárki felmehet a világ egyetlen aszimmetrikus víztornyának tetejére Budafokon, illetve megnézheti a 80 ezer köbméter víz tárolására alkalmas Gruber József medencét a Gellérthegy gyomrában a Fővárosi Vízművek szakembereinek vezetésével.

80 millió liter víz a Gellérthegy gyomrában

A Gruber József víztároló medence építését éppen 3 évtizeddel ezelőtt fejezték be. A létesítmény a budapestiek folyamatos vízellátásában játszik fontos szerepet: a nappali időszak fokozott vízigényét az éjszakai időszakban feltöltött tároló segít kielégíteni. A látogatók idén a Nyílt Napon megcsodálhatják a földalatti csarnok vízben tükröződő 106 oszlopát.

A Sánc utca és Orom utca kereszteződésétől két percre található medencét május 14-én 10.00 és 16.00 óra között az érdeklődők kétféleképpen tekinthetik meg.

A két teljesen egyforma látogatói szárnyban betekintő ablakokon keresztül lehet megcsodálni a víztároló oszlopait. Az egyik látogatói folyosón idegenvezetés nélkül, egy kijelölt útvonalon sétálhatnak végig a nyitva tartási idő alatt érkező látogatók. A másik szárnyba 15 percenként indul szakmai vezetéssel egybekötött látogatás, amelyre a helyszínen kell jelentkezni. Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a csoportos látogatásra csak korlátozott számban tudunk jelentkezéseket fogadni, illetve, hogy a vezetés nélküli útvonalnál is számítani kell várakozási időre!

Harmadik típusú találkozás Budafokon

A Fővárosi Vízművek legújabb víztornyának átadásakor többen egy ufóhoz, űrhajóhoz hasonlították az új építményt, ami nem is csoda: a Budafoki Víztorony mind külső megjelenésében, mind építészeti és technikai szempontból egyedülálló víztároló létesítménynek számít. A 3000 köbméter vizet befogadó kehely hatalmas tömege ellenére is lebegőnek, súlytalannak tűnik, mivel törzse nem súlypontja alatt helyezkedik el. Méretei impozánsak: a látogatók negyvenméteres magasságból csodálhatják meg a Nagytétényi-fennsíkot és környékét.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Szt. Gellért Gyógyfürdőfürdő

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

10-18 óra között, óránként ingyenes tárlatvezetés a történelmi gyógyfürdőben. A séta során megtekinthetik az Aragonit barlangot, a forrás kutat és az Európában egyedülálló 1927-ben épült, és azóta is üzemelő hullámkeltő gépet.

Széchenyi Gyógyfürdő

Szintén tárlatvezetésre várjuk a látogatókat 10, 11 és 12 órakor. Az Állatkerti krt. felöli bejárattól indul a séta, melynek keretében megismerhetik Európa legnagyobb fürdőkomplexumát. Ingyenes vízkóstoltatással is kedveskedünk a látogatóknak reggel 6 és 10 óra között.

Szt. Lukács Gyógyfürdő

10 és 13 órakor az ivócsarnokból indul egy-egy különleges körséta. Vízkóstoltatás mellett az iszap, súlyfürdő, masszázsszolgáltatásokról adunk tájékoztatást, amely során egy kezelés folyamatát nézhetik meg a látogatók. Tájékoztatót tartunk a fürdőkultúráról, a fürdőhasználatról, azok szabályairól, sorrendiségéről, élettani hatásairól és ezeket a fürdőben a termál, uszoda és wellness részlegen be is mutatjuk.

Rudas fürdő

Az Erzsébet híd lábánál lévő Rudas ívókútnál ingyenes vízkóstoltatásra várjuk a látogatókat.

Király fürdő

10, 11 és 13 órakor tárlatvezetésre invitáljuk a látogatókat, hogy megtekintsék Budapest egyik legrégibb török fürdőjét, mely újdonságként május 2-tól koedukált fürdőzéssel várja a látogatókat.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A hétvégén, szombaton (2011. május 14-én 10-16 óra között) nyílt napot tart a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A rendezvény helyszíne a rákospalotai Fővárosi Hulladékhasznosító Mű.
Cím: Budapest, XV. kerület Mélyfúró utca 10-12. (Megközelíthető a XIV. kerületi Bosnyák térről a 125-ös autóbusszal)
A helyszínen az érdeklődők végigjárhatják Magyarország egyetlen kommunális égetőművét, melyet szakembereink kalauzolásával tekinthetnek meg félóránként induló csoportokban. Megismerhetik az FKF Zrt. kiállított járműparkját, a hulladékszállító- és köztisztasági járműveket, továbbá az Európában is egyedülálló Köztisztasági Múzeumot.

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A BTI Zrt. nem titkolt célja, eloszlatni a lakosság körében a félelmeket a hamvasztással kapcsolatban és bemutatni a modern, európai színvonalú hamvasztó-üzemet. A látogatók megnézhetik a hamvasztó részleget, pontos felvilágosítást kapnak arról, hogy mi történik a hamvasztás percei alatt, hogyan azonosíthatják összetéveszthetetlenül a hamvakat és milyen körülmények között vehetnek végső búcsút a hozzátartozók.
Cím: Csömör, Főnix utca 1.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?