Krematóriumtól a Gellérthegy gyomráig: nyílt nap a közművekben

2011. május 13. 09:45

A Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szervezésében öt fővárosi közszolgáltató közműcég tart nyílt napot. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé és szabadon besétálhatnak azokba a létesítményekbe, melyek egyébként nem látogathatóak. Megnézhetik a szolgáltatás mögött rejlő igen bonyolult és biztonságos infrastruktúrát, illetve az ingyenes programok keretében szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre.

Öt közszolgáltató is nyíltnapot és tárlatvezetést tart üzemeiben. A holnapi nap folyamán több helyen is várják az érdeklődőket, ahol a szakemberek tárlatvezetése mellett betekinthetünk a főváros közműveinek működésébe.

Fővárosi Csatornázási Művek

Május 14-én 9-től 15 óráig a Közszolgáltatói Nyílt Nap keretében a Fővárosi Csatornázási Művek a következő helyszíneken és időpontokban várja örömmel az érdeklődőket:
• az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen (1044 Bp., Tímár u. 1.),
• a Ferencvárosi Szivattyútelepen (1095 Bp., Soroksári út 31.).

A nyílt napon megmutatják, hogy mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók megismerhetik, hogy az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepén hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, sőt azt is, miként alakítják azt át biogázzá.

Emellett látható lesz a még ma is működőképes, több mint százéves, védett ipartörténeti műemlékgépekből álló Ferencvárosi Szivattyútelep. A régi gépházon kívül az új is megtekinthető, ahonnan a szennyvíz már tisztítótelepre kerül.

A csoportok félóránként (minden egészkor és félkor) indulnak.

Fővárosi Vízművek

Május 14-én 10 és 16 óra között bárki felmehet a világ egyetlen aszimmetrikus víztornyának tetejére Budafokon, illetve megnézheti a 80 ezer köbméter víz tárolására alkalmas Gruber József medencét a Gellérthegy gyomrában a Fővárosi Vízművek szakembereinek vezetésével.

80 millió liter víz a Gellérthegy gyomrában

A Gruber József víztároló medence építését éppen 3 évtizeddel ezelőtt fejezték be. A létesítmény a budapestiek folyamatos vízellátásában játszik fontos szerepet: a nappali időszak fokozott vízigényét az éjszakai időszakban feltöltött tároló segít kielégíteni. A látogatók idén a Nyílt Napon megcsodálhatják a földalatti csarnok vízben tükröződő 106 oszlopát.

A Sánc utca és Orom utca kereszteződésétől két percre található medencét május 14-én 10.00 és 16.00 óra között az érdeklődők kétféleképpen tekinthetik meg.

A két teljesen egyforma látogatói szárnyban betekintő ablakokon keresztül lehet megcsodálni a víztároló oszlopait. Az egyik látogatói folyosón idegenvezetés nélkül, egy kijelölt útvonalon sétálhatnak végig a nyitva tartási idő alatt érkező látogatók. A másik szárnyba 15 percenként indul szakmai vezetéssel egybekötött látogatás, amelyre a helyszínen kell jelentkezni. Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a csoportos látogatásra csak korlátozott számban tudunk jelentkezéseket fogadni, illetve, hogy a vezetés nélküli útvonalnál is számítani kell várakozási időre!

Harmadik típusú találkozás Budafokon

A Fővárosi Vízművek legújabb víztornyának átadásakor többen egy ufóhoz, űrhajóhoz hasonlították az új építményt, ami nem is csoda: a Budafoki Víztorony mind külső megjelenésében, mind építészeti és technikai szempontból egyedülálló víztároló létesítménynek számít. A 3000 köbméter vizet befogadó kehely hatalmas tömege ellenére is lebegőnek, súlytalannak tűnik, mivel törzse nem súlypontja alatt helyezkedik el. Méretei impozánsak: a látogatók negyvenméteres magasságból csodálhatják meg a Nagytétényi-fennsíkot és környékét.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Szt. Gellért Gyógyfürdőfürdő

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

10-18 óra között, óránként ingyenes tárlatvezetés a történelmi gyógyfürdőben. A séta során megtekinthetik az Aragonit barlangot, a forrás kutat és az Európában egyedülálló 1927-ben épült, és azóta is üzemelő hullámkeltő gépet.

Széchenyi Gyógyfürdő

Szintén tárlatvezetésre várjuk a látogatókat 10, 11 és 12 órakor. Az Állatkerti krt. felöli bejárattól indul a séta, melynek keretében megismerhetik Európa legnagyobb fürdőkomplexumát. Ingyenes vízkóstoltatással is kedveskedünk a látogatóknak reggel 6 és 10 óra között.

Szt. Lukács Gyógyfürdő

10 és 13 órakor az ivócsarnokból indul egy-egy különleges körséta. Vízkóstoltatás mellett az iszap, súlyfürdő, masszázsszolgáltatásokról adunk tájékoztatást, amely során egy kezelés folyamatát nézhetik meg a látogatók. Tájékoztatót tartunk a fürdőkultúráról, a fürdőhasználatról, azok szabályairól, sorrendiségéről, élettani hatásairól és ezeket a fürdőben a termál, uszoda és wellness részlegen be is mutatjuk.

Rudas fürdő

Az Erzsébet híd lábánál lévő Rudas ívókútnál ingyenes vízkóstoltatásra várjuk a látogatókat.

Király fürdő

10, 11 és 13 órakor tárlatvezetésre invitáljuk a látogatókat, hogy megtekintsék Budapest egyik legrégibb török fürdőjét, mely újdonságként május 2-tól koedukált fürdőzéssel várja a látogatókat.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A hétvégén, szombaton (2011. május 14-én 10-16 óra között) nyílt napot tart a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A rendezvény helyszíne a rákospalotai Fővárosi Hulladékhasznosító Mű.
Cím: Budapest, XV. kerület Mélyfúró utca 10-12. (Megközelíthető a XIV. kerületi Bosnyák térről a 125-ös autóbusszal)
A helyszínen az érdeklődők végigjárhatják Magyarország egyetlen kommunális égetőművét, melyet szakembereink kalauzolásával tekinthetnek meg félóránként induló csoportokban. Megismerhetik az FKF Zrt. kiállított járműparkját, a hulladékszállító- és köztisztasági járműveket, továbbá az Európában is egyedülálló Köztisztasági Múzeumot.

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A BTI Zrt. nem titkolt célja, eloszlatni a lakosság körében a félelmeket a hamvasztással kapcsolatban és bemutatni a modern, európai színvonalú hamvasztó-üzemet. A látogatók megnézhetik a hamvasztó részleget, pontos felvilágosítást kapnak arról, hogy mi történik a hamvasztás percei alatt, hogyan azonosíthatják összetéveszthetetlenül a hamvakat és milyen körülmények között vehetnek végső búcsút a hozzátartozók.
Cím: Csömör, Főnix utca 1.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem