15 °C Budapest

Másfél millióért nyaralt a rekorder - fellendülőben a belföldi turizmus

2011. január 18. 14:02

Tavaly mintegy 10 százalékkal többet költöttünk belföldi nyaralásra, mint 2009-ben. A magyarok negyede azonban csak egy éjszakát töltött otthonától távol, és a fürdővárosok vonzóbbak voltak Európa Kulturális Fővárosánál.

A szallas.hu statisztikái szerint tavaly átlagosan 43 ezer forintot költöttünk belföldi szállásfoglalásra, ami 8,6 százalékos növekedést jelent a 2009-es évhez képest. Bár az oldalon a legdrágább megrendelés értéke meghaladta a másfél millió forintot, az egész éves statisztika kevésbé kedvező képet rajzol ki arról, hogy mennyit költöttünk 2010-ben belföldi szállásokra. Az oldal felhasználóinak csak 14 százaléka foglalt 100 ezer forintnál nagyobb értékben, a többség (66 százalék) az 50 ezer forintnál olcsóbb ajánlatokat választotta.

A belföldi nyaralásra fordított idő tavaly óta nem változott: átlagosan 2,6 éjszakát töltöttünk távol az otthonunktól. A portál statisztikái szerint a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt, és mindössze a felhasználók 3,8 százaléka keresett legalább egy hétre szálláshelyet. "Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az emberek életritmusa átrendeződött, így inkább több alkalommal, de rövidebb időre mennek belföldön pihenni, a 6 vagy több éjszakás pihenéseket rendszerint külföldön töltik" - mondja Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője.

 

(A foglalások volumenének változása 2010-ben, havi bontásban (Forrás: szallas.hu)


A kulturális főváros csak a tizedik

Pécs a statisztikák szerint csak a tizedik legnépszerűbb város volt tavaly, Budapest mellett többek között Zalakaros, Miskolctapolca, Sárvár, Sopron és Hévíz előzte meg az online szállásfoglalások tekintetében. "Ez arra enged következtetni, hogy a fürdővárosok nagyszámú wellness hotel és kulturális kínálata vonzóbb a belföldön nyaralók számára, mint Európa Kulturális Fővárosának programjai" - tette hozzá Varga Zoltán.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Belföldi szállásfoglalások megyék szerint 2010-ben (Forrás: szallas.hu)


A társaság foglalási adataiból az is kiderül, hogy bár a legnépszerűbb város 2010-ben Hajdúszoboszló volt, a megyéket vizsgálva azonban Somogyba és Zalába utaztak a legtöbben. "A Balaton partján és az Őrségben is sok a népszerű kistelepülés, utóbbi terület különösen jól kihasználta a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket" - magyarázza Varga Zoltán.

A belföldi turizmusnak leginkább az augusztus 20-ai hosszú hétvége kedvezett, minden huszadik szállásfoglalás erre az időpontra esett. A portál statisztikái szerint az ünnepek közül még a szilveszter hoz kiemelkedő forgalmat a szállásadóknak, legkevésbé viszont május elsején és karácsonykor mozdulunk ki.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem