Vége az ingyenességnek - Háromezer lesz a belépés az USA-ba

2010. augusztus 9. 15:02

Kevesebb mint két évig élvezhették az Egyesült Államokba történő ingyenes belépés kiváltságát a magyar turisták és üzletemberek, mivel az USA a vízummentes országok állampolgárai számára díjkötelessé teszi az elektronikus regisztrációt.

2008. november 17-én vette fel az Egyesült Államok hazánkat és másik öt közép- és kelet-európai országot a legtöbb nyugat-európai országot is magában foglaló Vízummentességi Programjába. Ez az intézkedés azt eredményezte, hogy az USA-ba utazók először mindenféle külön regisztráció nélkül szállhattak repülőre, majd 2009. január 12-étől kezdődően egy gyors és költségmentes procedúra keretben regisztrálhatták magukat a Belbiztonsági Minisztérium utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszerében (ESTA).

A Vízummentességi Programban jelenleg résztvevő 36 ország
Andorra, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brunei, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Írország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Máltai Köztársaság, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Szlovénia, Szlovákia, Új-Zéland.

Sikeres regisztráció után és az új típusú, elektronikus chipet is tartalmazó (bordó fedelű) útlevél birtokában jelenleg üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra lehet vízum nélkül az Egyesült Államokba utazni. Ezek a szabályok nem változnak a jövben sem, azonban a regisztráció szeptember 8-ától kezdve nem lesz ingyenes. A vízum nélkül az Egyesült Államokba igyekvő turistáknak 14 dolláros - nagyjából 3000 forintos - díjat kell majd fizetniük, melyből 10 dollárt paradox módon az USA turizmusának reklámozására, 4 dollárt pedig a regisztrációs rendszer fenntartására fog fordítani a kormány - írja a Telegraph.

A lap által megkérdezett tanácsadó arra buzdítja az olvasókat, hogy mindenki, aki utazást tervez az Egyesült Államokba, még szeptember 8-a előtt regisztrálja magát, így elkerülve a díj megfizetést. Az ESTA regisztráció két érvényig érvényes.

Az Európai Unió már felemelte a hangját az amerikai intézkedési tervekkel szemben. Cecilia Malmström belügyi biztos pénteken aggodalmát fejezte ki a regisztrációs díjjal kapcsolatban, azonban kevés az esélye annak, az uniós kifogások tántorítsák el az USA-t a díj beszedésétől.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem