27 °C Budapest

Gyógyvíznagyhatalom lehetnénk

Pénzcentrum
2010. július 5. 11:00

Csökkenő bevételek, alulfinanszírozottság, kusza szabályozási környezet jellemzik a hazai fürdőágazatot. Furcsa módon a hazai fürdők még így is a magyar idegenforgalom húzóágazatának számítanak, évente 50 milliárd forint bevételt termelnek.

A gyógyfürdők a magyar turizmus húzóágazatának számítanak, évente 50 milliárd forintos bevételt termelnek - írja a Népszabadság. Mégsem túl jó üzlet fürdőt üzemeltetni, mert a hazai vendégek számára drága belépők is csak az üzemeltetési költségeket fedezik. A fürdőlátogatók jelentős részét a beutalóval érkezők teszik ki, de furcsa módon ők is csak a gondokat növelik. Az állami egészségbiztosító ugyanis 2006-os árakon téríti a költségeket, a százmilliós veszteséget pedig a fürdőknek vagy az azokat fenntartó önkormányzatoknak kell pótolniuk.

Az anyagi nehézségeken túl a kaotikus szabályozással is meg kell küzdeniük a magyar fürdőknek. A rájuk vonatkozó magyar rendelkezések elavultak, ráadásul két éve be kellett volna vezetniük az Európai Uniós szabályokat is. A tervezéstől a működtetésen át a higiénián keresztül egészen a finanszírozásig bezárólag egységes szabályozásra lenne szükség, amihez elengedhetetlen a kormány anyagi és jogi segítsége. A Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke Vancsura Miklós a Népszabadságnak azt mondta: át kéne gondolni az üdülési csekk megadózatását is. A lépés miatt ugyanis a vendégkör 60-65 százalékát adó hazai fürdőzők száma az első félévben 15 százalékkal esett vissza.

Egységes szabályozással, kiszámítható finanszírozási és feltételrendszerrel Európa valódi gyógyvíznagyhatalmává válhatna az ország - állítja Vancsura Miklós.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?