9 °C Budapest

Megújul a MÁV menetrendje, a Balatonhoz igazítva

2010. június 3. 09:32

A MÁV-START Zrt. a növekvő balatoni utazási igényekhez igazította nyári menetrendjét, amely június 19-től augusztus 29-ig lesz érvényben, és több újítást is tartalmaz - ismertette Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója szerdán Balatonfüred vasútállomásán, sajtótájékoztatón.

A nyári időszakban a Balaton északi partjára Budapestről kétóránként indulnak gyorsvonatok. Az elmúlt évhez képest változás, hogy a 7 vonatpárból 3 Balatonfüred és Tapolca között minden megállóhelyen megáll. A gyorsvonatok mellett további 2 pár személyvonat indul Budapestről az északi partra.

Hétvégenként több mentesítő járat is lesz a főváros és a Balaton között. Az esti órákban Tapolca és Keszthely között új személyvonat közlekedik. Június 18-tól esténként új vonatpár közlekedik Budapest és Keszthely között is. Ezen az útvonalon a gyorsvonatokon felül naponta 4 pár sebesvonat jár majd, amelyek a Balatonnál minden megállóhelyen megállnak.

Az éjszakai "bagolyvonatok" ismét közlekednek hétvégenként, ezúttal egy pár a fővárosból Budapest és Keszthely, míg további egy pár Budapest és Fonyód között. A Keszthelyről Budapestre tartó szerelvény a Velencei-tó partján is megáll, így az itt nyaralók is igénybe tudják venni az éjszakai járatot.

Varsóvia néven új nemzetközi vonat közlekedik június 18. és szeptember 5. között a lengyel fővárosból Kassán át a Balaton déli partján fekvő Keszthelyig. Záhonyból, Nyíregyháza - Debrecen - Szolnok útvonalon továbbra is biztosított az összeköttetés Tapolcára, emellett közvetlen vonatpár közlekedik Szombathelyről Tapolca és Balatonfüred érintésével Budapestig. Vasárnaponként a Tapolcáról 18:45-kor Székesfehérvárra induló személyvonat Budapestig közlekedik majd, amellyel az esti órákban is közvetlenül megközelíthető lesz a főváros.

A Budapest - Siófok - Nagykanizsa vasútvonalon továbbra is kétóránként közlekednek a gyorsvonatok, közvetlen keszthelyi kocsikkal. Közvetlen vonatok közlekednek Sátoraljaújhelyről, Miskolcról és Záhonyból Keszthelyre, továbbá hétvégenként Szegedről Fonyódra. A nyári szezonban a Balaton déli partján több járat InterCity kocsikkal kiegészítve indul majd, a komfortosabb utazást 360 forintos pótjegy váltásával lehet igénybe venni.

A dél-balatoni szolgáltatásfejlesztés legfőbb része, hogy öt poggyászteres kocsit kerékpárszállító kocsivá alakítottak át, és a távolsági járatok nagy részében lehetővé válik a kerékpárszállítás. A Balatonnál az idén több kerékpáros közlekedést népszerűsítő rendezvény is lesz, amelyek megközelítéséhez a MÁV-START kedvezményeket biztosít, illetve megkönnyíti a kerékpárok vonaton történő szállítását. (Ilyenek lesznek BalatonBikeFest június 9-13. között, a Családi Bringatúra június 19-én, és a több időpontban is megtartott Balaton-kerülő túrák.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a MÁV a tóparti önkormányzatokkal együttműködve fejleszti a vasútállomásait, növelve az utaskényelmet és a kiszolgálás minőségét. Bóka István, Balatonfüred polgármestere méltatta az eredményes együttműködést, de szólt arról is, hogy a közösségi közlekedésben a Balaton északi partján sürgős előrelépésre van szükség, egyebek közt a gyorsabb és a kényelmesebb vasúti közlekedés megteremtésével. A polgármester és a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke, Szikora Linda is üdvözölte a MÁV a biciklisturizmusért tett erőfeszítéseit, további lépésekre biztatva a vasúttársaságot.

Mosóczi László, a MÁV ZRt. vezérigazgató-helyettese a vasúttársaság és a rendőrség közötti jó együttműködésről beszélt. Erre építve a közelmúltban úgy döntött a cég vezetése, hogy minden olyan rendőrt pénzjutalomban részesít, aki vasúti vandálokat, rongálókat ér tetten.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm