18 °C Budapest

Kevesebb autót adtak el Európában

Pénzcentrum
2010. május 17. 11:32

Áprilisban ismét csökkentek az újautó értékesítések Európában, ami annak tudható be, hogy a bázisidőszakban az értékesítések zuhanását visszafogták a több országban bevezetett állami támogatások. A múlt hónapban 7.4%-kal estek vissza Európában az eladások az előző év azonos időszakához viszonyítva. A magyar piacon az elmúlt hónapokhoz képest mérséklődik a visszaesés üteme, áprilisban ugyanis 45%-kal csökkentek az értékesítések.


Áprilisban 1.13 millió darab újautót regisztráltak Európában, ami több mint 7%-os esést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elmúlt hónapokban tapasztalt emelkedések után az ismételt csökkenés annak az eredménye, hogy a bázisidőszakban az Európa-szerte bevezetett állami támogatású autócsere programok visszafogták az eladások zuhanását. (Azonban így is 2009 áprilisában még 27%-os volt a visszaesés év/év alapon az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint.) Az év első négy hónapjában 4.8%-kal növekedtek az értékesítések a 2009. január-áprilisi időszakhoz viszonyítva.


Az elmúlt hónapban továbbra is Németország számított az EU legnagyobb piacának annak ellenére, hogy a teljes piacnál jóval nagyobb mértékű csökkenést lehetett tapasztalni az autópiacán. Az autóértékesítések több mint 30%-kal zuhantak Németországban, ehhez képest Olaszországban 16%-os volt a visszaesés mértéke. A legnagyobb visszaesés Bulgáriában mutatkozott, ahol a felére zuhantak az eladások. A francia, a brit, a belga és a spanyol autópiac azonban bővülni tudott az elmúlt hónapban, Spanyolországban például 39%-kal adtak el több újautót áprilisban, mint 2009 áprilisában. A dinamikus növekedés azonban elsősorban a bázisidőszak gyengeségének volt köszönhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A magyar piacon 45%-kal esett az újautók regisztrációja, ami azt jelzi, hogy a visszaesés némileg lassul az elmúlt egy évhez képest, bár az eladott újautók száma továbbra is csak a töredéke a válság előtti szinteknek.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?