Megfontolandó! Takarékos megoldások minden autósnak

2010. május 13. 05:20

Minden héten újabb üzemanyagár-rekordokkal találkozhatnak a benzinkutakra behajtók, ezért vélhetően már többen elgondolkodtak azon, hogy miként lehetne spórolni egy keveset az üzemanyagszámlákon. Egy "olcsó kis dízel" megvásárlására vélhetően nem sok ilyen problémával küszködőnek van lehetősége, ezért most összegyűjtöttük azokat a viszonylag kis összegből, vagy esetleg ingyen elérhető megoldásokat, amelyekkel csökkenthetőek a benzinvásárlásra költött összegek.

Ahogy azt már megszokhattuk, a héten a benzinár ismét történelmi rekordot döntött hazánkban, hiszen a MOL szerdától ismét megemelte a benzin és gázolaj árát. Érdekes mód, egy-két évvel ezelőtt komoly politikai vihart is kavart a 300 forint feletti literenkénti ár, míg most annak ellenére csend uralja a közvéleményt, hogy a benzinnél 340, míg a gázolajnál 320 feletti árakkal találkozhatnak a töltőállomásokra betévedők..

A magas üzemanyagaráknak alapesetben a fogyasztás csökkenéshez kellene vezetnie, és a Magyar Ásványolaj Szövetség idei első negyedéves felmérésben van is erre utaló jel (-15%), bár a MOL a legtöbbször ezt nem tudja megerősíteni, az közlésük szerint eddig nem mutatkozott érdemi fogyasztásváltozás az üzemanyag-felhasználás, illetve benzinfogyasztás tekintetében.

A legtöbb városban a tömegközlekedés és a biciklizés jó alternatívát nyújthat az autózás kiváltására, főként akkor, ha amúgy minden nap egyedül ülnénk be az autóba, de sok olyan terület van az országban, főként vidéken, illetve nagyvárosok külterületein, ahol a tömegközlekedés nem nyújt érdemi lehetőséget a munkahelyre való bejutásra, ezért nincs mit tenni, reggel be kell ülni az autóba.

Az emelkedő üzemanyagárak egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a gépkocsivezetők pénztárcájából, ezért minden autózónak érdemes fontolóra vennie, hogy miként csökkentheti havi üzemanyagköltségeit. Különböző üzemanyagfogyasztás-csökkentési technikák léteznek, lehetséges kis befektetéssel vagy kicsivel nagyobbal szélesíteni a tankolható üzemanyagok spektrumát, vagy esetleg teljes ingyen, csupán szervezéssel és odafigyeléssel kurtítani a kiadásokat.

Amennyiben olcsóbb üzemanyagot szeretnénk tankolni, és nem lakunk egy olyan ország határán, ahol kedvezőbbek a tankolási feltételek, akkor nincs más választásunk, mint átalakíttatni a kocsit. Szóba jöhet a gázüzem, de újabban egyre divatosabb az etanolos hajtás is. Habár mindkettő esetében számolnunk kell 10-20% körüli fogyasztásnövekedéssel, a kedvező ár még továbbra is versenyképessé teheti ezeket az üzemanyagokat, hisz "literenként" 100 forint körüli összeget spórolhatunk. Ehhez persze beruházás is szükséges, egy újabb gépkocsit E85-fogyasztásra alkalmassá tenni kb. 50 ezer forintot igényel, míg a gázüzeművé történő átalakítás 150-200 ezer forintot is kitehet.

Gázüzemnél számolnunk kell még továbbá némi teljesítménycsökkenéssel, ezért sokan csak az erősebb motorral bíró gépjárművekhez ajánlják ezt a megoldást, valamint az autó hasznos belterének mérséklődésével is, hiszen a gáztartály a legtöbb esetben a csomagtérben kap helyet. Van mód a pótkerék helyére beillő tartályvásárlása is, de ez rendszerint feláras. A 20-40 ezer forintos ráfizetésen túl ráadásul gumijavító-sparyt be kell szereznünk is, vagy defektmentes gumikat, ami megint csak nem egy olcsó mulatság. És végül egy utolsó lehetséges probléma a gázüzemmel, a piros keretes "LPG" tábla, aminek értelmében ezek az autók nem parkolhatnak mélygarázsokba annak ellenére, hogy a beépített biztonsági mechanizmusok miatt még nem történt robbanás a szakszerűen átalakított gépjárművekkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az etanollal egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk (E85: Spórolj literenként egy százast! Mi kell hozzá?), ezért most csak a legfontosabb szempontokat. Az E85-re átalakított gépjárművek gyakorlatilag bármilyen benzin etanol keverékkel elmennek, vagyis ha épp nincs a közelben E85-ös kútfej, akkor sem maradunk hoppon, hiszen tisztán benzinnel is vígan üzemel a motor. (A gázossá átalakított autók egyébként kétüzeműek, tehát egy automatikus vagy manuális kapcsoló segítségével szintén elmennek benzinnel is.) Főként az injektoros autóknál egyszerű az átalakítás, egy 40-50 ezer forintos eszköz beszerelésével az elektronikai vezérlés "megbolondításával" az autó motorja képes érzékelni az adott benzin-etanol arányt, és ahhoz igazítani a motor működését. A nagyobb fogyasztás az etanolnál teljesítménynövekedéssel egészül ki, vagyis a kisebb teljesítményű autóknál is ésszerű lehet az átalakítás. Gázos, kétüzemű gépjárművet meglehetősen kevés márkakereskedés kínál, míg az etanollal is üzemelő, ún. FFV hajtással bíró autók már egyre több gyártónál megjelentek. Az átalakítás egyébként minden esetben garanciavesztéssel jár, vagyis a fiatalabb autóknál érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Amennyiben híján vagyunk a készpénznek, és nincs időnk arra, hogy egy ilyen átalakítás megtérüljön (ami átlagos használat mellett években mérhető), akkor feladhatunk egy keveset a kényelmünkből, és "telekocsi" jelleggel szervezhetünk reggeli járatot a szomszédok körében a költségek elosztása mellett. A németeknél például aktív útitárskeresés működik (habár nem feltétlenül napi ingázásra), amelynél interneten találják meg egymást az egy időpontban és egy irányba menők, akik ezt követően felosztják az üzemanyagköltséget.

Végső megoldásként marad a saját vezetési szokásunk "fenntarthatóbbá" tétele, vagyis a "streetfighter" mentalítással együtt járó padló fék - padló gáz típusú közlekedés feladása. Szintén nem árt, hogy odafigyelünk az autó áramvonalasságának megtartására is, és nem növeljük a légellenállást lehúzott ablakokkal és üresen hagyott (vagyis használaton kívüli) tetőcsomagtartóval. Az ember nem is hinné, hogy az a két "vasrúd" a kocsi tetején akár egy literrel is megnövelheti a gépkocsi fogyasztását száz kilométeren. Érdemes odafigyelnünk a megfelelő guminyomásra is, mert a standardoktól való eltérés nem csak a gumit roncsolja, hanem a fogyasztásra is hatással van. A motor indokolatlan pörgetése ugyancsak növeli a fogyasztást, ezért igyekezzünk minél magasabb fokozatokat használni, persze ez nem azt jelenti, hogy egyesből húzzuk át a váltórudat egyből keresztbe, de ha tehetjük, ne gyönyörködjünk túl sokat a motor hangjában. Végezetül marad a klíma témaköre. A normális klímahasználatot általában az ember egészsége is kikényszeríti, de rövidebb utak és általános napi használat esetén amúgy is teljesen felesleges túlhűteni az autót.

A lehetőség tehát mindenki számára adott az üzemanyaggal való spórolásra, még azoknak is, akik jelen helyzetükben nem tehetik meg, hogy olcsóbb üzemanyag fogyasztására is alkalmassá tegyék gépkocsijukat. Aki az átalakítás mellett dönt, az előtte jól gondolja át, hogy mennyi ideig, illetve várhatóan hány kilométert szándékozik megtenni autójával, mert átlagos használat mellett az átalakítás költségeinek megtérülése a legtöbb esetben években mérhető, míg 1-2 litert egy kis odafigyeléssel és a gépjármű karbantartásával is könnyen megtakaríthatunk.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?