28 °C Budapest

Péccsel lettek 25 évesek Európa Kulturális Fővárosai

Pénzcentrum
2010. március 23. 07:02

Március 23-24-én az Európai Bizottság Brüsszelben tartott konferenciával és kiállítással ünnepli meg az Európa Kulturális Fővárosai kezdeményezés 25. évfordulóját. Idén Európa két másik városa mellett Baranya megye székhelye, Pécs is a rangos címet viseli.

A rendezvényen az egykori, a jelenlegi és a leendő kulturális fővárosok, valamint más rendezvényszervezők több, mint 400 képviselője vesz majd részt. José Manuel Barroso elnök és Andrula Vasziliu biztos az Európai Parlament kulturális bizottságának elnöke, Doris Pack közreműködésével nyitja meg majd a rendezvényt. A konferencia középpontjában a tapasztalatcsere, a helyes gyakorlatok megosztása áll, valamint a kezdeményezés 1985 ös beindítása óta elért eredményeinek értékelése - közölte a Rapid.

Ez a kezdeményezés kiválóan szemlélteti az EU kulturális sokszínűség iránti elkötelezettségét, valamint azt is, hogy hogyan képes a kultúra összehozni az Európában élő embereket. Meg szeretném köszönni valamennyi kulturális fővárosnak, hogy mikor magukénak tudhatták e címet elősegítették, hogy Európa a középpontba kerüljön. Továbbá kívánom, hogy az Európa Kulturális Fővárosai kezdeményezés az elkövetkezendő 25 évben is hasonló sikerrel járjon - nyilatkozta Barroso elnök.

1985 óta, amikor Athén volt Európa kulturális fővárosa, Európa-szerte több mint 40 város viselte a címet. Ebben az évben Pécs, a németországi Essen és a törökországi Isztambul viselik az Európa kulturális fővárosai címet.

Az Európa Kulturális Fővárosai projekt fő céljai a következők:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• az európai kultúrák gazdagságának és sokszínűségének hangsúlyozása;
• az európai polgárok közötti kölcsönös megértés elősegítése;
• az egy európai családhoz való tartozás érzésének ösztönzése azáltal, hogy tudatosítja a közös európai gyökereket és a jövőbeni közös célokat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43