11 °C Budapest

Megszólalt a Suzuki-vezér! Mi lesz veled Esztergom?

Pénzcentrum
2010. február 22. 05:40

100 éves a Suzuki: öröm, könnyek Évértékelő sajtóvacsorát tartott a Magyar Suzuki Zrt. felső vezetése, ahol Hisashi Takeuchi vezérigazgató és Dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes értékelte a gyár 2009-es teljesítményét és vázolta a 2010-es terveket. A kedvezőtlen januári értékesítési statisztikák láttán a vállalat vezetői is megdöbbentek, ezért találgatásokba inkább nem kívántak bocsátkozni, de vajon túlélné-e az esztergomi gyár, ha egyetlen magyar sem vásárolna Suzukit?


Hisashi Takeuchi vezérigazgató

Hisashi Takeuchi vezérigazgató elmondta, hogy nagy várakozások előzték meg a 2009-es évet, mindenki egy emlékezetes 100. évfordulóra készült. A tavalyi év azonban nem az ünnepi hangulat és a kiemelkedő eredmények miatt maradt emlékezetes. A vezérigazgató amikor átvette a stafétabotot az elődjétől, még 200 ezer autó legyártását tervezte 2009-re, amelyből 18 ezret belföldön kívántak értékesíteni.

Ezzel szemben a gyár tavaly 60%-os kapacitáson 180 ezer autót állított elő (2010-re 183 ezer darabot terveznek), melyből mindössze 8 112 darabot helyeztek Magyarországon forgalomba (TOP 3 eladott modell: 3084 darab SX4, 2480 darab Swift és 2209 darab Splash).

Itt találja a 2009-es összesített eladási listákat

A Suzukinak ezzel a teljesítménnyel is sikerült megőrizni a 13 éve tartó elsőségét, de a mélyrepülés idén januárban tovább folytatódott, az év első hónapjában naponta átlagosan 4 darab (!) új Suzukit adtak el hazánkban.

A Suzuki Japánban 610 ezer eladott új autóval a harmadik helyen végzett a Toyota (1,34 millió darab) és a Honda (620 ezer darab) mögött. A vezérigazgató idén nem tartja elérhetetlennek a második pozíció megszerzését, de a Toyota előnye szinte behozhatatlan.

Minden itt kezdődött 1909-ben: ekkor még nem járműveket, hanem szövőgépeket (!) gyártott a Suzuki (Forrás: Suzuki Family magazin)

A japánok indiai üzemében tavaly 800 ezer Suzukit (jellemzően Alto-t) gyártottak, a termelést idén 1 millió darabra, 2015-re másfélmillió darabra kívánják fokozni. Európában negyedmillió Suzuki talált gazdára 2009-ben, ezek 72%-a az esztergomi gyárban készült.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Korábban: Sokkoló visszaesés! Csak 123 darab Suzukit vettek januárban

A Suzuki világszerte összesen 2,3 millió darab autót és 2,9 millió darab motorkerékpárt értékesített.

Túléli-e a gyár, ha egyetlen magyar sem vesz Suzukit?

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?