22 °C Budapest

Szép számmal nyaraltunk hazai falvakban - Mi jöhet idén?

Pénzcentrum
2010. február 2. 10:32

A válság ellenére - vagy éppen annak köszönhetően - jól teljesített 2009-ben is a falusi turizmus. A vendégéjszakák számának bővülése nagyjából 17% volt tavaly 2008-hoz képest. Az idei év jogszabályi változások miatt lehet nehéz.

Szinte mindenhol telt házzal dolgoztak a falusi szállásadók 2009-ben, és a vendégéjszakák mintegy 17%-kal ugrottak meg egy év alatt - írja a Világgazdaság, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) tájékozatójára hivatkozva.

Nem 2009 volt az első jó éve a magyarországi falusi turizmusnak. Már 2008-ban is közel 10%-kal (214 ezer főre) bővült a vendégszám 2007-hez képest, igaz a vendégéjszakák száma csupán 6%-kal emelkedett, összesen 744 ezerre. Ugyanakkor utóbbi emelkedés sem mondható elhanyagolhatónak, különösen, ha azzal hasonlítjuk össze, hogy a külföldiek vendégéjszakáinak száma mintegy 4-5%kal csökkent ugyanezen időszak alatt Magyarországon.

Nehéz jósolni, hogy milyen lesz az idei év a falusi turizmus szempontjából. Egyrészt azért, mert a szálláshelyek forgalma nagyban függ az üdülési csekkek iránti kereslettől, amire az Országgyűlés 2010-re vonatkozóan - megszűntetve az adómentességet - 25% személyi jövedelemadót vetett ki az éves szinten az egy havi minimálbért meg nem haladó juttatásokra. Ugyanakkor a családok pihenésre fordítható pénzügyi kereteinek csökkenése mind többeket tarthat a határokon belül az üdülési csekkek meglététől függetlenül.

Az üdülési csekkek adózása mellett a falusi turizmus adómentességének megszűnése is érzékenyen érintheti a szállásadókat, akik a növekvő verseny miatt is az árak csökkentésére kényszerültek az elmúlt időszakban. A minőségi szolgáltatások pedig egyre nagyobb beruházással járnak a szolgáltatók részéről, ugyanis az árverseny mellett minőségverseny is megjelent a piacon, és ma már egyre gyakrabban lehet találkozni a falvakban wellness szolgáltatásokat kínáló házakkal is, így például szaunás, medencés vagy éppen jacuzzis épületekkel.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?