20 °C Budapest

Kiderült a titok: kiket és hogyan ellenőriznek az USA repterein

2009. december 9. 15:02

Az Egyesült Államokban a szeptember 11-i terrortámadások óta különösen alapos vizsgálatnak vetik alá az utasokat, melynek részletei természetesen titkosak. Voltak, véletlenül ugyanis felkerültek a világhálóra.

Az USA közlekedésbiztonságért, és határellenőrzésekért felelős hatósága, a Transportation Security Administration (TSA) napvilágot látott titkos dokumentumából olyanok derülnek ki, hogy mely személyeket menthetnek fel az ellenőrzések alól, vagy hogy csúcsidőben milyen enyhítések alkalmazhatók.

A TSA az eset után azt nyilatkozta, hogy nem jelentett biztonsági problémát az okirat nyilvánosságra kerülése, mivel az abban található adatok már idejétmúltak, azonban az ügyet komolyan vették - írja a BBC.

A dokumentumban azt is leírták, hogy mely személyeket kell fokozott ellenőrzés alá vetni - többek között kubai, iráni, észak-koreai, szíriai és szomáliai útlevéllel utazókat - ,és hogy a tolószékeket, művégtagokat, orvosi eszközöket bizonyos esetekben nem kell bomba miatt átvilágítani.

Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) az esetet mégis megdöbbentőnek tartja, mondván, a terroristák számára az ilyen információk különösen értékesek, mellyel kijátszhatják a biztonsági rendszereket.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?