17 °C Budapest

Csüggedő autókereskedések: nem fogynak a kocsik

Pénzcentrum
2009. augusztus 13. 08:47

Gyorsuló ütemben zuhannak a hazai újautó-eladások, júliusban már több mint 70 % volt a mínusz, ráadásul augusztusra ennél is nagyobb visszaesés várható. Az Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke szerint most éri el a mélypontot a piac.

Egyre aggasztóbb helyzetjelentések látnak napvilágot a hazai gépjármű-kereskedelemről, az első félévhez képest júliusban tovább folytatódott a mélyrepülés. Az elmúlt hónapban az egy évvel ezelőtti közel 14 ezerrel szemben most mindössze 3 656 személyautót adtak el. Ezt a több mint 70 %-os visszaesést is felülmúlhatja az augusztusi mínusz: a friss előrejelzések szerint 3 000-nél is kevesebb új autót értékesítenek a kereskedések a 2008. augusztusi 11,6 ezerrel szemben.

A piac zuhanása következtében már eddig is közel 100 hazai autókereskedés húzta le a rolót, de a legpesszimistább jóslatok azt sem tartják kizártnak, hogy a jelenlegi ezerhez képest megfeleződik a márkakereskedések és a szalonok száma.

A drámai visszaesést több okkal is magyarázza Gablini Gábor. A Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke szerint a gazdasági válság hatásain túl az áfaemelés is visszafogta a keresletet. Azon túl, hogy itthon nem vezették be a roncsprémium-rendszert, Gablini azt is nehezményezi, hogy az autókereskedéseket a kormány kizárta a munkahelymegtartó pályázatokból. A kereskedések számának drasztikus csökkenését ugyan elképzelhetőnek tartja, de úgy véli, hogy a koncentráció felgyorsulása javíthatja a versenyképességet.

Részben osztja Gablini aggodalmait Győző Gábor. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke szerint az augusztusi mélypont után már szeptemberben mérséklődhet a visszaesés üteme. Szerinte igazán az ad okot az aggodalomra, hogy a nagy haszonjárművekből január és július között csak a tavalyinak harmadát adták el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gablinival egyetértve az MGE-elnök is azt vallja, hogy azok a kereskedések maradhatnak életben, amelyek magas színvonalú szervizszolgáltatást nyújtanak, nem csupán autókat akarnak rásózni a vevőre. Az MGE előrejelzése szerint az idén 85 ezerrel kevesebb személyautót adnak el az idén, mint tavaly.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?