16 °C Budapest

Sírós, ponttalan sofőr váltja Schumachert

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 20:02

Bombaként robbant a hír, hogy Michael Schumacher nyaksérülésre hivatkozva mégsem vállalja a beugró szerepét Felipe Massa sérülését követően. A Ferrari helyette tesztpilótáját, a mezőnyben veteránnak számító Luca Badoert állítja csatasorba. Nézzük, mit kell tudni az olasz versenyzőről!

Luca Badoer 1971. január 25-én született Montebelluna városában. Pályafutását gokart-versenyzőként kezdte, a kategóriában olasz bajnoki címet szerzett. 19 éves volt, amikor megnyerte a Forma-3 versenysorozatot, egy évvel később négy sorozatban megnyert futamot követően szabálytalan gumihasználat miatt diszkvalifikálták, 1992-ben a F-3000-ben bizonyított.


Luca Badoer

1993-ban a Dél-Afrikai Nagydíjon mutatkozott be a Forma-1-ben, az évek során három csapat (Scuderia Italia, Minardi, Forti Corse) színeiben összesen 56 futamon vett részt, az időmérőkön 48 alkalommal kvalifikálta magát a rajtrácsra. Utolsó futamát az 1999-es Japán Nagydíjon futotta, pontot egyetlen versenyen sem sikerült szereznie.

Képességeit igazolja, hogy első csapattársa, a rutinos Michele Alboreto rendre lassabb köröket futott tőle az időmérőkön, de az akkori autó (Scuderia Italia) nem vehette fel a versenyt a legjobbakkal. A csapat 1994-ben összeolvadt a Minardival, ahol az első évben tesztpilótaként szerepelt, majd Alboreto visszavonulása után főszerephez jutott.

A Minardi volánjánál két alkalommal (a Kanadai és a Magyar Nagydíjon) is a nyolcadik helyen ért célba, de azért ekkor még nem adtak pontot. 1996-ban a harmatgyenge Forti Corse csapathoz igazolt, majd 1997-től a Ferrari állandó tesztpilótája, amit csak egy 1999-es Minardi kiruccanás szakított meg.

A Minardival a negyedik helyen haladt az Európa Nagydíjon, amikor az autó 13 körrel a leintés előtt felmondta a szolgálatot, a kamerák rögzítették, ahogy a versenyzőnek potyogtak a könnyei. A versenyzőt csak az vigasztalhatja, hogy az elmúlt 12 évben többet vezette a Ferrari Forma-1-es autóját, mint bárki más.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05