24 °C Budapest

Panaszkodnak a szállodák: kevesebb külföldi jön a Forma-1-re

2009. július 23. 08:47

Sokak szerint a korábbi években kiemelt időszaknak számító futam mára egy átlagos nyári hétvégéhez hasonlítható. Nincs akkora forgalom a hotelekben, az éttermekben, de a közlekedésben sem. Régebben a versenyhétvégén 80-90 %-os kihasználtsággal üzemeltek a szállodák, ebben az évben ez a szám jóval szerényebb.

Az idegenforgalmi vállalkozások többsége szerint ezt a hétvégét már nem tudják kiemelt áron értékesíteni. Évekkel ezelőtt a Duna-parti szállodákban a Magyar Nagydíj ideje alatt az átlagos árak kétszereséért is keltek el szobák, főleg cégek foglalták le azokat partnereiknek. A vállalatok azonban mára már kevesebbet fordítanak ilyesmire, az elmúlt 4-5 évben fokozatosan csökkent a versenyre érkező külföldiek száma.

Míg 2006-ban a futamra érkezett turisták átlagos tartózkodási ideje 5,7 nap volt Budapesten, ma már a szállodák általában csak kétéjszakás csomagokat tudnak értékesíteni. Szakértők szerint a válság miatt a hazai rajongók is kétszer meggondolják, költsenek-e a belépőkre, így várhatóan a magyar vendégek sem kompenzálják a kieső turistaforgalmat.

Becslések szerint az idei futamra a tavalyihoz képest mintegy 10 %-kal kevesebb külföldi vendég érkezik, a budapesti hotelek forgalmának visszaesése pedig elérheti akár a 15-20 %-ot is 2008-hoz viszonyítva. Ezzel együtt lesznek olyan szállodák, amelyek teltházzal üzemelnek a hétvégén, ám - egyebek mellett a gazdasági válság miatt - a hotelek csak jóval alacsonyabb árakon tudják értékesíteni szolgáltatásaikat.

A kormány 2016-ig biztosítja a feltételeket a Forma-1 Magyar Nagydíj megrendezéséhez. A 2012-es futamra mintegy 26 millió dolláros jogdíjat kell fizetni; az összeg ezután évente 7,5 %-kal emelkedik. Az idei futam megrendezésének a jogdíját jelentősen megemelte a gazdasági válság, a végösszeg az eredetileg tervezett 3,14 milliárd forintnál 1,74 milliárddal lett nagyobb a forint gyengülése miatt.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem