4 °C Budapest

Panaszkodnak a szállodák: kevesebb külföldi jön a Forma-1-re

2009. július 23. 08:47

Sokak szerint a korábbi években kiemelt időszaknak számító futam mára egy átlagos nyári hétvégéhez hasonlítható. Nincs akkora forgalom a hotelekben, az éttermekben, de a közlekedésben sem. Régebben a versenyhétvégén 80-90 %-os kihasználtsággal üzemeltek a szállodák, ebben az évben ez a szám jóval szerényebb.

Az idegenforgalmi vállalkozások többsége szerint ezt a hétvégét már nem tudják kiemelt áron értékesíteni. Évekkel ezelőtt a Duna-parti szállodákban a Magyar Nagydíj ideje alatt az átlagos árak kétszereséért is keltek el szobák, főleg cégek foglalták le azokat partnereiknek. A vállalatok azonban mára már kevesebbet fordítanak ilyesmire, az elmúlt 4-5 évben fokozatosan csökkent a versenyre érkező külföldiek száma.

Míg 2006-ban a futamra érkezett turisták átlagos tartózkodási ideje 5,7 nap volt Budapesten, ma már a szállodák általában csak kétéjszakás csomagokat tudnak értékesíteni. Szakértők szerint a válság miatt a hazai rajongók is kétszer meggondolják, költsenek-e a belépőkre, így várhatóan a magyar vendégek sem kompenzálják a kieső turistaforgalmat.

Becslések szerint az idei futamra a tavalyihoz képest mintegy 10 %-kal kevesebb külföldi vendég érkezik, a budapesti hotelek forgalmának visszaesése pedig elérheti akár a 15-20 %-ot is 2008-hoz viszonyítva. Ezzel együtt lesznek olyan szállodák, amelyek teltházzal üzemelnek a hétvégén, ám - egyebek mellett a gazdasági válság miatt - a hotelek csak jóval alacsonyabb árakon tudják értékesíteni szolgáltatásaikat.

A kormány 2016-ig biztosítja a feltételeket a Forma-1 Magyar Nagydíj megrendezéséhez. A 2012-es futamra mintegy 26 millió dolláros jogdíjat kell fizetni; az összeg ezután évente 7,5 %-kal emelkedik. Az idei futam megrendezésének a jogdíját jelentősen megemelte a gazdasági válság, a végösszeg az eredetileg tervezett 3,14 milliárd forintnál 1,74 milliárddal lett nagyobb a forint gyengülése miatt.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?