17 °C Budapest

Olcsóbb lesz az ingó jelzálog bejegyzése

Pénzcentrum
2009. augusztus 5. 11:32

Szeptembertől egyszerűbb és olcsóbb lesz a gépjármű-finanszírozás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszere által könnyebbé válik a hitelfelvétel is. Az idén tavasszal módosult szabályozás szerint a zálogszerződést a gépjárművet terhelő jelzálogjog esetén elegendő magánokiratba foglalni, így olcsóbbá válik a procedúra, hisz csak az ingó jelzálogi bejegyzés díját fizetik meg az új tulajdonosok. A közjegyzők általi bejegyzés díja nem változik, azaz mindössze ötezer forint lesz a költség.

Új autó, nagy öröm, több-kevesebb papírmunka. Különösen a lízingelt autóknál. A gazdasági válság hatására a nagy kockázatot jelentő, hitellel finanszírozott gépjárműveknél egyre nagyobb biztosítékot kívánnak meg a hitelezők. Ezt a garanciát szolgálja a bejegyzett ingó jelzálog. Ezek zálogjogi nyilvántartását a MOKK vezeti, így garantálva az eljárás hitelességét, pontos és nyomon követhető adminisztrációját, amely így várhatóan megkönnyíti a jelenleg igencsak nehézkes hitelfelvételt is az autóra vágyó tulajdonosok számára.

"Az adatokat - melyekből vásárlás előtt értesülhetünk, hogy jelzáloggal terhelt-e a kiszemelt autó - bárki ellenőrizheti ingyenes hozzáféréssel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján." - tanácsolja dr. Tóth Ádám, a Kamara elnöke minden gépjárművásárlónak.

A zálogjogi nyilvántartásbavétel díja nem változik, marad ötezer forint.

Ennek oka, hogy a közjegyzők kötelezettségei, szolgáltatásai, díjazási tételei törvényi szinten szabályozva vannak. A ingó jelzálog nyilvántartásba vételi határozatot továbbra is tértivevényes ajánlott levélben kell megküldeni a tulajdonosnak, az elektronikus aktát pedig archiválni kell. A teljes eljárás lebonyolításáért az ügyet kezelő közjegyző a törvényben szabályozott minimális, egy órás közreműködői díjat, illetve a minimális költségáltalányt számíthatja-számítja fel. Ezek együttesen 3850,- forintot tesznek ki. A fennmaradó összegből a Kamara kiépíti, fejleszti és üzemelteti a mintegy 200 millió forintos speciális informatikai rendszert, ügyfélszolgálatot tart fent, és közjegyzői ügyelettel biztosítja, hogy az ügyfélfogadási időn túl is elérhető legyen a szolgáltatás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az autólízinghez kapcsolódó ingó jelzálogügylet ügykezelési díja tizenkét éve nem drágul: az 1997-es törvényi szabályozás óta a bejegyzési díjak zálogjogi ügyletekben változatlanok. Az új, könnyített szabályozás 2009. szeptember 1-től hatályos.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?