28 °C Budapest

Olcsóbb lesz az ingó jelzálog bejegyzése

Pénzcentrum
2009. augusztus 5. 11:32

Szeptembertől egyszerűbb és olcsóbb lesz a gépjármű-finanszírozás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszere által könnyebbé válik a hitelfelvétel is. Az idén tavasszal módosult szabályozás szerint a zálogszerződést a gépjárművet terhelő jelzálogjog esetén elegendő magánokiratba foglalni, így olcsóbbá válik a procedúra, hisz csak az ingó jelzálogi bejegyzés díját fizetik meg az új tulajdonosok. A közjegyzők általi bejegyzés díja nem változik, azaz mindössze ötezer forint lesz a költség.

Új autó, nagy öröm, több-kevesebb papírmunka. Különösen a lízingelt autóknál. A gazdasági válság hatására a nagy kockázatot jelentő, hitellel finanszírozott gépjárműveknél egyre nagyobb biztosítékot kívánnak meg a hitelezők. Ezt a garanciát szolgálja a bejegyzett ingó jelzálog. Ezek zálogjogi nyilvántartását a MOKK vezeti, így garantálva az eljárás hitelességét, pontos és nyomon követhető adminisztrációját, amely így várhatóan megkönnyíti a jelenleg igencsak nehézkes hitelfelvételt is az autóra vágyó tulajdonosok számára.

"Az adatokat - melyekből vásárlás előtt értesülhetünk, hogy jelzáloggal terhelt-e a kiszemelt autó - bárki ellenőrizheti ingyenes hozzáféréssel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján." - tanácsolja dr. Tóth Ádám, a Kamara elnöke minden gépjárművásárlónak.

A zálogjogi nyilvántartásbavétel díja nem változik, marad ötezer forint.

Ennek oka, hogy a közjegyzők kötelezettségei, szolgáltatásai, díjazási tételei törvényi szinten szabályozva vannak. A ingó jelzálog nyilvántartásba vételi határozatot továbbra is tértivevényes ajánlott levélben kell megküldeni a tulajdonosnak, az elektronikus aktát pedig archiválni kell. A teljes eljárás lebonyolításáért az ügyet kezelő közjegyző a törvényben szabályozott minimális, egy órás közreműködői díjat, illetve a minimális költségáltalányt számíthatja-számítja fel. Ezek együttesen 3850,- forintot tesznek ki. A fennmaradó összegből a Kamara kiépíti, fejleszti és üzemelteti a mintegy 200 millió forintos speciális informatikai rendszert, ügyfélszolgálatot tart fent, és közjegyzői ügyelettel biztosítja, hogy az ügyfélfogadási időn túl is elérhető legyen a szolgáltatás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az autólízinghez kapcsolódó ingó jelzálogügylet ügykezelési díja tizenkét éve nem drágul: az 1997-es törvényi szabályozás óta a bejegyzési díjak zálogjogi ügyletekben változatlanok. Az új, könnyített szabályozás 2009. szeptember 1-től hatályos.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?