Olcsóbb lesz az ingó jelzálog bejegyzése

Pénzcentrum
2009. augusztus 5. 11:32

Szeptembertől egyszerűbb és olcsóbb lesz a gépjármű-finanszírozás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszere által könnyebbé válik a hitelfelvétel is. Az idén tavasszal módosult szabályozás szerint a zálogszerződést a gépjárművet terhelő jelzálogjog esetén elegendő magánokiratba foglalni, így olcsóbbá válik a procedúra, hisz csak az ingó jelzálogi bejegyzés díját fizetik meg az új tulajdonosok. A közjegyzők általi bejegyzés díja nem változik, azaz mindössze ötezer forint lesz a költség.

Új autó, nagy öröm, több-kevesebb papírmunka. Különösen a lízingelt autóknál. A gazdasági válság hatására a nagy kockázatot jelentő, hitellel finanszírozott gépjárműveknél egyre nagyobb biztosítékot kívánnak meg a hitelezők. Ezt a garanciát szolgálja a bejegyzett ingó jelzálog. Ezek zálogjogi nyilvántartását a MOKK vezeti, így garantálva az eljárás hitelességét, pontos és nyomon követhető adminisztrációját, amely így várhatóan megkönnyíti a jelenleg igencsak nehézkes hitelfelvételt is az autóra vágyó tulajdonosok számára.

"Az adatokat - melyekből vásárlás előtt értesülhetünk, hogy jelzáloggal terhelt-e a kiszemelt autó - bárki ellenőrizheti ingyenes hozzáféréssel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján." - tanácsolja dr. Tóth Ádám, a Kamara elnöke minden gépjárművásárlónak.

A zálogjogi nyilvántartásbavétel díja nem változik, marad ötezer forint.

Ennek oka, hogy a közjegyzők kötelezettségei, szolgáltatásai, díjazási tételei törvényi szinten szabályozva vannak. A ingó jelzálog nyilvántartásba vételi határozatot továbbra is tértivevényes ajánlott levélben kell megküldeni a tulajdonosnak, az elektronikus aktát pedig archiválni kell. A teljes eljárás lebonyolításáért az ügyet kezelő közjegyző a törvényben szabályozott minimális, egy órás közreműködői díjat, illetve a minimális költségáltalányt számíthatja-számítja fel. Ezek együttesen 3850,- forintot tesznek ki. A fennmaradó összegből a Kamara kiépíti, fejleszti és üzemelteti a mintegy 200 millió forintos speciális informatikai rendszert, ügyfélszolgálatot tart fent, és közjegyzői ügyelettel biztosítja, hogy az ügyfélfogadási időn túl is elérhető legyen a szolgáltatás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az autólízinghez kapcsolódó ingó jelzálogügylet ügykezelési díja tizenkét éve nem drágul: az 1997-es törvényi szabályozás óta a bejegyzési díjak zálogjogi ügyletekben változatlanok. Az új, könnyített szabályozás 2009. szeptember 1-től hatályos.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem