12 °C Budapest

Olcsóbb lesz az ingó jelzálog bejegyzése

Pénzcentrum
2009. augusztus 5. 11:32

Szeptembertől egyszerűbb és olcsóbb lesz a gépjármű-finanszírozás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszere által könnyebbé válik a hitelfelvétel is. Az idén tavasszal módosult szabályozás szerint a zálogszerződést a gépjárművet terhelő jelzálogjog esetén elegendő magánokiratba foglalni, így olcsóbbá válik a procedúra, hisz csak az ingó jelzálogi bejegyzés díját fizetik meg az új tulajdonosok. A közjegyzők általi bejegyzés díja nem változik, azaz mindössze ötezer forint lesz a költség.

Új autó, nagy öröm, több-kevesebb papírmunka. Különösen a lízingelt autóknál. A gazdasági válság hatására a nagy kockázatot jelentő, hitellel finanszírozott gépjárműveknél egyre nagyobb biztosítékot kívánnak meg a hitelezők. Ezt a garanciát szolgálja a bejegyzett ingó jelzálog. Ezek zálogjogi nyilvántartását a MOKK vezeti, így garantálva az eljárás hitelességét, pontos és nyomon követhető adminisztrációját, amely így várhatóan megkönnyíti a jelenleg igencsak nehézkes hitelfelvételt is az autóra vágyó tulajdonosok számára.

"Az adatokat - melyekből vásárlás előtt értesülhetünk, hogy jelzáloggal terhelt-e a kiszemelt autó - bárki ellenőrizheti ingyenes hozzáféréssel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján." - tanácsolja dr. Tóth Ádám, a Kamara elnöke minden gépjárművásárlónak.

A zálogjogi nyilvántartásbavétel díja nem változik, marad ötezer forint.

Ennek oka, hogy a közjegyzők kötelezettségei, szolgáltatásai, díjazási tételei törvényi szinten szabályozva vannak. A ingó jelzálog nyilvántartásba vételi határozatot továbbra is tértivevényes ajánlott levélben kell megküldeni a tulajdonosnak, az elektronikus aktát pedig archiválni kell. A teljes eljárás lebonyolításáért az ügyet kezelő közjegyző a törvényben szabályozott minimális, egy órás közreműködői díjat, illetve a minimális költségáltalányt számíthatja-számítja fel. Ezek együttesen 3850,- forintot tesznek ki. A fennmaradó összegből a Kamara kiépíti, fejleszti és üzemelteti a mintegy 200 millió forintos speciális informatikai rendszert, ügyfélszolgálatot tart fent, és közjegyzői ügyelettel biztosítja, hogy az ügyfélfogadási időn túl is elérhető legyen a szolgáltatás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az autólízinghez kapcsolódó ingó jelzálogügylet ügykezelési díja tizenkét éve nem drágul: az 1997-es törvényi szabályozás óta a bejegyzési díjak zálogjogi ügyletekben változatlanok. Az új, könnyített szabályozás 2009. szeptember 1-től hatályos.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem