1 °C Budapest

Világváltó csodajárgányok: T-modell, Trabant, Toyota Prius

Pénzcentrum
2009. június 25. 11:02

A Forbes magazin időrendi sorrendben összeállította azoknak az autóknak a listáját, melyek az elmúlt évszázadban különös hatással volt az emberek életére, közlekedési szokásira, sőt a gyártók hosszú távú stratégiáit is felülírták.


Ford T-modell

A lista élén az 1908-ban piacra dobott Ford T-modell található, amely teljesen átalakította az emberek közlekedési szokásait a XX. század elején.

A T-modellből az évek során 15 millió darabot adtak el, ez volt az első munkásosztály tagjai által is elérhető autó.

A napokban ünnepelték a Volkswagen Bogár 75. születésnapját, bár a sorozatgyártásra csak a világháborút követően kerülhetett sor. A Bogár azt jelentette a háború után az európaiaknak, amit a T-modell az évszázad elején az amerikaiaknak.

A Jaguar XK 120-as modellt az 1948-as Londoni Autó Kiállításon mutatták be, sokan ezt a modellt tartják a valaha készült egyik legszebb modellnek.


Trabant

A NDK mérnökei 1958-ban úgy gondolták, hogy tökéleteset alkottak, amit leginkább az igazol, hogy - a Barkashoz és a Wartburghoz hasonlóan - évtizedeken keresztül csak minimális átalakításokat hajtottak végre a keleti népautón. A három évtizedet átölelő gyártás során több mint 3 millió darab készült belőle.

A Porsche 911-es a leghosszabb ideig gyártott sportautó a tengerentúlon, amely a közúton és a versenypályákon egyaránt bizonyított. A Ford Mustang szintén 1964-ben látott napvilágot, a gyártását a mai napig folytatják.

A Jeep Cherokee a terepjárók státuszszimbólummá válása előtt a családok számára kényelmes megoldásnak bizonyult, hasonlóan az 1984-es hétszemélyes Didge Caravan-hoz, melynek gyártás már az ötödik generációnál tart.


Toyota Prius

A sort a Toyota Prius zárja, amely egyértelműen a harmadik évezred eddigi legsikeresebb modellje. A hibrid eladási listák éléről kirobbanthatatlan modell történetének 9 éve alatt 1,2 millió darab talált belőle gazdára. 2008-ban a Toyota (és a Lexus) uralta a hibrid piac 74,4 %-át.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?