5 °C Budapest

Akit még nem rúgtak ki, az is kevesebbet vihet haza!

Pénzcentrum
2009. április 1. 14:00

Újabb költségcsökkentésre irányuló bejelentést tett a több sebből vérző Honda Motor Corporation. Az elbocsátási hullámot átvészelő tengerentúli dolgozók fizetéscsökkenésre számíthatnak, a nyugdíjkorhatár közelében lévő alkalmazottaknak pedig felajánlják a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Tovább csökkentik a termelést is, amíg a kereslet nem ér el újra egy elfogadható szintet, nem lehet kedvező változásra számítani.

A gyár úgy döntött, hogy a kereslet visszaesésére válaszul 62 ezer darabbal visszafogja a termelést az észak-amerikai gyárakban. A májustól kezdődő kéthónapos időszakban pedig 13 rendkívüli munkaszüneti napot rendelnek el. Japán második legnagyobb autógyára akárcsak a legnagyobb versenytársak keményen megszenvedi az eladási nehézségeket, a szigorú kényszerintézkedések nélkül rövid idő alatt a csőd szélére kerülhetnének.

A munkások eleinte megkapták a teljes bérüket a rendkívüli leállások idején, később csökkentett fizetés járt ezekre a napokra. A vállalat szóvivője nem árult el részleteket az áprilistól érvénybe lépő bérezési rendszerről, de azt megerősítette, hogy csökkentik a megmaradt dolgozók bérét, az idősebbeknek pedig kedvező nyugdíjfeltételeket ajánlanak fel.

A bérjellegű kiadások csökkentése és a termelés visszafogása együttesen talán segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot, de amíg az értékesítési adatok nem érik el az elfogadható szintet, addig nem lehet sok jóra számítani - tette hozzá a szóvivő.

A Honda, a Toyota és a Nissan óriási eladatlan készletekkel rendelkezik az amerikai kontinensen, a Honda üzletpolitikája sem igazán segíti a kilábalást. Amíg februárban a Nissan 2900, a Toyota pedig 1600 dollár kedvezményt adott átlagosan a vásárlóinak, addig a Honda nem mert 1300 dollár fölé, amikor alkudozásra került sor.

A Hondák emiatt nehezebben találnak gazdára, az újraértékesítés során pedig magasabb értékvesztéssel kell számolni a tulajdonosnak. Bár autónként több pénz marad a gyártó zsebében, összességében nem biztos, hogy jobban járnak a kedvezmények féken tartásával. A Nissan az árengedményeknek köszönhetően gyorsabban pörgeti ki a készleteit.

A Toyota az üzemek bezárása helyett több egységet is visszaállított az egyműszakos termelésre, a gyártást pedig harmadával fogta vissza. A Honda intézkedése több összeszerelő műhelyt, motor- és váltógyárat érint számos amerikai államban, valamint Kanadában és Mexikóban.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?