12 °C Budapest

Akit még nem rúgtak ki, az is kevesebbet vihet haza!

Pénzcentrum
2009. április 1. 14:00

Újabb költségcsökkentésre irányuló bejelentést tett a több sebből vérző Honda Motor Corporation. Az elbocsátási hullámot átvészelő tengerentúli dolgozók fizetéscsökkenésre számíthatnak, a nyugdíjkorhatár közelében lévő alkalmazottaknak pedig felajánlják a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Tovább csökkentik a termelést is, amíg a kereslet nem ér el újra egy elfogadható szintet, nem lehet kedvező változásra számítani.

A gyár úgy döntött, hogy a kereslet visszaesésére válaszul 62 ezer darabbal visszafogja a termelést az észak-amerikai gyárakban. A májustól kezdődő kéthónapos időszakban pedig 13 rendkívüli munkaszüneti napot rendelnek el. Japán második legnagyobb autógyára akárcsak a legnagyobb versenytársak keményen megszenvedi az eladási nehézségeket, a szigorú kényszerintézkedések nélkül rövid idő alatt a csőd szélére kerülhetnének.

A munkások eleinte megkapták a teljes bérüket a rendkívüli leállások idején, később csökkentett fizetés járt ezekre a napokra. A vállalat szóvivője nem árult el részleteket az áprilistól érvénybe lépő bérezési rendszerről, de azt megerősítette, hogy csökkentik a megmaradt dolgozók bérét, az idősebbeknek pedig kedvező nyugdíjfeltételeket ajánlanak fel.

A bérjellegű kiadások csökkentése és a termelés visszafogása együttesen talán segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot, de amíg az értékesítési adatok nem érik el az elfogadható szintet, addig nem lehet sok jóra számítani - tette hozzá a szóvivő.

A Honda, a Toyota és a Nissan óriási eladatlan készletekkel rendelkezik az amerikai kontinensen, a Honda üzletpolitikája sem igazán segíti a kilábalást. Amíg februárban a Nissan 2900, a Toyota pedig 1600 dollár kedvezményt adott átlagosan a vásárlóinak, addig a Honda nem mert 1300 dollár fölé, amikor alkudozásra került sor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Hondák emiatt nehezebben találnak gazdára, az újraértékesítés során pedig magasabb értékvesztéssel kell számolni a tulajdonosnak. Bár autónként több pénz marad a gyártó zsebében, összességében nem biztos, hogy jobban járnak a kedvezmények féken tartásával. A Nissan az árengedményeknek köszönhetően gyorsabban pörgeti ki a készleteit.

A Toyota az üzemek bezárása helyett több egységet is visszaállított az egyműszakos termelésre, a gyártást pedig harmadával fogta vissza. A Honda intézkedése több összeszerelő műhelyt, motor- és váltógyárat érint számos amerikai államban, valamint Kanadában és Mexikóban.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem