8 °C Budapest

Rájár a rúd a japánokra: 71 éves mélyponton a Toyota!

Pénzcentrum
2008. december 22. 15:00

A japán jen erősödése, valamint az autók iránti egyre csökkenő kereslet miatt a Toyotára is sötét év köszönt 2009-ben, különösen, hogy már az idei sem úgy teljesült, ahogy korábban tervezték.

A Toyota legfrissebb jelentése alapján idén az alaptevékenységet érintően mintegy 150 milliárd jen veszteséget prognosztizál a cég, amely 71 éve nem látott számadat a vállalat életében, igaz az egyéb tevékenységből származó bevételek ezt némileg enyhíteni tudják majd, így márciusra 50 milliárd dollár jen profitot várnak, ami még így is 500 milliárddal alacsonyabb a korábbi terveknél.

A jen erősödése miatt a tavalyihoz képest 26,7 százalékkal csökkent a japán export, amit elsősorban az autógyártók, és az elektronikai berendezések gyártói sínylettek meg. Nemrég a Sony és a Honda is jelentősen csökkentette idei profitkilátásait, a Toyota azonban még csak becslésekbe sem bocsátkozott a jövő évet illetően.

Japán külkereskedelmének a jen erősödése cseppet sem tett jót, mivel a dollárral szemben erősödött leginkább, így az oda irányuló export szenvedte el a legnagyobb esést, a tavalyihoz képest 33,8 százalékot, de az EU-ba, Kínába és Ázsia többi részébe irányuló kivitel is 26,7-30,8 százalékkal csökkent. Természetesen eközben az áruk és szolgáltatások behozatala is mintegy 14,4 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakához képest.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem