28 °C Budapest

Több e-matrica fogyott 2008-ban

Pénzcentrum
2008. december 2. 10:13

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési mutatóiból kiderül, hogy novemberig bezárólag az előző év hasonló időszakához képest az eladott matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben növekedett.

Az ÁAK Zrt. értékesítési adatai alapján elmondható, hogy továbbra is számottevő mértékben növekszik az eladott matricák darabszáma. 2008 első tizenegy hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 12 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak, ami 10 százalékos bevétel többletet eredményezett. Ez a 2007-es 44,3 milliárd forinttal szemben 2008-ban közel 48,7 milliárd forintos bruttó összeget jelent.

Szembetűnő emelkedés volt tapasztalható az éves úthasználati jogosultságok eladási darabszámát tekintve, hiszen ebben a formában összességében 17 százalékkal több e-matricát vásároltak az autósok (különösen a D2-es, D3-as és D4-es kategóriákban nőtt meg a kereslet). Szintén jelentős növekedést mutat a 4-napos és a havi e-matricák értékesítési mutatója: előbbinél 12, utóbbinál 8 százalékos emelkedés volt regisztrálható. Egyedüli kivételt a heti e matricák jelentenek, mivel ebben a kategóriában 7 százalékkal esett vissza a forgalom a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest.

Külön figyelmet érdemel az úgynevezett motoros e matricák iránti kereslet jelentős emelkedése is. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e matricát. Az értékesítési adatok azt mutatják, hogy idén közel háromszor annyian éltek ezzel a lehetőséggel, mint tavaly ilyenkor.

Az eladási adatok egyre nagyobb hányadát képviselik a virtuális úton (interneten, bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, mobiltelefonról küldött SMS segítségével, telefonhívással) értékesített e-matricák. 2008 első 11 hónapjában a virtuális eladások volumene közel 50 százalékkal haladta meg a tavaly szintet, így ezeknek a tranzakcióknak az aránya 7 százalék fölé nőtt az összesített eladási adatokhoz viszonyítva. A virtuális értékesítés által realizált árbevétel a 2007-es 1,2 milliárd forintról idén több mint 2 milliárd forintra nőtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az értékesítési darabszámok és az árbevétel általánosan növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat fokozódó mértékű bővülése, valamint az úthasználati díj fizetésének egyes főutakra való kiterjesztése áll. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1-je óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, és így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?