16 °C Budapest

A visszahívott autók 60%-a kerül vissza, pedig van amelyik életveszélyes!

Pénzcentrum
2008. november 6. 13:00

Gyakorta lehet hallani arról, hogy egy-egy autógyár valamilyen hiba miatt visszahív bizonyos modelleket. Ilyen volt nemrégiben az Egyesült Államokban a Ford Motor visszahívása, ami az 1993 és 2003 között gyártott Lincoln és Mercury modellekre vonatkozott, egy hibás kapcsoló ugyanis tűzveszélyes volt, még akkor is, amikor állt a motor. Az autógyártók történetében ez a 12 milliós visszahívás volt a legnagyobb, de komoly probléma is lehetett volna belőle, ha nem teszik meg...

A helyzet érdekessége, hogy ezek közül 5 milliót nem javítottak meg, ugyanis a tulajdonos nem törődve a figyelmeztetéssel egyszerűen nem vitte be a gyártóhoz a kocsiját. Ez az 5 millió autó nap mint nap közlekedik az utakon, komoly kockáztatnak kitéve a tulajdonost. Emiatt idén szeptemberben már a harmadik felhívást adták ki a hatóságok.

Az még talán érthető lenne, ha a tulajdonos azért nem viszi vissza a kocsiját, mert valamilyen karosszériagyártási hiba vagy a rosszul működő radió miatt hívták vissza, de a biztonsági okok esetében érthetetlen, hogy miért kockázatnak az emberek.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) azonban csak a figyelmeztetheti a sofőröket, az már a tulajdonos dolga, hogy visszaviszi-e azt a gyártóhoz javításra.

Az alapvető probléma talán azzal van, hogy a közlekedésbiztonsági hatóság minden apró hibáért visszahívja a kocsikat, legyen szó hibás ablaktörlőről, vagy hibás kocsiemelőről, így a sofőrök egy idő után már nem tulajdonítanak egy ilyen bejelentésnek akkora jelentőséget, mint kellene. Emiatt lehetett az is, hogy a Ford a visszahívott 12 millió autónak mindössze 60 százalékát tudta megjavítani.

Eddig 60 esetet jelentettek, hogy az autó kigyulladt a fent említett kapcsoló hibája miatt, bár a közlekedésbiztonsági hatóságnak arról nincs információja, hogy ezek során megsérült vagy meghalt-e valaki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztonsági hibák nem mindig okoznak tüzet, az Audi nemrég 14 ezer A8-ast hívott vissza a sebességváltó hibája miatt, ugyanis az gyakran egyszerűen kiugrott üresbe. Ha a kézifék nincs behúzva, már egy kis lejtőn is megindulhat az autó, akár balesetet is okozva.

Egyre jobb autók, egyre több visszahívás

Az Audi 14 ezer hibás autója viszont csak hab volt a tortán, a tavalyi egész "eredmény" 14,5 millió javításra visszarendelt kocsi volt, ami 30 százalékkal több mint a 2006-os eredmények. Bár ez még mindig jobb, mint a 2004-es rekord, amikor összesen 30,8 millió autót hívtak vissza a gyártók. Ennek viszont nem az az oka, hogy a gyárak egyre kevésbé tudnak autót gyártani, hanem az, hogy egyre jobban. Minél több technológia van ugyanis beépítve egy modellbe, annál több lehetőség van arra, hogy valamelyik hibás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?