21 °C Budapest

A visszahívott autók 60%-a kerül vissza, pedig van amelyik életveszélyes!

Pénzcentrum
2008. november 6. 13:00

Gyakorta lehet hallani arról, hogy egy-egy autógyár valamilyen hiba miatt visszahív bizonyos modelleket. Ilyen volt nemrégiben az Egyesült Államokban a Ford Motor visszahívása, ami az 1993 és 2003 között gyártott Lincoln és Mercury modellekre vonatkozott, egy hibás kapcsoló ugyanis tűzveszélyes volt, még akkor is, amikor állt a motor. Az autógyártók történetében ez a 12 milliós visszahívás volt a legnagyobb, de komoly probléma is lehetett volna belőle, ha nem teszik meg...

A helyzet érdekessége, hogy ezek közül 5 milliót nem javítottak meg, ugyanis a tulajdonos nem törődve a figyelmeztetéssel egyszerűen nem vitte be a gyártóhoz a kocsiját. Ez az 5 millió autó nap mint nap közlekedik az utakon, komoly kockáztatnak kitéve a tulajdonost. Emiatt idén szeptemberben már a harmadik felhívást adták ki a hatóságok.

Az még talán érthető lenne, ha a tulajdonos azért nem viszi vissza a kocsiját, mert valamilyen karosszériagyártási hiba vagy a rosszul működő radió miatt hívták vissza, de a biztonsági okok esetében érthetetlen, hogy miért kockázatnak az emberek.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) azonban csak a figyelmeztetheti a sofőröket, az már a tulajdonos dolga, hogy visszaviszi-e azt a gyártóhoz javításra.

Az alapvető probléma talán azzal van, hogy a közlekedésbiztonsági hatóság minden apró hibáért visszahívja a kocsikat, legyen szó hibás ablaktörlőről, vagy hibás kocsiemelőről, így a sofőrök egy idő után már nem tulajdonítanak egy ilyen bejelentésnek akkora jelentőséget, mint kellene. Emiatt lehetett az is, hogy a Ford a visszahívott 12 millió autónak mindössze 60 százalékát tudta megjavítani.

Eddig 60 esetet jelentettek, hogy az autó kigyulladt a fent említett kapcsoló hibája miatt, bár a közlekedésbiztonsági hatóságnak arról nincs információja, hogy ezek során megsérült vagy meghalt-e valaki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A biztonsági hibák nem mindig okoznak tüzet, az Audi nemrég 14 ezer A8-ast hívott vissza a sebességváltó hibája miatt, ugyanis az gyakran egyszerűen kiugrott üresbe. Ha a kézifék nincs behúzva, már egy kis lejtőn is megindulhat az autó, akár balesetet is okozva.

Egyre jobb autók, egyre több visszahívás

Az Audi 14 ezer hibás autója viszont csak hab volt a tortán, a tavalyi egész "eredmény" 14,5 millió javításra visszarendelt kocsi volt, ami 30 százalékkal több mint a 2006-os eredmények. Bár ez még mindig jobb, mint a 2004-es rekord, amikor összesen 30,8 millió autót hívtak vissza a gyártók. Ennek viszont nem az az oka, hogy a gyárak egyre kevésbé tudnak autót gyártani, hanem az, hogy egyre jobban. Minél több technológia van ugyanis beépítve egy modellbe, annál több lehetőség van arra, hogy valamelyik hibás.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm