20 °C Budapest

3 napra kitiltják az autókat a városból!

Pénzcentrum
2008. június 18. 05:40

A New Yorkban lakók régóta dédelgetett álma, hogy a zsúfolt város felszabaduljon, Manhattan utcáin pedig ne robogjanak unos-untalan a zajos kocsik. Mostantól ez az álom, ha némi módosítással és korláttal is, de úgy tűnik, valóra válhat.

A hét elején ugyanis a Nagy Alma polgármestere, Michael R. Bloomberg bejelentette, augusztus hónap három szombatján autómentes zónák lesznek a manhattani városrészben. A Brooklyn Bridge-től a Park Avenue-ig, illetve az Upper East Side által határol területre nem hajthatnak be autók, teherautók, illetve buszok reggel 7 és éjjel 1 óra között.

A kezdeményezés egyelőre kísérleti jellegű, azonban amennyiben beválik, a polgármester mindenképpen fontolóra veszi, hogy kiterjesszék-e az akciót. Az ötlet célja, hogy az autómentes utcák a járókelők, biciklisek birodalmává válhasson, de például fitnesz-, és jógaórákat is tartanak a felszabadult területeken, sőt biciklikölcsönzőket is létesítenek.

Az ötlet egyébként egyáltalán nem új, már több nagyváros is kipróbálta, milyen az autómentes belvárosi élet, így például London, Párizs, vagy Bogota. Persze a zónában tevékenykedő üzletek tulajdonosai már nem repesnek a terv hallatán az örömtől, az ott lakók azonban annál is inkább...

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?