17 °C Budapest

Drága autód van? Többet fizetsz a javításért is!

Pénzcentrum
2008. május 6. 14:00

Még a legjobban összeszerelt, csúcsminőségű autókkal is előfordulhat, hogy valami elromlik és az autó már akár az első öt évben javításra szorul. Az autósok nem mindig készülnek fel az ezzel járó költségekre, főleg ha egyébként is ki van számolva a családi kassza. Érdemes előre számolni azzal, hogy az autót nem csak tankolni kell, hanem a garancia lejártát követően a javítási költségekre is félre kell tenni.


Audi A8
A legmagasabb javítási költségek szerint összeállított egy listát a Forbes, amelynek az élén az Audi A8-as áll, őt követi a Mercedes Benz G osztály. Mindkét autónak 1640 dollár (262 ezer forint) a becsült javítási költsége az első öt évben. Az első ötben szerepel még a Jaguar XK, a Range Rover és a Mercedes Benz CL.

Szakértők szerint a felső kategóriás autók tulajdonosaitól elvárható, hogy több pénzt fizessenek ki a javításért, mert az alkatrészek is drágábbak és a javítás is nagyobb szakértelmet igényel. Becslések szerint a felső kategóriás autók rezsi óradíja 40 %-kal magasabb, mint amennyit egy normál személykocsi esetében felszámítanak.

Luxusautók javítási költsége az első 5 évben (Forrás: www.forbes.com)


Jaguar XK
A mai autók rendkívül összetett gépek, vannak olyanok, amelyekben több számítógép vezérelte alkatrész is van. A jelenlegi technikai felszereltséget egy generációval ezelőtt még hallomásból sem ismerték, a mai hibák megállapítása mesteri szakmai felkészültséget igényel.

Például az Audi olyan elektromos érzékelőkkel látta el a fékeket, amelyek cseréje nagyon összetett feladat és több időt is vesz igénybe. A munkadíj akár két és félszer annyiba is kerülhet, mint egy nem felső kategóriás autó esetében.


Dodge Viper
A nem luxusautók közé sorolt Dodge Viper egy nagyteljesítményű sportautó, amelynek 84460 dollár (13,5 millió forint) az indulóára. A cég szóvivője szerint az autón dolgozó szerelők speciális képzésen vesznek részt, ahol a javítás legapróbb részleteit is megtanulják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyár évente mindössze 1500 Viper-t dob piacra, ennek következtében az alkatrészek meglehetősen ritkák és drágák. A legtöbb tulajdonos szereti kihasználni a Viper-ben rejlő lehetőségeket, ezért ha valami elromlik, mélyen a zsebbe kell nyúlni. A turbófeltöltéses motorok javításához is különleges képességek és a teljes mechanikai rendszer ismerete szükséges.

Javítási költség az első 5 évben (Forrás: www.forbes.com)

Ami pozitívum, hogy a javítás díja az autók vételárához képest nem jelentősek, átlagosan nem érik el a 3 %-ot. A rendeltetésszerű használattal és a garanciának köszönhetően alacsonyan lehet tartani a költségeket, a gyártók több év garanciát vállalnak vagy kilométerben jelölik meg minőség szavatolását. A javuló minőségi szintnek köszönhetően egyre kevesebbe kerül a javítás, ami hosszú távon nem kedvez az autószerelő műhelyeknek.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm