20 °C Budapest

Regisztrációs adó a szigetországban

Pénzcentrum
2008. április 2. 11:00

A máltai kormány bemutatta Brüsszelnek a gépjárművek regisztrációs adójával kapcsolatos reform-tervezetét, a következő évre vonatkozó költségvetés-tervezet már tartalmazza ezt a tételt, jelentette ki a máltai pénzügyminiszter. A kormány alaposan átvizsgálta az autókra vonatkozó adókat és a magas káros anyag kibocsátással rendelkező modelleket sújtja.

A kormány az olcsó és a környezetbarát autók belföldi elterjedését várja az intézkedéstől. A kontinensről importált autókra Málta veti ki az egyik legmagasabb regisztrációs adót, aminek következtében a szigetországban nagyon drága mulatság az autóvásárlás. A járművekre kirótt adó az értékük 60-65 %-a, de függ a motor teljesítményétől is, a vevőt a fizetendő regisztrációs adó mellett 18 % általános forgalmi adó is terheli. Az Európai Bizottság kötelezi Máltát az adórendszer felülvizsgálatára és módosítására.

Azzal érveltek, hogy az uniós irányelvek - miszerint az autó értékétől függetlenül van egy minimum adóküszöb - figyelembevételével határozzák meg a regisztrációs adó mértékét, valamint a forgalmi adó kivetése egy másik adónemre diszkriminatív intézkedés, ezen is változtatni kell. A bizottság adott haladékot a kormánynak az intézkedések meghozatalára, jelezték, hogy a módosításokat a fentiek figyelembe vételével hozzák meg.

A miniszter tájékoztatta a bizottságot, hogy a szándékukban áll teljesíteni az előírtakat, főleg az általános forgalmi adóra vonatkozó passzusokat. A teljes rendszer megreformálása a cél a bizottság által megjelölt határidőn belül. A máltaiak törekednek a kötelezettségek betartására, valamint külön szabályozást léptetnek életbe az unión belüli, illetve a nem uniós országokból importált járművekre. Remélik az új intézkedések hatása rövidesen érzékelhető lesz már csak a parlament jóváhagyása szükséges.

Az új szabályok mielőbbi életbe léptetést sürgeti a miniszter, nem szeretné, ha a késlekedés miatt visszaesne a piac. A kormány végrehajtási tervezete szakértők tanácsainak figyelembe vételével készül, több elképzelés is van, különböző eljárásokból választják ki a legjobbat. A miniszter júniusig le szeretné zárni a tárgyalásokat, mert addig kell közzétenni a következő évi költségvetés-tervezet.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 12. vasárnap
Pongrác
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm