15 °C Budapest

Kellemetlen meglepetés a benzinkúton: "rámegy a gatyánk is"

Pénzcentrum
2008. január 15. 05:55

Bár a karácsony a kezdeti negatív jelek ellenére jól alakult az autósok számára, hiszen a fa alá kerülő ajándékok megvásárlásához nagyobb teret hagyott a MOL kétszeri üzemanyagár-csökkentése 2007 utolsó hónapjában, januárban már ismét növekvő terhekkel kell szembenéznie azoknak, akik kormány mögé szeretnének ülni.

Az év végi nyugalom egyáltalán nem bizonyult hosszú életűnek: a MOL január kilencedikén ismét emelte az üzemanyagok nagykereskedelmi árait, ezzel újra 5-5 forinttal többet kell fizetnie az autósoknak a benzinért és a gázolajért is. Az emelés hátterében a nyersolaj világpiaci árának emelkedése áll, mely a közelmúltban többször is átlépte a lélektaninak számító határt.

A 100 dollár körüli hordónkénti árat a dollár gyengülése sem tudta ellensúlyozni, így a magyar autósok is bőrükön érezhetik az árak növekedését. Az Európai Bizottság január hetedikei adatai még az emelés előtti állapotot tükrözik, az uniós országokban lezajlott folyamatok azonban így is kellőképpen érdekes képet mutatnak.

A legdrasztikusabb áremelés a balti államokban zajlott le az elmúlt négy hétben. Ennek köszönhetően Észtország elvesztette első helyét az olcsósági listán, amelyet a közös valutát, 2008 január elsejével bevezető Ciprus foglalt el. A drasztikusnak mondható áremelések ellenére a balti államok továbbra is a legalacsonyabb üzemanyag-árakkal rendelkező európai államok között vannak.


Cipruson a dízelesek is jobban járnak, mint Észtországban, így az ebben a tekintetben is elvesztette elsőségét. A legtöbbet továbbra is az Egyesült Királyságban kell kiadnia az útnak indulóknak egy liter gázolajért. Az üzemanyag ára egyre több ország esetében haladja meg a benzin esetében jellemzőt.

Jelenleg több szomszédos országban, így Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban illetve a balti államokban, Cipruson, az Egyesült Királyságban és Görögországban is többe kerül egy liter gázolaj, mint ugyanennyi 95-ös benzin.

A lista másik végét adó országok esetében továbbra sincs változás: érdemes tehát a határátlépés előtt tankolni azoknak, akik Hollandiába vagy Belgiumba készülnek. Egy németországi tankolás ugyanis, átszámítva, több tíz forintos megtakarítást eredményezhet literenként.

Az Európai Unió belül jelenleg a benzines autóval rendelkezők tudnak nagyobb megtakarítást elérni, ha Európán átutazva meggondolják hova térnek be tankolni. A 95-ös benzin esetében ugyanis 55,3 százalékos különbség tapasztalható a legdrágább és a legolcsóbb országban jellemző árak között.
Hazánk továbbra is a középmezőnybe tartozik, tehát a magyar határokon belül jellemző üzemanyagárak sem túl drágának, sem kifejezetten olcsónak nem mondhatóak. Magyarország is feliratkozott néhány héttel ezelőtt azon országok sorába, ahol a benzin-gázolaj olló megfordult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gázolaj literenkénti ára még az előző év novemberében meghaladta a benzinét, az árkülönbség azóta nem változott, a január kilencedikei emelés pedig mindkét típust hasonló mértékben érinti. Jelenleg a 95-ös benzin literenkénti ára sok helyen súrolja, sőt meg is haladja a 300 forintot, a gázolaj esetében pedig alig találunk olyan helyet, ahol a lélektani határ alatt tankolhatunk.

Részben az elmúlt egy évben tapasztalható általános emelkedés eredménye, hogy a benzinfogyasztás 1 százalékkal csökkent az elmúlt egy esztendőben. Ez azonban a 95-ös benzin forgalmának bővülése mellett zajlott le a 98-as benzin forgalmának 35 százalékos zsugorodása miatt, derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb adataiból.

Az euró alapon mért változás szélsőséges képet fest az unió üzemanyagpiacán lezajlott eseményekről: míg a 95-ös benzin esetében az emelkedés dominált, addig a dízel tekintetében "kiegyensúlyozottnak" mondható a piac, a két szélső pontot adó 9 százalékos növekedés és csökkenés között.

Magyarország mindkét típus esetében a csökkenést mutató országok között volt, melyeket főként a régióba tartozó államok adtak. Az árak növekedése a Benelux- és a balti-államokban volt a legnagyobb mértékű, de tetemes emelkedéssel kellett szembenéznie a legtöbb nyugati-európai ország autósainak.

Az euro-bevezetést követően Máltán és Cipruson sem regisztráltak növekedést. Máltán és Írországban az elmúlt egy hónapban nem történt árváltozás, míg Cipruson csökkenést hozott a január elsejei átállás.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm