4 °C Budapest

Van jó autópályánk, drágán

Pénzcentrum
2007. december 19. 08:45

A megkérdezettek többsége szerint drágán és lassan épülnek az autópályák, de legalább jó a minőségük. Sokan viszont nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora a hossza az utóbbi fél évben elkészült sztrádáknak - olvasható a Világgazdaságban.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által, a lakosság körében 1000 fős reprezentatív mintán készített közvéleménykutatás alapján a válaszadók 60 százaléka véli úgy, hogy a piaci áraknál drágábban épülnek autópályáink.

A részt vevők ötöde szerint ennek oka a korrupció, 18 százalék szerint a lopás, 14 százalék szerint pedig a sok alvállalkozó. Mindössze a válaszadók ötöde szerint épülnek az autópályáink piaci áron.

Arra a kérdésre, hogy "Mekkora felelősség terheli a tenderekben részt vevőket a kartellügyben?" a válaszadók 80 százaléka az útépítőket, 65 százaléka a közbeszerzések hiányosságait, 62-62 százaléka pedig a NIF Zrt.-t, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot nevezte meg.

A felmérésben részt vevők 50 százaléka szerint nemzetközi összehasonlításban is megfelelő minőségűek az autópályák, közel harmaduk azonban gyenge minőségűnek tartja azokat. Építésüket a válaszadók 42 százaléka túl lassúnak minősítette.

Sokan inkább útfejújításokra, karbantartásra költenének inkább. A megkérdezettek mindössze 3 százaléka tudta, hogy az utóbbi öt év során mintegy 500 kilométernyi sztráda épült, de közel ugyanennyien válaszoltak úgy, hogy egyetlen kilométer sem épült.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?