Van jó autópályánk, drágán

Pénzcentrum
2007. december 19. 08:45

A megkérdezettek többsége szerint drágán és lassan épülnek az autópályák, de legalább jó a minőségük. Sokan viszont nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora a hossza az utóbbi fél évben elkészült sztrádáknak - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által, a lakosság körében 1000 fős reprezentatív mintán készített közvéleménykutatás alapján a válaszadók 60 százaléka véli úgy, hogy a piaci áraknál drágábban épülnek autópályáink.

A részt vevők ötöde szerint ennek oka a korrupció, 18 százalék szerint a lopás, 14 százalék szerint pedig a sok alvállalkozó. Mindössze a válaszadók ötöde szerint épülnek az autópályáink piaci áron.

Arra a kérdésre, hogy "Mekkora felelősség terheli a tenderekben részt vevőket a kartellügyben?" a válaszadók 80 százaléka az útépítőket, 65 százaléka a közbeszerzések hiányosságait, 62-62 százaléka pedig a NIF Zrt.-t, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot nevezte meg.

A felmérésben részt vevők 50 százaléka szerint nemzetközi összehasonlításban is megfelelő minőségűek az autópályák, közel harmaduk azonban gyenge minőségűnek tartja azokat. Építésüket a válaszadók 42 százaléka túl lassúnak minősítette.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Sokan inkább útfejújításokra, karbantartásra költenének inkább. A megkérdezettek mindössze 3 százaléka tudta, hogy az utóbbi öt év során mintegy 500 kilométernyi sztráda épült, de közel ugyanennyien válaszoltak úgy, hogy egyetlen kilométer sem épült.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20