3 °C Budapest

Már nem gáz a gázos autó - Olcsóbban autózhatsz, ha...

Pénzcentrum
2007. június 5. 05:40

Hol vannak már azok az idők mikor csak zöldszínű Zsigulik szélvédőjén piroslott az LPG matrica? Vagy mikor kalapos úrvezetők gázpalackból próbáltak némi üzemanyagot erőltetni az egész csomagtartót elfoglaló üzemanyagtartályba? Manapság viszont már a nagy autógyártók szériaként kínálják a gázüzemű működésű járműveiket. Trendi lett a környezettudatosság, még akkor is, ha sokan csak egy kis megtakarítás miatt gázosítják el járgányaikat.

Akinek egy autóválasztásnál a környezet megóvása is szempont az ma már számtalan konstrukció közül választhat. Azonban az etanollal működő, illetve az egyéb hibrid konstrukcióknál még ma is jelentősen olcsóbb, egy átalakított vagy éppenséggel már eleve gázüzeműre gyártott konstrukció.

Előnyök vs. Hátrányok

Néhány évvel ezelőtt még garanciavesztéssel járt, ha valaki átalakítatta az autóját, mára azonban megváltozott a helyzet. Természetesen abban az esetben igaz ez az állítás, ha megfelelő minőségű és tanúsítványú alkatrészeket szerelnek be, arra alkalmas műhelyekben, aztán pedig sikeresen levizsgáztatják a gépjárművet.

Egy átlagos gázkészlet ára 300 ezer forint. Az átalakítás folyamán felmerülő költségek azonban bőségesen megtérülhetnek a használati idő alatt. Egyrészt ez a folyékony gáz alacsonyabb adótartamának köszönhető. Ez jól megmutatkozik az üzemanyagok áraiban, míg egy liter 95-ös benzin 275-280 forintba kerül, addig egy liter LPG 170 forint körül mozog. Ráadásul, ma már szinte minden töltőállomáson vételezhetünk magunknak effajta üzemanyagot. Sőt a két tartálynak köszönhetően (benzin, gáz) nagyobb a gépkocsik a hatótávolsága. A gázüzemnek köszönhetően a károsanyag kibocsátás is kisebb mint egy benzines autó esetében.

Az előnyök mellett természetesen, meg kell említenünk a gázüzem hátrányait is. Egy gázüzemű autó motorjának teljesítménye 5 százalék körül csökken, a fogyasztása pedig 10-15 százalékkal nő. A szervizelési költségek is növekednek, köszönhetően a több alkatrésznek és megnövekedett szervízóra számnak. Továbbá hátrányként értékelhetjük, hogy gázüzemű járművünkkel nem hajthatunk le mélygarázsba.

Mikor térül meg?
Egy átlagos 1,6 literes hengerűrtartalmú, benzin üzemű 5 éves gépjármű átalakítási költségei 300 ezer forintra rúgnak. Benzin üzemmódban az átlagos vegyes fogyasztása 7,5 liter, gázüzemmódban pedig 8,5 liter. Egy liter benzin 280 forintba- míg egy liter autógáz 170 forintba kerül. Ezeket a tényezőket állandónak feltételezve s egyéb költséggel nem számolva, a költségeink 45800 km alatt megtérülnek. Ez átlagosan két évnyi autózást jelent.
Ez utóbbi hátrány leginkább a hazai bürokráciának, mintsem a valós veszélynek köszönhető. A mai modern rendszereknél nemcsak a tartályok, de az ütközés esetén a vezetékeket automatikusan elzáró szelepek is megakadályozzák a szivárgást, vagyis garantálják a biztonságot. Az ilyen rendszerrel ellátott gépkocsik az EU más tagállamaiban behajthatnak a mélygarázsokba. Igaz ott az épületek szellőztetése is jobban megoldott és kevesebb otthoni barkácstanfolyam keretében összerakott gépcsoda rója az utakat.

Amit még hátrányként róhatunk fel, az az, hogy a tartály elfoglalja a pótkerék helyét vagy a csomagtartó egy részét. Bármelyik verzió is álljon fenn, az biztos: pakolásra már kevesebb hely jut.

Van aki támogatja...

A kisebb károsanyag kibocsátás és a fajlagosan kis átalakítási költségek miatt, számos országban támogatják a gázüzemű járművek elterjedését. Az európai uniós adóharmonizáció már anyagi előnyökkel is ösztönzi a környezetre kevésbé káros gázos járművek üzemeltetését: az autógáz adótartama negyede az ólmozatlan benzinének és harmada a gázolajénak. A tengerentúlon pedig adó-visszatérítésre számíthatnak azok, akik valamilyen alternatív energiaforrást használnak fel autójuk működéséhez.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?