11 °C Budapest

Továbbra is pörög az európai piac - maradnak az autógyártók?

Pénzcentrum
2007. július 20. 10:30

Továbbra is versenyképes Közép-Kelet Európa a távol-keleti országokkal szemben, legalábbis ami a gépjárműgyártást illeti. Az EU15 országaival összehasonlításban ugyanis még mindig jóval alacsonyabb a bérszínvonal, a rendkívül magas logisztikai költségek miatt pedig nem éri meg ekkora távolságról szállítani a gépkocsikat.

A legtöbb gyártó a képzett munkaerőre és a relatív alacsony bérekre való tekintettel újabb termelőegységek megnyitását, illetve a kapacitás növelését tervezi. Az autógyártók betelepülésének legnagyobb nyertesei pedig mindenképpen Szlovákia és Csehország, de jelentős bővítésre számíthat hazánk is.

Csehországban a beruházások összértéke az évezred eleje óta elérte az 5 milliárd dollárt, a gépjárműgyártás adja a teljes ipari termelés ötödét, és az export egynegyedét. A legnagyobb most készülő beruházás a dél-koreai Hyandai helyi gyárának az építése, de kapacitásait bővíti a Skoda is.

Szlovákiában a járműipar termelése közel 50 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben, a növekedés hátterében pedig főként az áprilisban felavatott zsolnai, Kia-gyár termelése áll. De itthon sincs ok a panaszra, hiszen folyamatosan bővít a Suzuki, és jelentős beruházásokat folytat a Győrben gyártó Audi is.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?