12 °C Budapest

Parkoltál és megbüntettek? - Néhány tipp!

Pénzcentrum
2006. május 22. 08:30

Manapság szinte bárhol állunk meg autónkkal, parkolási díjat kell fizetni, főként a fővárosban, és a nagyobb városokban. Ha kicsit jobban odafigyelünk, azt is észrevehetjük, hogy egyre több parkolási díjbeszedő társasággal találkozunk, és hogy a díjak korántsem egységesek. Érdemes ezért kicsit a kulisszák mögé tekinteni - hogy mi is zajlik mindennek a hátterében - nehogy csalás áldozatává váljunk...



A téma pontosabb megértéséhez a kályhától érdemes elindulni. A parkolási díjak szedése ugyanis alapvetően önkormányzati hatáskör, ami azt jelenti, hogy alapesetben csak az önkormányzatoknak van joga parkolási díjat szedni, külön jogszabályban meghatározott összegben. Feltehetjük máris az első kérdést: akkor miért fizetünk parkolási díjat mindenféle kft-knek?

A válasz egyszerű: az önkormányzatnak nincs ideje, apparátusa a díjszedéssel és a parkolók felügyeletével foglalkozni, ezért ezt a feladatot áttestálja másra. Vagyis az önkormányzatok felhatalmazást adhatnak különböző cégeknek, hogy helyettük elvégezzék ezt a feladatot.

Ezzel pedig el is értünk a lényeghez. Napjainkban egyre több polgári per zajlik "tilosban, ingyen parkolók" és parkolási társaságok között. Ezen perek lényege az, hogy egyes cégek jogosulatlanul szednek díjakat. Hogyan tudjuk ezt ellenőrizni? A jogszabályok megadják mindenkinek a jogot, hogy ezt a felhatalmazást (amit elvileg az Önkormányzatnak kell adnia, méghozzá a képviselő testület többségi hozzájárulásával!) megtekinthesse, vagyis azt kérésre bárkinek be kell mutatni.

Az a szép az egészben, hogy ha ez nem történik meg, akkor - elvileg - a díjbeszedő társaság saját maga akadályozza a parkolási díj beszedését, mivel nekünk csak annak kell fizetni, aki jogosult díjat szedni. Erről pedig csak úgy győződhetünk meg száz százalékos biztonsággal, ha a saját szemünkkel látjuk a felhatalmazást. Ha tehát bármilyen kétségünk támadna, akkor máris itt egy kibúvó a fizetés alól.

A folyamatban lévő ilyen tárgyú perek anyagaiból szemezgetve (hozzátéve, hogy a perek még folyamatban vannak, és nem biztos, hogy az autós javára dőlnek el), lássunk még néhány kifogást, amit - talán - sikerrel hozhatunk fel a díjbeszedőkkel szemben!

Az egyik esetben az autós azzal próbálta kimenteni magát, hogy a díjszedő nem fogadta el a pénzét. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény azonban előírja, hogy a Magyar Köztársaság területén a forint minden egyes címletét kötelesek a szolgáltatók elfogadni fizetéskor. Kérdéses autósunk arra hivatkozott, hogy ezzel a visszautasítással a díjszedő egyben le is mondott a fizetésről...

Egy másik esetben autósunk arra hivatkozott, hogy a parkolás időtartama alatt hivatalos helyen volt (nevezetesen bíróságon) ügyet intézni, ahonnan nem volt lehetősége kimenni és meghosszabbítani a parkolóórát.

Előfordult olyan is, hogy a "tilosban parkoló" autóról készült fényképeket támadta a peres fél, mondván, hogy az bárhol készülhetett, nem azonosítható a helyszín egyértelműen, vagy épp az nem látszik, hogy a parkoló cédulán pontosan mi szerepel.

Az emberi leleményesség kimeríthetetlen, még hosszan folytathatnánk a fortélyok felsorolását. Arra azonban felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ezen kifogások sikeressége még kétséges, hiszen kivétel nélkül olyan perekből származnak, amik egyelőre nem zárultak le, vagyis nem lehet tudni, hogy meggyőzik-e a bíróságokat, vagy sem.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem