14 °C Budapest

Vihar előtti derű az autópiacon

Pénzcentrum
2007. április 6. 09:30

Egy felmérés alapján az első negyedévben az új személyautók és terepjárók eladásai elérték a tavalyi, 44-45 ezres értéket.

A NAPI Gazdaság: megkérdezett csaknem negyven márkaimportőr és vezérképviselet mintegy kétharmadánál növekedést hozott az idei első negyedév. A visszaesést mutató márkák között számos olyan található, amelynél az autógyártó nem tudta ebben az időszakban leszállítani a megrendeléseket.

A tapasztalatok szerint jellemzően a jobb felszereltségű modelleket választják a vásárlók, akik a járművek biztonságával párhuzamosan egyre több kényelmi - a komfortosabb utazást jobban kielégítő - berendezést igényelnek. Ezért a magasabb alapárat is vállalják.

Néhány márka esetében ugyan jobb volt a januári értékesítés, mint a februári, de a visszajelzésekből az derül ki, hogy nem spekulációs céllal vásárolták januárban a még a régi regisztrációs adóval terhelt autót. A legtöbb márkánál ugyanis a február jobb volt, és még többet adtak el márciusban. Ezt jórészt az első negyedév második felében megjelent kedvezményes akciók is befolyásolták. A forgalmazók tartják a kedvezményszintet: idén sem ritka a fél- vagy akár másfél millió forint értékű akciós ajánlat. Ugyanakkor az eladásoknál lényegében kiszámíthatatlan hullámzást mutat a készpénzfizetés és a részletre vásárlás. Ennek aránya márkánként igencsak változó: míg például a Kia, az Alfa Romeo, a Fiat, valamint a Lancia vevőinek 90 százaléka választja a hitelre vásárlást, addig a készpénzes fizetés nőtt a Citroënnél, a Peugeot-nál, s "előretört" a Volvónál is; a tavalyi 30 százalékos mérték elérte az 50 százalékot. A Skoda és Volkswagen (VW), valamint a Honda vásárlói körében pedig maradt a fele-fele arányú fizetési mód.

Idén csaknem valamennyi prémium kategóriás modell eladása jelentős arányban nőtt, hiszen például az Alfa mintegy 87,5, az Audi csaknem 25, a Volvo 16, a Mercedes majd három százalékkal ért el jobb eredményt. Ezzel folytatódott a tavaly egész évben jellemző értékesítési trend. Az ugyancsak a prémium szegmenst bővítő szabadidő-terepjárók (SUV) iránt változatlanul nagy az érdeklődés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Éves viszonylatban továbbra is inkább visszaeséssel számolnak a megkérdezett újautó-forgalmazók, ennek mértékét öt-tíz százalékra becsülik, ám, ha az adataink helytállóak, s ez a tendencia folytatódik, akkor nincs ok a borúlátásra, bár a megszorító intézkedések vásárlás-visszafogó hatásait szakemberek a második negyedévtől, félévtől jósolják.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?