Milliárdokba kerül az új környezetvédelmi szabályozás - az autógyártók tiltakoznak

Pénzcentrum
2007. március 13. 14:00

Egységbe tömörítette az amerikai autógyártókat a Kongresszus azon kezdeményezése, melynek értelmében a gépjárműgyártó óriásoknak a következő időszakban évente 4 százalékkal kellene növelniük az általuk gyártott gépjárművek üzemanyag-hatékonyságát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tervezett intézkedésben foglalt feltételeket a Ford, a Chrysler, a Toyota és General Motors is tarthatatlannak minősítette, a "rohamtempóban" véghezvitt fejlesztés az előzetes becslések szerint ugyanis nem kevesebb mint 114 milliárd dollárt emészt majd fel.

Az 1974-ben bevezetett standardok felülvizsgálatára azonban, az amerikai döntéshozók szerint mindenképpen szükség van, mivel azok a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik fontos elemét adják. Az amerikai kormány ezen kívül további korlátozásokat tervez az üvegházhatást kiváltó gázokat illetően, amely akár emissziós adó bevezetésével is együtt járhat.

Az amerikai autógyártók azonban arra figyelmeztetnek, hogy az általuk betarthatatlannak minősített intézkedés okozta veszteséget nem csupán ők viselik majd, több millió dolláros kiesésre számíthat Detroit is. A helyzetet tovább súlyosbíthatja, hogy a kiskategóriás autókat gyártásának külföldre telepítése körülbelül 17 000 ember munkáját veszélyezteti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06