13 °C Budapest

Viszik a matricát mint a cukrot

Pénzcentrum
2007. február 22. 12:45

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. januári értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott matricák darabszáma jelentős mértékben növekedett.

Az idei esztendő értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy továbbra is jelentős mértékben növekszik az eladott matricák darabszáma. Ez év januárjában 2006 első hónapjához képest összességében mintegy 24%-kal több úthasználati jogosultságot vásároltak az autósok, ami közel azonos mértékű, 23%-os nettó bevételnövekedést eredményezett. Ez a 2006-os 6,5 milliárd forinttal szemben 2007-ben több mint 8 milliárdos összeget jelent.

A január havi kimutatásokból kiderül, hogy szinte valamennyi díjkategóriában jelentős forgalomnövekedés mutatkozik. Ez alól egyetlen kivételt a D4-es kategória heti matricája jelent, amely kismértékű csökkenést produkált. Érdekesség, hogy egyben a legnagyobb forgalomnövekedés is ebben a kategóriában tapasztalható, hiszen a havi változatból mintegy 39%-kal több matrica fogyott, mint tavaly januárban. Továbbra is rendkívül népszerű a nehéz-tehergépjárművek számára 2006-ban bevezetett D4 1 napos, valamint a személygépjárművekhez vásárolható D1 4 napos matrica, hiszen mindkét kategória esetében jelentős, mintegy 28%-os növekedés mutatható ki. A felsoroltakon kívül külön figyelmet érdemel az éves matricát vásárlók összesített számának 14%-os gyarapodása.

Az értékesítési darabszámok növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának - évről évre tapasztalható 8-10%-os, úgynevezett motorizációs bővülése miatti - emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat fokozódó mértékű bővülése áll. Külön kiemelendő ebből a szempontból az M6-os autópálya tavaly átadott mintegy 65 kilométere, amely nemcsak új pályaszakaszként lépett a rendszerbe, hanem egyben új irányban tette lehetővé az autópályás közlekedést. További keresletnövelő tényező, hogy a tavalyi, mintegy 20%-os hálózatbővülés mellett a négyből három díjkategóriában gyakorlatilag változatlanok maradtak az árak, és így a fajlagos kilométerár csökkenése természetes módon növeli a keresletet.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1-je óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?