20 °C Budapest

Egy újabb döfés érte a piacot - Mi lesz a kereskedőkkel?

Pénzcentrum
2007. január 22. 09:00

Az új regisztrációs adónak köszönhetően, februártól az alsó kategóriás kocsikért 20-30 ezer forinttal többet kell majd fizetni. A nagyobb autóknál a közteher "inflációs" növelésének többletköltsége a negyedmillió forintot is meghaladhatja. Ennek köszönhetően egy újabb döfés érte az amúgy is kétségbeejtő helyzetben lévő újautó-piacot - írja a Népszabadság.

A február 5-től érvényes új regisztrációs adó a kisebb új autók esetében 1-1,5 százalékos drágulást okozhat, a 20-30 ezer forintnyi összeg már a következő hetekben megjelenik az árlistákon. A nagyobb motorú kocsiknál az emelkedés mértéke negyedmillió forintnál is több lehet.

A két év óta visszaeső piac és az erős verseny miatt eddig óvatosan bántak az árlistákkal az importőrök, ám a február 5-től emelkedő regisztrációs adó az új miniket is tízezrekkel drágítja majd. Ezzel még nincs vége a változásoknak, hiszen az autógyártók általában évi 1-1,5 százalékot emelnek, aztán ott van az árfolyamváltozás. Szóval idén inkább az árak, mint az eladások nőnek.

Ami biztos, hogy rövid távon a regisztrációs adó, hosszabb távon, 2009 tájékán a környezetvédelmi előírások szigorodása, az Euro 5-ös motorok bevezetése drágítja majd az új autókat a piacon. Mindezeket az importőrök és a kereskedők megosztva sem tudják lenyelni, ezért áthárítják a vásárlókra.

A márkák többsége áthárítja a vevőkre az adópluszt, mert a kisebb kategóriában igencsak szűk a mozgástér. Ennek talán még nem lesznek érezhető hatásai, mégis további forgalom-visszaeséstől tartanak a kereskedők.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?