Egy újabb döfés érte a piacot - Mi lesz a kereskedőkkel?

Pénzcentrum
2007. január 22. 09:00

Az új regisztrációs adónak köszönhetően, februártól az alsó kategóriás kocsikért 20-30 ezer forinttal többet kell majd fizetni. A nagyobb autóknál a közteher "inflációs" növelésének többletköltsége a negyedmillió forintot is meghaladhatja. Ennek köszönhetően egy újabb döfés érte az amúgy is kétségbeejtő helyzetben lévő újautó-piacot - írja a Népszabadság.

A február 5-től érvényes új regisztrációs adó a kisebb új autók esetében 1-1,5 százalékos drágulást okozhat, a 20-30 ezer forintnyi összeg már a következő hetekben megjelenik az árlistákon. A nagyobb motorú kocsiknál az emelkedés mértéke negyedmillió forintnál is több lehet.

A két év óta visszaeső piac és az erős verseny miatt eddig óvatosan bántak az árlistákkal az importőrök, ám a február 5-től emelkedő regisztrációs adó az új miniket is tízezrekkel drágítja majd. Ezzel még nincs vége a változásoknak, hiszen az autógyártók általában évi 1-1,5 százalékot emelnek, aztán ott van az árfolyamváltozás. Szóval idén inkább az árak, mint az eladások nőnek.

Ami biztos, hogy rövid távon a regisztrációs adó, hosszabb távon, 2009 tájékán a környezetvédelmi előírások szigorodása, az Euro 5-ös motorok bevezetése drágítja majd az új autókat a piacon. Mindezeket az importőrök és a kereskedők megosztva sem tudják lenyelni, ezért áthárítják a vásárlókra.

A márkák többsége áthárítja a vevőkre az adópluszt, mert a kisebb kategóriában igencsak szűk a mozgástér. Ennek talán még nem lesznek érezhető hatásai, mégis további forgalom-visszaeséstől tartanak a kereskedők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?