16 °C Budapest

Mutatjuk: így úszhatod meg a hosszú sorokat a boltok pénztárainál

Pénzcentrum
2013. október 30. 06:12

Mint arról hétfői cikkünkben beszámoltunk, egyre kedveltebb az egy érintéssel működő fizetés Magyarországon is, növekszik az erre alkalmas kártyák száma, egyre több helyen fizethetünk az új technológiával. Most a rendszer működését mutatjuk be olvasóinknak, megmutatjuk, hol lehet, hol érdemes használni a technológiát, és természetesen a mégoly fontos biztonsági kérdésekről sem feledkezünk meg.

Technológia a hétköznapokban

Az egy érintéses fizetési technológia alapját a NearFieldCommunication (NFC) alkalmazás képezi, amely a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre. Az NFC biztonságos, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül, amelyet számtalan területen alkalmaznak már (például beléptetési jogosultság igazolása, jegyvásárlás rendezvényekre, intelligens bérletek közösségi közlekedési eszközökön).

Az egy érintéses bankkártya - a terminál hatókörébe érve - a másodperc töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely az ügyfél azonosítását követően feldolgozza a tranzakciót.

Ez azt jelenti, hogy a fizetés úgy valósítható meg, hogy a kártyabirtokosnak nem kell a kezéből a kártyát kiadnia, hanem azt ő tartja a terminálhoz, azaz a vásárlás mindössze egy érintéssel valósítható meg. Az ilyen típusú fizetési megoldások gyorsak, biztonságok, kényelmesek. Fizetés során nem kell megadni a PIN-kódot, vagy aláírni a bizonylatot (5000 forintos összeghatárig).

Hogy használjuk, hol használjuk?

A technológia alapvető működési elve, egyben legnagyobb előnye, hogy fizetéskor a plasztikot vagy más, a technológiával ellátott eszközt (karórát, kulcstartót) elegendő néhány centiméterre közelíteni a terminálhoz, melyek 5000 forint összeghatár alatt nem kérnek PIN-kódot. Ez rendkívül gyors fizetést tesz lehetővé, 5 másodperc alá szorítja a művelet átlagos idejét - így nem csak a klasszikus kártyás fizetéssel, hanem a készpénzhasználattal is bőven felveszi a versenyt. Magasabb összegű vásárlás esetén is igénybe vehető a szolgáltatás, de ekkor már PIN kód megadása is szükséges.


Az egy érintéses bankkártyás fizetés minden szempontból szépen növekszik: a bankok többsége már kizárólag NFC-s plasztikokra cseréli lejáró kártyáit (a MasterCard statisztikái szerint már az egymilliót is átlépte az ilyen típusú kártyák száma), egyre több az olyan elfogadóhely is, ahol egy érintéssel fizethetünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy érintéssel működő kártyákkal fizethetünk a nagy élelmiszerkereskedelmi láncokban, de sikerrel például a kisboltokban, büfékben, gyorséttermekben, újságosnál, moziban, kávézóban. Magyarországon ma már az összes nagy élelmiszerkereskedelmi lánc - például a Tesco, a Spar, a CBA vagy az Aldi -, üzleteiben elfogadják az egy érintéses fizetést (a MasterCard PayPass rendszerét), illetve az olyan nagy láncok, mint az IKEA, a Burger King, vagy a Cinema City egységeiben is fizethetünk PayPass kártyával.

Miért biztonságos?

A vásárlás során a felhasználó a fizetési folyamat teljes ideje alatt magánál tartja a kártyát, így kizárhatja a kártya átadásából származó kockázatot. A kártyában működő dinamikus adatvédelmi eljárásoknak és a korszerű azonosítási megoldásoknak, valamint a rendkívül kis hatótávolságnak köszönhetően, a felhasználó adatai nem "hallgathatóak le". Így ezek a tranzakciók nem jelentenek fokozott biztonsági kockázatot sem a vásárló, sem a kereskedő számára. A vásárlásáról természetesen továbbra is kap nyugtát vagy számlát a kereskedőtől, illetve a kártyás vásárlás bizonylatát is elkérheti.

A PayPass egy chipalapú tranzakció, tehát rendkívül biztonságos. Működési elvéhez hozzátartozik, hogy egy meghatározott összeghatár alatt nem kell PIN kódot megadni. Nálunk ez a limit 5000 forint. A PayPass-fizetés esetében az ügyfél saját maga hajtja végre a tranzakciót, nem adja oda a kártyáját a pénztárosnak. Az ügyfeleknek tehát ezt a paradigmaváltást kell meglépni, hogy nem átadja a kártyát, nem a pénztáros fogja a termékeket leolvasni, hanem akár mindent el tud intézni maga az ügyfél. Ráadásul, ha kér, mindig kap bizonylatot az egy érintéses tranzakcióról is.

A szakértők nem találkoztak olyan esettel, hogy a PayPass adatok megszerzésére irányuljon valamilyen támadás. Abban azonban mindig lehet egyfajta kockázat, ha elveszíti az ügyfél a kártyáját. Így, ha elveszít egy PayPass kártyát, akkor 5000 forint alatt valaki tud ezzel vásárolni, de csak meghatározott számú tranzakció során. Ezekben a kártyákban ugyanis van egy számláló, így az érintés és PIN kód nélküli tranzakciók száma limitálva van.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem