20 °C Budapest
A mobile phone in the hands of a girl. A young woman in a black T-shirt is holding a phone. The fraudster sends an email message. The work of a freelancer, businessman. The wife checks messages and notifications on social networks. Wireless technologies.

Repülhet a gigacsekk azoknak, akik így mobiloznak a nyaralás alatt: erre kell különösen figyelni

2023. június 20. 12:02

A nyaralási szezon elején mindig érdemes elismételni a mobilok külföldi használatára, a roamingra vonatkozó európai uniós szabályokat. Tavaly július óta újabb, a fogyasztókat még jobban védő szabályok vannak érvényben – ezeket szedte össze a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A „Mobilozz úgy, mint otthon” elve 2017 óta érvényes az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban – vagyis az EU-s országokban, Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók a hazai, előfizetői szerződésben szereplő díjon felül semmilyen többletdíjat nem számíthatnak fel azoknak az előfizetőknek, akik csak időszakosan vesznek igénybe roamingszolgáltatást valamelyik másik EGT-tagállamban. 

Tipikus ilyen helyzet a nyaralás vagy a külföldi üzleti út, amikor nem kérhetnek többletdíjat a mobilhívások és SMS-ek kezdeményezésért és fogadásáért, valamint az internethasználatért. A roamingrendelet 2022-es felülvizsgálatának köszönhetően 2032-ig továbbra is a belföldön megszokott árakon barangolhatunk, és további új előírások jelentek meg az előfizetők védelme érdekében.

Az NMHH is aktívan részt vett a rendelet felülvizsgálatában, és javaslatára új, előfizetőket védő szabályozást is elfogadtak. Ez azokkal a mobilhálózatokkal kapcsolatos, amelyeket hajókon a nyílt tengeren, vagy repülőgépek fedélzetén utazás közben is tudunk használni, viszont rendszerint nagyon magas díjakat számláznak ezért a szolgáltatók. Mivel ezekre nem vonatkozik a „Mobilozz úgy, mint otthon” elv (akkor sem, ha EU-s tagállamok között utazva csatlakoznak fel rájuk), a roaming rendelet előírja a szolgáltatók részére, hogy minden észszerű lépést tegyenek meg annak érdekében, hogy az előfizető szándéka nélkül ne csatlakozzon fel ezekre a hálózatokra.

Ezek az új szabályok jelentős érdeksérelemtől óvhatják meg az előfizetőket. Ugyanis az előfizető nem csak akkor kapcsolódhat a különlegesen magas díjú hálózatokra, ha már nem elérhető a földi hálózat, hanem ez akár hajóra szállás nélkül, még a kikötőben sétálva is megtörténhet, ha a telefonunk automatikus hálózatválasztásra van állítva, vagyis mindig a legerősebb jelű hálózatra csatlakozik. A kockázatot növeli, hogy az okoseszközök a háttérben folyamatos adatforgalmat generálnak akkor is, ha az előfizető az eszközt tudatosan nem is használja. Az NMHH-hoz érkeztek olyan előfizetői panaszok, hogy repülőn utazva az előfizetők több százezres, akár milliós összegű forgalmat generáltak szándékukon és tudtukon kívül. Előfordult olyan eset is, amikor a panaszos a kikötőben sétálva csatlakozott a műholdas hálózathoz, és azon mintegy négymillió forintos összegű forgalmat generált. Mivel a tiltás nem automatikus, mindenképpen érdemes a szolgáltatónál érdeklődni ezzel kapcsolatban.

Az új roamingszabályozás a szerződéskötésnél is emelte az előfizetők védelmi szintjét. Ezentúl számos többlettájékoztatást bele kell foglalni az előfizetői szerződésbe a roaminggal kapcsolatban, valamint a szolgáltatóknak nyilvános tájékoztatást is közzé kell tenniük. Erősödtek az értesítésekkel kapcsolatos kötelezettségek is. A fogyatékkal élők számára ingyenesen kérhető, automatikus hanghívással kell biztosítani az értesítést SMS helyett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szabályozás mellett fontos a fogyasztói tudatosság is: az előfizetők a készülék beállításával, kézi hálózatválasztással, illetve repülő üzemmódba kapcsolással manuálisan megakadályozhatják a szándékolatlan roaming által generált forgalmat.

A szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, hanem „átlógnak” a szomszédos országokba. Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ilyenkor a telefon – ha automatikus hálózatválasztásra van állítva – átválthat a szomszédos ország hálózatára. Ez különösen nagy bajt okozhat olyan országhatároknál, amelyek nem uniós tagállammal határosak, hiszen ezekben az országokban nem a hazaival megegyező díjszabás érvényesül, hanem jóval magasabb díjak lehetnek érvényben. Így például egy horvátországi nyaralás során előfordulhat, hogy a határ mentén akaratlanul szerb vagy bosnyák hálózatra csatlakozunk, amely sokba kerülhet még a telefon használata nélkül is, hiszen a készüléken a háttérben alkalmazások futhatnak (időjárás, csevegő appok stb.).

Előfizetőként elkerülhetjük az ilyen helyzeteket, ha mobiltelefonunkat kézi hálózatválasztásra állítjuk, és magunk választjuk ki a megfelelő szolgáltatót, illetve – amikor nem használjuk aktívan, ha mobiltelefonunkat nem is, de egyéb kapcsolódni képes eszközeinket (okosóra, tablet) – manuálisan repülő üzemmódba kapcsoljuk. A kézi hálózatválasztás beállításmódját a használati utasításban írják le a gyártók. A szolgáltatók honlapjain vagy ügyfélszolgálatán pedig ellenőrizhetjük az adott országban szerződött partnerszolgáltatók listáját. A hatóság a roamingelőírások érvényesülését fokozott figyelemmel kíséri.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem