Videó: bejutottunk a Telekom irányítási központjába: itt biztosítják, hogy viharban is legyen net

Videó: bejutottunk a Telekom irányítási központjába: itt biztosítják, hogy viharban is legyen net

2023. március 23. 10:30

A stabil internet-, TV, és telefonszolgáltatást ma már természetesnek vesszük, a mindennapi életünk szerves, nélkülözhetetlen részét képezik; ha nem működik a net, vagy nem tudunk telefonálni, azt elfogadhatatlan kényelmetlenségnek éljük meg. Azért, hogy minél kevesebb hibával vagy kimaradással találkozzunk, a Magyar Telekom Szolgáltatás- és hálózatüzemeltetési csapata a hét minden napján, a nap 24 órájában felügyeli a teljes hálózatát és az összes szolgáltatását, így a hibák észlelése és javítása sok esetben még azelőtt megtörténhet, hogy azt az ügyfelek észlelnék.

Már több mint 3,4 millió háztartásban elérhető a gigabites sebesség a Magyar Telekomnál és már több mint 1,2 millió ügyfelük kapcsolódik ehhez a hálózathoz. Mind a vezetékes- mind a mobilhálózatot folyamatosan fejlesztik.

“Az ügyfél oldaláról nézve ez egy érdekes hálózat, mivel ügyfélélményben sokkal többet ad, mint egy rezes vagy egy más típusú hálózat: optikán keresztül gigabit, illetve 2 gigabit le- és feltöltési sebességet tudunk biztosítani” – mondta el a Pénzcentrum-nak Nagy Péter, a Magyar Telekom Service Management and Field Operations vezetője.

Mivel a Telekom mobilhálózatán már szinte majdnem a teljes adatforgalom 4G-n és az épülő 5G-n zajlott, ezért tavaly nyáron a harmadik generációs mobilhálózatot teljesen lekapcsolták.

A Telekom felügyeleti funkciója a mobil, otthoni és üzleti szolgáltatásokra, valamint a hálózat átvitel technikai részére és az infrastruktúrára is kiterjed. “Évek óta adatvezérelt működés mentén, rengeteg információval, adattal dolgozunk, amelyek magából a hálózatból és az ügyfeleknél elhelyezett eszközökből érkeznek hozzánk. Ezek folyamatos elemzésével részben automatizáltan, részben a kollégák által végezve vesszük észre, ha a hálózatunkkal valami probléma van” – emelte ki Csutorka Gábor, a Magyar Telekom Szolgáltatás- és hálózatüzemeltetési központ vezetője.

A mi életünkben az a legrosszabb, ha egy hibát nem mi veszünk észre, hanem az előfizetői jelzésekből derülnek ki.

Hálózatunkban a kábelhibák tipikus esete, amikor a munkagépek a földterületeken ásás közben elszakítják a kábeleket; de sok helyen még légvezetékek vannak, oszlopokon felfűzve, előfordul, hogy egy magasabb jármű egyszerűen leszakítja azokat. Az áramellátással kapcsolatban leginkább a viharos időjárás okozta nagy kiterjedésű áramszolgáltatói kiesések jelentenek problémát, amelyeket fixen telepített és ideiglenesen telepítendő aggregátorokkal korrigálnak.

“A február első hétvégéjén lévő vihar alatt is rengeteg helyen dolgoztak a kollégák, hogy a szolgáltatásokat minél hamarabb helyreállítsuk. A munka jelentős része arról szólt, hogy ahol helyreállt az áramszolgáltatás, ott leszereltük a mobil dízel aggregátorokat, és olyan helyre telepítettük át, ahol még nem működött az áramszolgáltatás” – tette hozzá Csutorka Gábor. A szélsőséges időjárásnak köszönhetően az esetszámok február elején országosan kb. a tízszeresére nőttek, de a délnyugat-magyarországi régióban még extrémebb, 50-60-szorosa volt annak, mint egy normál időszakban.

Címlapkép: Pénzcentrum

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm