7 °C Budapest
Videó: bejutottunk a Telekom irányítási központjába: itt biztosítják, hogy viharban is legyen net

Videó: bejutottunk a Telekom irányítási központjába: itt biztosítják, hogy viharban is legyen net

2023. március 23. 10:30

A stabil internet-, TV, és telefonszolgáltatást ma már természetesnek vesszük, a mindennapi életünk szerves, nélkülözhetetlen részét képezik; ha nem működik a net, vagy nem tudunk telefonálni, azt elfogadhatatlan kényelmetlenségnek éljük meg. Azért, hogy minél kevesebb hibával vagy kimaradással találkozzunk, a Magyar Telekom Szolgáltatás- és hálózatüzemeltetési csapata a hét minden napján, a nap 24 órájában felügyeli a teljes hálózatát és az összes szolgáltatását, így a hibák észlelése és javítása sok esetben még azelőtt megtörténhet, hogy azt az ügyfelek észlelnék.

Már több mint 3,4 millió háztartásban elérhető a gigabites sebesség a Magyar Telekomnál és már több mint 1,2 millió ügyfelük kapcsolódik ehhez a hálózathoz. Mind a vezetékes- mind a mobilhálózatot folyamatosan fejlesztik.

“Az ügyfél oldaláról nézve ez egy érdekes hálózat, mivel ügyfélélményben sokkal többet ad, mint egy rezes vagy egy más típusú hálózat: optikán keresztül gigabit, illetve 2 gigabit le- és feltöltési sebességet tudunk biztosítani” – mondta el a Pénzcentrum-nak Nagy Péter, a Magyar Telekom Service Management and Field Operations vezetője.

Mivel a Telekom mobilhálózatán már szinte majdnem a teljes adatforgalom 4G-n és az épülő 5G-n zajlott, ezért tavaly nyáron a harmadik generációs mobilhálózatot teljesen lekapcsolták.

A Telekom felügyeleti funkciója a mobil, otthoni és üzleti szolgáltatásokra, valamint a hálózat átvitel technikai részére és az infrastruktúrára is kiterjed. “Évek óta adatvezérelt működés mentén, rengeteg információval, adattal dolgozunk, amelyek magából a hálózatból és az ügyfeleknél elhelyezett eszközökből érkeznek hozzánk. Ezek folyamatos elemzésével részben automatizáltan, részben a kollégák által végezve vesszük észre, ha a hálózatunkkal valami probléma van” – emelte ki Csutorka Gábor, a Magyar Telekom Szolgáltatás- és hálózatüzemeltetési központ vezetője.

A mi életünkben az a legrosszabb, ha egy hibát nem mi veszünk észre, hanem az előfizetői jelzésekből derülnek ki.

Hálózatunkban a kábelhibák tipikus esete, amikor a munkagépek a földterületeken ásás közben elszakítják a kábeleket; de sok helyen még légvezetékek vannak, oszlopokon felfűzve, előfordul, hogy egy magasabb jármű egyszerűen leszakítja azokat. Az áramellátással kapcsolatban leginkább a viharos időjárás okozta nagy kiterjedésű áramszolgáltatói kiesések jelentenek problémát, amelyeket fixen telepített és ideiglenesen telepítendő aggregátorokkal korrigálnak.

“A február első hétvégéjén lévő vihar alatt is rengeteg helyen dolgoztak a kollégák, hogy a szolgáltatásokat minél hamarabb helyreállítsuk. A munka jelentős része arról szólt, hogy ahol helyreállt az áramszolgáltatás, ott leszereltük a mobil dízel aggregátorokat, és olyan helyre telepítettük át, ahol még nem működött az áramszolgáltatás” – tette hozzá Csutorka Gábor. A szélsőséges időjárásnak köszönhetően az esetszámok február elején országosan kb. a tízszeresére nőttek, de a délnyugat-magyarországi régióban még extrémebb, 50-60-szorosa volt annak, mint egy normál időszakban.

Címlapkép: Pénzcentrum

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem