3 °C Budapest
Ethereum digital currency, futuristic digital money, green technology worldwide network concept

Mi az Ethereum és hogyan történik az Ethereum bányászat? Ethereum árfolyam 2022

2022. február 23. 22:01

Évről évre nagyobb célközönséget hódítanak meg az olyan különleges és egyben izgalmas kriptovaluták, mint a bitcoin, a litecoin, a tether, vagy éppen a viccnek indult, de felkapottá vált dogecoin. Az egyik legelterjedtebb, azonban a nagyközönség előtt jóval kevesebb figyelemben részesülő kriptovaluta nem más, mint az Ethereum. Miért különleges az Ethereum hálózat, mire jó az Ethereum platformja és mennyit ér most egy ether? Mi az Ethereum lényege és miért különlegesebb a legtöbb kriptovalutánál?

Cikkünkben eláruljuk, mi az az Ethereum, mi az Ethereum lényege? Ethereum platform és ether kriptovaluta tudnivalók: hogyan változik az Ethereum árfolyam, mennyit ér az Ethereum kriptovalutája, az ether (ETH/HUF árfolyam)? Ethereum ár előrejelzés (ethereum price prediction): lehet tudni, hogy mennyit fog érni az Ethereum a jövőben? Várhatóan fog emelkedni az Ethereum árfolyama? A vásárláson kívül van más módja az Ethereum szerzésnek? Az Ethereum bányászat hogyan történik?

Hogy jött létre az Ethereum?

Az Ethereum alapítója Vitalik Buterin kanadai programozó. Amikor 2009-ben kibocsájtották a bitcoint, ezzel megteremtve a kriptovaluták új és izgalmas világát, Buterin megalapította a Bitcoin Magazine-t, ahol kriptovalutákkal kapcsolatos szakmai cikkeket publikált, azonban már ekkor azon gondolkodott, hogyan lehetne egy olyan platformot létrehozni, ami túlmutat a bitcoin használatán. Célkitűzése az volt, hogy egy, a bitcoin hibáit kiküszöbölő altcoin hálózatot hozzon létre, ami immunis a bitcoin problémáira.

Buterin az első tanulmányát az Ethereumról 2013-ban írta, amelyben bemutatta ötletét az intelligens szerződés alapú, harmadik fél bevonása nélkül végbemenő, decentralizált tranzakciókról. Munkájával egy 100.000 dolláros ösztöndíjat és neves technológiai fejlesztők támogatását nyerte el, hogy a következő évek során megvalósulhasson az Ethereum. Buterin találta ki az Ethereum rombusz alakú logóját is, ami a görög ABC két szigma szimbólumából áll.

Mi az Ethereum? Mit érdemes tudnunk róla?

Az Ethereum egy nyílt forráskódú platform, olyan globális hálózat, ami a saját blokkláncán különböző decentralizált digitális alkalmazásokat hoz létre és futtat (ezek a dappok). A hálózat felhasználói egymással közvetlenül köthetnek megállapodásokat, közvetítők nélkül folynak le a tranzakciók (vagyis nem kell azokat egy banknak jóváhagynia), cserélhetnek gazdát az áruk és szolgáltatások, mindezt intelligens szerződések szabályozzák.

Az Ethereumot a programozók úgy készítették el, hogy alkalmas legyen az említett okos szerződések (smart contract) programozására. Mivel az Ethereum egy nyílt forráskódú szoftver, bárki fejleszthet hozzá új alkalmazásokat, például értékpapír-kibocsátás, domain regisztráció, vagy crowfounding céljából. Jelenleg az Ethereum fizetőeszköze a világ második legnagyobb kapitalizációval rendelkező kriptovalutája.

A hálózat decentralizált, összekapcsolódó elemei együttesen úgy működnek, mint egy brutális kapacitású szuperszámítógép – ennek a működéséért fizetni kell, vagyis az Ethereum használata nem ingyenes. Erre a célra találták ki a programozók az Ethereum saját kriptovalutáját. Az „Ethereum” a szoftvernek és a hálózatnak a neve, saját pénze pedig az „ether” (magyarán „éter”), valutajele pedig az ETH. Az ether motiválja és kompenzálja a programozókat azért, hogy minőségi alkalmazásokat írjanak a hálózatra, energiát fektessenek a működtetésébe.

Hogyan működnek az intelligens szerződések?

Az Ethereum intelligens szerződéseket állít össze és futtat. Az okos szerződéseknek köszönhetően az Ethereum tranzakciói önállóan működnek: az előre meghatározott szerződési feltételeknek megfelelően (a megállapodást deklaráló programot a felek aláírják) zajlanak le az átutalások. Az okos szerződések egy kódoló programon futnak át, a decentralizált hálózat összes pontjára eljutnak, nem egy központi szerveren tárolják őket – ebben rejlik a folyamat biztonságossága, hiszen így sem a programozók, sem az illetéktelen behatolók nem tudják manipulálni őket. Ha egy okos szerződés feltételei teljesülnek (pl. átutalják az összeget), akkor válik a termék vagy szolgáltatás elérhetővé a másik fél számára.

Az Ethereum és a bitcoin közötti legmeghatározóbb különbség az, hogy az ether mennyiségének nincs felső limitje, bármennyit ki lehet belőle bocsájtani - a bitcoin ezzel szemben elfogyhat, mint a földi aranykészlet. Az Ethereum blokkláncán a felhasználók létrehozhatnak saját eszközöket, amiket etherként tárolhatnak és tovább küldhetnek – ezeknek a szabályait is az Ethereum okos-szerződések határozzák meg. ERC-20-nak nevezzük az Ethereum tokenek létrehozásának a legnépszerűbb technológiai szabványát. A különféle szabályokat betartva a fejlesztők számos innovatív pénzügyi és technológiai alkalmazást kipróbálhatnak.

Ethereum vásárlás és eladás

Mivel az ether jelenleg a bitcoin után a második legnépszerűbb kriptovaluta, bármelyik nagyobb kriptotőzsdén (pl. Binance, Huobi vagy Coinbase) megvásárolhatjuk és eladhatjuk az Ethereum valutáját. Az Ethereum használatához (ugyanúgy, mint más kriptovaluták esetében is) szükségünk van egy pénztárcára, amelyben biztonságosan tárolhatjuk a virtuális pénzt. Ez lehet külső adathordozótól kezdve akár egy okos telefon applikáción át bármi, ami alkalmas az Ethereummal kapcsolatos ügyek kezelésére, például az ether küldésére és fogadására.

Ethereum árfolyam (ethereum price)

Hogy mennyit ér az Ethereum valutája, az folyamatosan változik. Mivel a kriptovaluták nem úgy működnek, mint a klasszikus értelemben vett pénz (nem áll mögöttük az értéküket garantáló centralizált hatalom, a valuta árfolyama kizárólag a hívek által neki tulajdonított értéktől függ), így az Ethereum árfolyam esetében is szélsőséges kilengéseket figyelhetünk meg. A következő Ethereum arfolyam grafikon szemlélteti a változások mértékét:

ETH/HUF árfolyam az elmúlt 1 évben (forrás: Google Finance)
ETH/HUF árfolyam az elmúlt 1 évben (forrás: Google Finance)

Ethereum árfolyam előrejelzés (ethereum price prediction)

Az Ethereum értéke kapcsán még a világ legnagyobb bankjai és a legügyesebb pénzügyi elemzők sem tudnak biztosat mondani arról, hogy az Ethereum árfolyam a jövőben milyen lesz, a különféle Ethereum vélemények teljesen megosztottak. Az elmúlt öt éves Ethereum adatok alapján elmondhatjuk, hogy az árfolyam hullámzása ellenére általánosságban növekedés figyelhető meg, így ha ilyen befektetésen gondolkozunk, érdemes alaposan utánanéznünk a témának.

ETH/HUF árfolyam az elmúlt 5 évben (forrás: Google Finance)
ETH/HUF árfolyam az elmúlt 5 évben (forrás: Google Finance)

Az Ethereum bányászat hogyan működik?

Az Ethereum valutájához nem csak vásárlás, hanem bányászat útján is hozzájuthatunk. Az Ethereum bányászat lehetővé teszi a közös, decentralizált könyvelést, logikai menetében egyébként nagyon hasonlít a bitcoin kibányászásához. Az Ethereum bányászat az átlagember számára, megfelelő szaktudás nélkül elég bonyolult. Összességében annyit érdemes tudnunk a folyamatról, hogy az ether bányászok a tranzakciókat megerősítő szereplők, akiknek minden tranzakciós blokknál egyre komolyabb számítási kapacitást kell használniuk, hogy megtippeljék egy feladvány válaszait, míg valaki nem nyer. A blokkok „kibányászásáért” ether jár.

Összegzés: miért jó az ethereum?

Választ kaptunk kérdésünkre, miszerint mi az Ethereum lényege, az Ethereum mi az? Összességében elmondhatjuk, hogy az Ethereum egy nyílt forráskódú, közösségi, nyilvános, blokklánc alapú számítástechnikai platform, egyben kriptovaluta, ami az intelligens szerződéseknek köszönhetően a második legnépszerűbb kriptovaluta befektetési opcióvá nőtte ki magát az elmúlt néhány év során. Veszélye, hogy a befektetés részben szerencsejáték jellegű, mert semmi sem garantálja az Ethereum árfolyam stabil növekedését, bármikor előfordulhatnak nagyobb árfolyamzuhanások.

Ha kriptovalutába szeretnénk befektetni a pénzünket, az Ethereum vásárlás egy teljesen járható alternatíva, azonban mielőtt nagyobb mennyiségben bevásárolnánk a virtuális pénzből, érdemes minél alaposabban belemélyednünk a témába, nehogy meglepetések érjenek az Ethereum használata kapcsán. Ethereum befektetés esetén használjuk ki az intelligens szerződések előnyeit, és ha elakadtunk a témában, kérjünk pénzügyi tanácsadást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06