1 °C Budapest
The digital crypto currency Bitcoin. 3d illustration.

Ezek az év legkapósabb kriptovalutái: kriptovaluta árfolyamok, kriptovaluta vásárlás és kriptovaluta bányászat

2022. január 22. 17:02

Az elmúlt évek során sosem látott mértéket öltött a kriptovaluták iránti lelkesedés: sokan úgy gondolják, a kriptovaluták a jövő fizetőeszközei, kihagyhatatlan befektetési lehetőségek, egyben izgalmas és kockázatos szerencsejáték a vásárlásuk és az eladásuk. De pontosan mi a kriptovaluta és milyen kriptovaluták vannak jelenleg a piacon?

Cikkünkben a legnépszerűbb kriptovaluta fajtákat mutatjuk be: eláruljuk, mit érdemes figyelnünk a kriptovaluta árfolyam változás kapcsán. Mi az a kriptovaluta bányászat és mennyire megbízható egy kriptovaluta befektetés? Garantált a siker, vagy nagy a bukási lehetőség a kriptovaluta vásárlás során? Tudd meg, a kriptovaluta mi az, hogy működik, honnan származik a kriptovaluta és hány kriptovaluta létezik a világon!

Mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluta egy olyan digitális fizetőeszköz, ami kriptográfiát, azaz titkosítást használ – innen ered a „kripto” előtag is. A kriptovaluta célja, hogy egy adott pénzügyi tranzakció minél biztonságosabb és privátabb folyamatként menjen végbe. A kriptovaluta előnye (és hatósági szempontból a hátránya is), hogy amennyiben a felek úgy akarják, nem kerül felfedésre a személyazonosságuk.

A kriptovaluták besorolásukat tekintve leginkább a digitális valuták halmazába, ezen belül is az alternatív vagy virtuális valuták kategóriájába tartoznak. Általánosságban a kriptovaluták jellemzői közé tartozik, hogy decentralizáltak, akár csak az internet, vagyis nem egy központi hatalom bocsájtja ki és ellenőrzi őket, hanem országhatárokon átívelő a működésük – éppen ezért egy-egy kriptovaluta mögött nincs megbízható, kiszámítható gazdasági háttér.

Mitől függ hát egy kriptovaluta értéke? A kriptovaluták kritikusai úgy gondolják, hogy egy adott kriptovaluta sorsa kizárólag a rajongók lelkesedésétől függ, így ha valamilyen okból kifolyólag megszűnik a rajongók bizalma – gazdasági háttér híján – gyors bukással fejeződhet be egy kriptovaluta története (éppen ezért mondjuk azt, hogy az egész kriptovaluta piac a piramisjáték jegyeit hordozza).

A kriptovaluta vásárlás kapcsán mindemellett tudnunk kell, hogy egy kriptovaluta kínálata véges, ugyanúgy, ahogy például a kibányászható nemesfémeké. Mennyi kriptovaluta van? A kérdés összetett, a legegyszerűbb válaszunk az, hogy annyi, mint amennyit a kriptovaluta hálózat tagjai birtokolnak – ez természetesen nem biztosítja egy kriptovaluta értékét, egy kriptovaluta értéke könnyen a százszorosára nőhet, vagy teljesen el is értéktelenedhet.

A kriptovaluták rövid története

A kriptovaluta piac esetében is egyértelműen meghatározható, melyik volt az első kriptovaluta, ami kirobbantotta a világszintű érdeklődést. Az eső kriptovaluta a bitcoin volt, amit közvetlenül az amerikai bankválság után, 2009-ben bocsátottak piacra (hozzá tartozik a nyílt forráskódú szoftvere és a szoftverrel létrehozott hálózat is). A kibocsátó személye mind a mai napig ismeretlen, fórumos nevén Satoshi Makamoto volt.

A bitcoin volt az első olyan pénznem, aminek nincs fizikai megvalósulása: nem léteznek bitcoin bankjegyek vagy bitcoin érmék, pusztán digitális formában fellelhető bárhol a világon. Ettől függetlenül a kriptovaluta tárolására szükség van valamilyen védett „pénztárcára”, ez lehet egy telefonos applikáció, egy pendrive, vagy a felhő, attól függően, melyiket érezzük a legbiztonságosabbnak (a kriptovaluta lopás igenis nagy rizikófaktor a tárolás szempontjából).

A bitcoin sikerein felbuzdulva a következő években elárasztották a kriptopiacot a különféle, sokszor irreális elnevezésű kriptovaluta fajták, amelyek mind a fogyasztók érdeklődéséért versengenek, hiszen minél több figyelem irányul egy adott kriptovaluta felé, annál értékesebbé válik a tőzsdén. A kriptovaluták ma már korlátlan mennyiségben létrehozhatóak (ez alatt az új kriptovaluta pénznemeket értjük, nem pedig egy kriptovaluta mennyiségét) és divatossá tehetőek, éppen ezért számtalan új kriptovaluta közül válogathatnak a befektetők.

Milliókat hozó befektetés vagy átverés?

Mióta világ a világ, az embereket foglalkoztatja, hogyan válhatnánk milliomosokká minimális befektetéssel, kemény munka nélkül. Az adott „problémára” sokan a kriptovaluta vásárlást tartják a legmegfelelőbb válasznak, hiszen egy-egy kriptovaluta értéke akár hónapok, hetek, vagy napok alatt a többszörösére emelkedhet. A befektetők számára rendkívül jól hangzik, hogy néhány hét alatt ezer forintból tízmilliót csinálhatnak, azonban a valóságban ennél jóval bonyolultabb és kiszámíthatatlanabb a kriptopiac működése.

Amennyiben érdeklődünk a kriptovaluta befektetés irányában, mindenképpen tájékozódjunk a kriptovaluta árfolyamok kapcsán. Ha alaposan megfigyeljük a számokat, a legtöbb kriptovaluta esetében dinamikus változást figyelhetünk meg, akár hónapról hónapra. A legtöbb befektető ezt a dinamikusságot próbálja meg az előnyére fordítani: akkor vásárolni kriptovalutát, amikor az értéke éppen alacsony, majd visszaváltani „normális” pénzre, amikor a sokszorosát éri. A kockázatot az hordozza, hogy 100%-os bizonyossággal nem lehet kiszámítani, hogy a következő hónapban mennyit fog érni egy kriptovaluta, csak különféle kalkulációkat ismerhetünk arról, hogy „talán nő az értéke”.

A kriptovaluta árfolyamok kiszámíthatatlansága kapcsán tipikus, sokak számára ismerős példák Elon Musk kriptovaluta tweetjei. Musk 2021. júniusában megosztott egy bejegyzést, amiben elárulta, hogy a Tesla újra engedélyezni fogja a bitcoinos vásárlást, amennyiben a kriptovalutákat 50%-ban tiszta energia felhasználásával hozzák létre. A bitcoin értéke ezt követően, napokon belül 9%-kal megemelkedett. Egy hasonló eset a szintén népszerű dogecoin kapcsán is történt: Elon Musk 2021 év elején a Twitteren vicces szavazást indított arról, hogy mi legyen a Föld jövőbeli fizetőeszköze: a dogecoin, vagy minden más kriptovaluta együttvéve? A válaszadók 71,3%-a a dogecoint választotta, éppen ezért a kriptotőzsdék egyből elkezdték felértékelni a dogecoint.

Miben más egy kriptovaluta, mint a klasszikus pénz?

Térjünk vissza röviden a kriptovaluták elméleti hátterére: a kriptovaluták rengeteg vonásukban különböznek a hagyományos pénznemektől. A kriptovaluta tulajdonságai közé – általánosságban, ezek alól egy-egy speciális kriptovaluta kivételt képezhet – a következő jellemzőket soroljuk:

  • Véges készlet: a legtöbb kriptovaluta esetében a kriptovaluta kibocsájtás folyamatos és tudatos csökkentése jellemző, ezzel szabályozzák, hogy mennyi kriptovaluta lehet forgalomban.
  • A kriptovaluták a kriptográfiának köszönhetően nehezen lenyomozhatóak és felfoglalhatóak – éppen ezért kedveli a szervezett bűnözés is a használatukat. Az anonimitás megmaradhat, ha a felek úgy akarják, ezért egyes országok kifejezetten támogatják (pl. Svájc) vagy éppen be is tiltják (pl. Kína) a kriptovaluta használatot.
  • A hagyományos valutáknak van egy központi felügyelő szerve (jellemzően a valutát kibocsátó állam), a kriptovalutáknak viszont nincs (nyílt forráskódú szoftvert futtató számítógépek hálózatán alapszik).
  • Ha egy kriptovalutának saját blokklánc háttere van, akkor coinnak nevezzük azt, míg ha az adott kriptopénz nem rendelkezik saját blokklánccal, hanem egy másik kriptopénz blokkláncán lett létrehozva, akkor tokennek hívjuk.
  • A hagyományos valuta értékét a kibocsátó kormányba vetett bizalom teremti meg, míg a kriptovaluta esetében a kereslet és a kínálat szabja meg, hogy egy kriptovaluta mennyit ér.
  • A klasszikus valutáknak van fizikai megvalósulási formája, vagyis odasétálhatunk egy ATM-hez és kivehetünk belőle bankjegyeket, érméket – ilyen a kriptovalutáknál nincs.
  • A kriptovaluták forgalmát számítógépek hálózata ellenőrzi (ebben bárki részt vehet, csupán internet-hozzáférésre van szükség), míg a klasszikus valutát harmadik személy formájában a bankok, kormányok felügyelik (ebben csak korlátozott mennyiségű, kiválasztott intézmény vehetnek részt).
  • A hagyományos valutát többnyire csak a kibocsájtó államokban lehet elfogadni (pl. forinttal csak Magyarországon fizethetünk), a kriptovalutákkal pedig bárhol, ahol egy kereskedelmi partner elfogadja azt.

Mi a kriptovaluta bányászat?

A kriptovaluta bányászat összetett folyamat: lényegében egy olyan tranzakciós folyamatról van szó, amelynek elvégzéséhez számítógépek szükségesek; különféle kriptográfiai folyamatok használata során funkciókat oldanak meg, az adatokat pedig blokkláncban rögzítik. Egy egész decentralizált (nem központosított) hálózat épül a kriptovaluta bányászatra, amelyek mind részt vesznek a kriptovaluta készítésben, erről pedig pontos nyilvántartásokat vezetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A különféle kriptovaluta fajták általánosságban binance smart chain (BSC) vagy más blokkláncon futó kriptovaluták, amelyeknek valahogy fenn kell tartani az integritását, a főkönyvek egyensúlyát, a rendszer biztonságosságát. A kriptovaluta tranzakciók hitelesítését az úgynevezett „bányászok” közössége végzi, proof-of-work alapon. Azoknál a kriptovalutáknál, amelyeknek a bányászata ilyen alapon működik (tipikus példa a bitcoin) számolnunk kell a kriptovaluta gyártás magas energiaköltségével: a „bányagépek” (speciális számítógépek, amiknek a célja a kriptovaluta bányászat) működtetéséhez rengeteg energia kell, cserébe nem állítanak elő semmilyen társadalmi hasznot – vagyis a kriptovaluta bányászat a jelenlegi környezetvédelmi trendekkel szembemenő tevékenység.

A kriptovaluta bányászat alapja tehát egy hálózat, amelyet számítógépek sokasága alkot: a hálózat tagjai, a kriptovaluta bányászok megegyeznek arról, hogy a résztvevőknek van egy bizonyos összege, az összegekről és a tranzakciókról pedig bejegyzések készülnek. A főkönyvek kezelői a bányászok, a biztonságosság alapja pedig azon a feltételezésen alapszik, hogy a bányászok többsége becsületesen kezeli a főkönyvet, hiszen anyagi érdeke fűződik hozzá.

A legnépszerűbb kriptovaluta fajták

Ma már igen széles a választék, ha kriptovalutákról van szó: kriptovaluták ezrei születnek és szűnnek meg naponta, így bőven van miből válogatni, ha kriptovaluta befektetésre adnánk a fejünket. A népszerű kriptovaluta fajták közé tartozik a bitcoin és az ethereum mellett a tether, a BNB, a terra, az USD Coin, vagy a dogecoin, de több száz névtelennek mondható, feltörekvő kriptovaluta áll mellettük a rendelkezésünkre – természetesen utóbbi kategória kockázatosabb, hiszen semmi sem garantálja, hogy éppen azt a kriptovalutát kapják fel, amit mi választottunk. Nézzük, milyen jellemzőkkel bírnak a legnépszerűbb kriptovaluták, amiket a befektetők szívesen vásárolnak!

Bitcoin

A 2009-ben kibocsájtott bitcoin a mai napig a világ egyik legnépszerűbb kriptovalutája, születését, mivel nem tudjuk, ki a valódi kibocsájtója, jelenleg is furcsa misztikum övezi. A bitcoin egy „tipikus” kriptovaluta: jellemző rá a peer-to-peer előállítás és többek között a decentralizált rendszer is. A bitcoin érdekessége és egyben előnyös tulajdonsága, hogy ezt a kriptovalutát tartják a leginkább megbízhatónak, így ez a legelfogadottabb kriptovaluta jelenleg.

Ethereum

Az ethereum az egyik legfelkapottabb altcoin, jelenleg a bitcoin utáni második helyet foglalja el a ranglistán. Az ethereum egy nyílt forráskódú, közösségi, nyilvános, blokklánc alapú számítástechnikai platform, egyben kriptovaluta. Az ethereum jellemzői közé tartozik, hogy script funkcióval is ellátták, azaz intelligens szerződés funkcióval bír – az ethereum tehát nem „csak” egy kriptovaluta, hanem egy olyan platform, aminek segítségével különféle alkalmazások kerülhetnek a blokkláncra. A platformhoz tartozik az Ethereum Virtual Machine, ami egy nemzetközi, nyilvános csomópontok hálózatából álló virtuális számítógéprendszer.

Dogecoin

Az egyik legérdekesebb történet a kriptovaluták életében a dogecoin születése (2013). A dogecoint a készítői eredetileg viccnek szánták, a Doge nevű, meglepett tekintetű shiba inu kutya mémen alapult. A dogecoin ugyanúgy működik, mint bármely más nyílt forráskódú kriptovaluta, népszerűségének hajnalán a felhasználók lájkolás gyanánt használták: az érdekes tartalmakért cserébe dogecoint küldtek elismerésként. A dogecoin népszerűsége nem várt mértékben megugrott, a viccnek indult kriptovaluta 2015-re már az egyik legismertebb digitális fizetőeszközként került nyilvántartásba.

Pillanatképek a kriptovaluták árfolyamáról

A következő diagramok a népszerű kriptovaluta árfolyamok változását mutatják be az elmúlt egy év adataival illusztrálva a tőzsdekilengéseket:

Bitcoin-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinmarketCap)
Bitcoin-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinMarketCap)
Ethereum-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinmarketCap)
Ethereum-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinMarketCap)
Tether-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinmarketCap)
Tether-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinMarketCap)
Dogecoin-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinmarketCap)
Dogecoin-Forint árfolyam az elmúlt 12 hónapban (forrás: CoinMarketCap)

A kriptovaluta árfolyamok változása

Ahogy korábban is írtuk, a kriptovaluta árfolyamok igen dinamikusan változnak, hatalmas kilengések figyelhetőek meg egészen rövidtávon is. Kriptovaluta árfolyam elemzők tömege foglalkozik azzal, hogy az alapvető kriptovaluta trendek alapján megjósolják, melyik kriptovaluta hogyan alakulhat a jövőben, milyen változások lesznek érvényesek az egész kriptovaluta piacra. Az elmúlt tíz év adatai alapján a legjobban teljesítő kriptovaluta a bitcoin volt (2011 és 2021 között 230%-os éves hozam jellemezte), a második helyen álló Nasdaq, ami az amerikai cégek részvénypiaci teljesítményét követi, csupán 20%-ot hozott. Habár egyelőre úgy néz ki, hogy a bitcoin népszerűsége veretlen, az Ethereum egyre nagyobb növekedési ütemet mutat, így hosszú távon akár meg is előzheti a világ első kriptovalutáját.

A világ alkalmazkodik a kriptovalutákhoz

Annak ellenére, hogy a kriptovaluták jelenleg nem képesek helyettesíteni a hagyományos valutákat (leginkább a virtuális térben használhatjuk őket fizetőeszközként, a hétköznapi életben egyelőre alkalmatlan fizetőeszközök), évről évre növekszik az elfogadottságuk. Azokban az országokban, ahol nem illegális a kriptovaluta használat (például Magyarországon is) a hagyományos pénzügyi rendszer szereplői egyre inkább alkalmazkodnak a kriptovalutákhoz a megnövekedett szolgáltatói és fogyasztói kriptovaluta igények miatt.

A kriptovaluták létjogosultságát az is bizonyítja, hogy a belőlük szerzett jövedelem adóköteles, illetve, hogy már van egy olyan ország, ahol a bitcoin mint hivatalos fizetőeszköz elfogadásra került – ez pedig El Salvador. Az elemzők úgy gondolják, a kriptovaluta használat a virtuális térből egyre inkább átszivárog a hétköznapi életbe és hamarosan a legtöbb banknál is elfogadott valutává válik. Az sem kizárt, hogy a jövőben El Salvador példájához hasonlóan egyre több ország fogadja el a kriptovalutákat hivatalos fizetőeszközként, és hogy olyan természetes lesz a vásárlásuk, mintha forintot váltanánk euróra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem