14 °C Budapest
Hogy működik a PancakeSwap kriptotőzsde és mire jó a CAKE token?

Hogy működik a PancakeSwap kriptotőzsde és mire jó a CAKE token?

2022. február 12. 17:00

A kriptotőzsdék, kriptovaluták és tokenek világában első ránézésre nehéz lehet eligazodni, azonban a téma egyszerűbb és jóval izgalmasabb, mint azt gondolnánk. Az egyik legújabb, Binance Smart Chain láncon futó tőzsde a PancakeSwap, ami tavalyelőtti alapítása óta brutális népszerűségre tett szert. Hogyan működik a PancakeSwap és hogy tehetünk szert jövedelemre a PancakeSwap használata során?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a PancakeSwap és hogyan működik, egyáltalán mit lehet csinálni a PancakeSwap használatával? Mi kell a PancakeSwap használatához, miért jó, ha tokenbe fektetjük a pénzünket? Egyáltalán mi az a token, miben más, mint egy coin? Hogyan kell farmolni a PancakeSwap használatával, hogy vehetünk CAKE tokent és hogy kell azt feltölteni a PancakeSwap-re?

Mi a PancakeSwap?

A PancakeSwap egy 2020. szeptember 20-án indított decentralizált (nem központosított) tőzsde (röviden DEX) a Binance Smart Chain hálózatán; abból a célból jött létre, hogy a felhasználók különféle kriptovaluták hozamaiból pénzt kereshessenek. A decentralizált pénzügyek (DeFi) egyre több embert érdekelnek, a BSC-n futó PancakeSwap pedig lehetőséget biztosít ennek az eléréséhez anélkül, hogy ki kelljen fizetni a felhasználóknak az Ethereum blokklánc vagy az Uniswap magas díjait. A PancakeSwap dApps (decentralizált applikációk) segítségével elérhető.

A PancakeSwap és más DEX-ek egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, ugyanis nincs harmadik fél (bank), amin keresztül végrehajthatunk egy tranzakciót, közvetlenül a felhasználók rendelkeznek az érmékkel, alacsony likviditású megbízási könyvvel rendelkeznek, illetve nem kell személyes adatokat sem megadni. Jelenleg a PancakeSwap a BSC legnépszerűbb tőzsdéje, a komolytalannak tűnő név (magyarul „palacsintacsere”) ellenére hatalmas napi forgalommal.

A PancakeSwap ún. likviditási pool-okat használ, ezekeknek a működése automatizált, algoritmusok irányítják a folyamatokat (automated market maker, röviden AMM). A tranzakciók gyorsak, a díjak pedig alacsonyabbak, így a tőzsde népszerű azok számára, akik digitális eszközökkel kereskednek pool-ok ellenében, ezzel pedig hozamot gyűjtenek. Az AMM-ben a felhasználó kölcsönadja digitális eszközeit a likviditási pool-oknak, amiért cserébe likviditási tokeneket kap, amelyeket aztán feltölthet, hogy további digitális eszközöket szerezzen.

Mi a token és a coin közti különbség?

A PancakeSwap a CAKE nevű tokent használja, ami nem ugyanaz, mint a kriptovaluta. A kriptovaluták (bitcoin és altcoinok), azaz coinok a saját, független főkönyvükön léteznek, lehet őket a blokkláncukon küldeni, fogadni és kibányászni is. Habár ezek a kriptovaluták nem minősülnek hagyományos pénznek, értékük folyamatosan és dinamikusan változik, gyakorlatilag ugyanúgy használjuk őket, mint az eurót vagy a dollárt: el lehet költeni különféle dolgokra, befektethetünk a megvásárlásukkal.

A token nem érme, hanem egy olyan digitális eszköz, amit egy projekt ökoszisztémájában lehet felhasználni, működésükhöz egy másik blokklánc platform szükséges (például az Ethereum platformja). Vannak valuta tokenek (fizetésre használatos), felhasználói tokenek (ezzel a token tulajdonosa a projekt funkcióihoz férhet hozzá) és biztonsági tokenek (egy projektbe való befektetéshez) is – utóbbi esetben a befektető úgy vesz értéket, hogy valódi tulajdonjogot nem szerez, csupán abban reménykedik, hogy a befektetés értéke nőni fog. A PancakeSwap tokenje a CAKE, aminek az értéke jelenleg 43 dollár körül mozog (átszámítva ~13.000 Ft).

Mi szükséges a PancakeSwap használatához?

Ahhoz, hogy a PancakeSwap minden funkciója elérhető legyen számunkra, kell egy tárca, amivel rá kell csatlakozni a PancakeSwap hálózatára. Bármilyen tárcát választhatunk a PancakeSwap által támogatottak közül, ilyen például a Metamask, a TokenPocket, vagy a Binance Chain Wallet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PancakeSwap használata

Először CAKE-et kell vásárolnunk (rendes pénzért), amelyeket a pénztárcánkba téve csatlakoztatni kell a PancakeSwap rendszeréhez. Ha beléptünk, a „Pools” fülre kattintva választhatunk a rendelkezésünkre álló pool-ok közül, amelyekre feltehetjük a CAKE-et, ez tranzakciós díjba kerül. A PancakeSwap oldalán BEP-20 típusú tokenekkel lehet kereskedni, illetve az exchange-pool-okban további tokeneket keresni, vagy staking útján gyarapítani a tokenjeinket.

Amikor csatlakoztunk a PancakeSwap-hez a pénztárcánkkal és feloldottuk azt, láthatjuk a farmok és a pool-ok kínálatát és azok hozamát, amelyekhez likviditást adhatunk, feltölthetjük hozzájuk a CAKE-et. A PancakeSwap-en vannak NFT-, azaz non-fungible tokenek, amiket meg lehet nyerni – ezeket megtarthatjuk és eltehetjük a pénztárcába, vagy beválthatjuk CAKE-re. Nemrég elindult a PancakeSwap automatikus kompoundolás funkciója is, ami azt jelenti, hogy már nem kell manuálisan stakelni a CAKE-tokeneket, a rendszer elintézi ezt helyettünk.

Staking és farmolás

A stakig jutalmat ér: minél többet csináljuk, annál jobban működik a rendszer, többnyire nagymennyiségű tokennel rendelkező csomópont kap elsőbbséget a blokkellenőrzésnél. A jutalmakat azoknak osztják ki, akik a CAKE staking poolban tartják az érméiket. A jutalom százalékos alapon működik, befolyásolja a mértékét, hogy egyszerre hányan vesznek részt a stakingben.

A stakelés mellett a farmolás (farming) is egy olyan tevékenység, amivel nagyon magas hozamokat érhetünk el – ez az az opció, amiért olyan népszerű a PancakeSwap. A PancakeSwap modellje nagyban támaszkodik a likviditási szolgáltatókra (LP), amelyek pénzeszközöket helyeznek el a pool-okba (a likviditás elhelyezését kiválasztva jóvá kell azt hagyni okos szerződéssel). Ha feltettünk egy tételt, készen vagyunk, innentől figyelhetjük azt, hogy mennyi CAKE-et hoz nekünk, a jutalmakat pedig learathatjuk és eltehetjük a pénztárcába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem