3 °C Budapest
Hogy működik a PancakeSwap kriptotőzsde és mire jó a CAKE token?

Hogy működik a PancakeSwap kriptotőzsde és mire jó a CAKE token?

2022. február 12. 17:00

A kriptotőzsdék, kriptovaluták és tokenek világában első ránézésre nehéz lehet eligazodni, azonban a téma egyszerűbb és jóval izgalmasabb, mint azt gondolnánk. Az egyik legújabb, Binance Smart Chain láncon futó tőzsde a PancakeSwap, ami tavalyelőtti alapítása óta brutális népszerűségre tett szert. Hogyan működik a PancakeSwap és hogy tehetünk szert jövedelemre a PancakeSwap használata során?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a PancakeSwap és hogyan működik, egyáltalán mit lehet csinálni a PancakeSwap használatával? Mi kell a PancakeSwap használatához, miért jó, ha tokenbe fektetjük a pénzünket? Egyáltalán mi az a token, miben más, mint egy coin? Hogyan kell farmolni a PancakeSwap használatával, hogy vehetünk CAKE tokent és hogy kell azt feltölteni a PancakeSwap-re?

Mi a PancakeSwap?

A PancakeSwap egy 2020. szeptember 20-án indított decentralizált (nem központosított) tőzsde (röviden DEX) a Binance Smart Chain hálózatán; abból a célból jött létre, hogy a felhasználók különféle kriptovaluták hozamaiból pénzt kereshessenek. A decentralizált pénzügyek (DeFi) egyre több embert érdekelnek, a BSC-n futó PancakeSwap pedig lehetőséget biztosít ennek az eléréséhez anélkül, hogy ki kelljen fizetni a felhasználóknak az Ethereum blokklánc vagy az Uniswap magas díjait. A PancakeSwap dApps (decentralizált applikációk) segítségével elérhető.

A PancakeSwap és más DEX-ek egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, ugyanis nincs harmadik fél (bank), amin keresztül végrehajthatunk egy tranzakciót, közvetlenül a felhasználók rendelkeznek az érmékkel, alacsony likviditású megbízási könyvvel rendelkeznek, illetve nem kell személyes adatokat sem megadni. Jelenleg a PancakeSwap a BSC legnépszerűbb tőzsdéje, a komolytalannak tűnő név (magyarul „palacsintacsere”) ellenére hatalmas napi forgalommal.

A PancakeSwap ún. likviditási pool-okat használ, ezekeknek a működése automatizált, algoritmusok irányítják a folyamatokat (automated market maker, röviden AMM). A tranzakciók gyorsak, a díjak pedig alacsonyabbak, így a tőzsde népszerű azok számára, akik digitális eszközökkel kereskednek pool-ok ellenében, ezzel pedig hozamot gyűjtenek. Az AMM-ben a felhasználó kölcsönadja digitális eszközeit a likviditási pool-oknak, amiért cserébe likviditási tokeneket kap, amelyeket aztán feltölthet, hogy további digitális eszközöket szerezzen.

Mi a token és a coin közti különbség?

A PancakeSwap a CAKE nevű tokent használja, ami nem ugyanaz, mint a kriptovaluta. A kriptovaluták (bitcoin és altcoinok), azaz coinok a saját, független főkönyvükön léteznek, lehet őket a blokkláncukon küldeni, fogadni és kibányászni is. Habár ezek a kriptovaluták nem minősülnek hagyományos pénznek, értékük folyamatosan és dinamikusan változik, gyakorlatilag ugyanúgy használjuk őket, mint az eurót vagy a dollárt: el lehet költeni különféle dolgokra, befektethetünk a megvásárlásukkal.

A token nem érme, hanem egy olyan digitális eszköz, amit egy projekt ökoszisztémájában lehet felhasználni, működésükhöz egy másik blokklánc platform szükséges (például az Ethereum platformja). Vannak valuta tokenek (fizetésre használatos), felhasználói tokenek (ezzel a token tulajdonosa a projekt funkcióihoz férhet hozzá) és biztonsági tokenek (egy projektbe való befektetéshez) is – utóbbi esetben a befektető úgy vesz értéket, hogy valódi tulajdonjogot nem szerez, csupán abban reménykedik, hogy a befektetés értéke nőni fog. A PancakeSwap tokenje a CAKE, aminek az értéke jelenleg 43 dollár körül mozog (átszámítva ~13.000 Ft).

Mi szükséges a PancakeSwap használatához?

Ahhoz, hogy a PancakeSwap minden funkciója elérhető legyen számunkra, kell egy tárca, amivel rá kell csatlakozni a PancakeSwap hálózatára. Bármilyen tárcát választhatunk a PancakeSwap által támogatottak közül, ilyen például a Metamask, a TokenPocket, vagy a Binance Chain Wallet.

A PancakeSwap használata

Először CAKE-et kell vásárolnunk (rendes pénzért), amelyeket a pénztárcánkba téve csatlakoztatni kell a PancakeSwap rendszeréhez. Ha beléptünk, a „Pools” fülre kattintva választhatunk a rendelkezésünkre álló pool-ok közül, amelyekre feltehetjük a CAKE-et, ez tranzakciós díjba kerül. A PancakeSwap oldalán BEP-20 típusú tokenekkel lehet kereskedni, illetve az exchange-pool-okban további tokeneket keresni, vagy staking útján gyarapítani a tokenjeinket.

Amikor csatlakoztunk a PancakeSwap-hez a pénztárcánkkal és feloldottuk azt, láthatjuk a farmok és a pool-ok kínálatát és azok hozamát, amelyekhez likviditást adhatunk, feltölthetjük hozzájuk a CAKE-et. A PancakeSwap-en vannak NFT-, azaz non-fungible tokenek, amiket meg lehet nyerni – ezeket megtarthatjuk és eltehetjük a pénztárcába, vagy beválthatjuk CAKE-re. Nemrég elindult a PancakeSwap automatikus kompoundolás funkciója is, ami azt jelenti, hogy már nem kell manuálisan stakelni a CAKE-tokeneket, a rendszer elintézi ezt helyettünk.

Staking és farmolás

A stakig jutalmat ér: minél többet csináljuk, annál jobban működik a rendszer, többnyire nagymennyiségű tokennel rendelkező csomópont kap elsőbbséget a blokkellenőrzésnél. A jutalmakat azoknak osztják ki, akik a CAKE staking poolban tartják az érméiket. A jutalom százalékos alapon működik, befolyásolja a mértékét, hogy egyszerre hányan vesznek részt a stakingben.

A stakelés mellett a farmolás (farming) is egy olyan tevékenység, amivel nagyon magas hozamokat érhetünk el – ez az az opció, amiért olyan népszerű a PancakeSwap. A PancakeSwap modellje nagyban támaszkodik a likviditási szolgáltatókra (LP), amelyek pénzeszközöket helyeznek el a pool-okba (a likviditás elhelyezését kiválasztva jóvá kell azt hagyni okos szerződéssel). Ha feltettünk egy tételt, készen vagyunk, innentől figyelhetjük azt, hogy mennyi CAKE-et hoz nekünk, a jutalmakat pedig learathatjuk és eltehetjük a pénztárcába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?