36 °C Budapest

Itthon is terjed a trükk: így fosztanak ki az ATM-nél

Pénzcentrum
2014. január 3. 11:04

Egyre gyakorabban fordul elő az európai nagyvárosokban, hogy közvetlenül az ATM-es készpénzfelvétel alatt/után fosztják ki bűnözők a gyanútlan ügyfeleket. Ráadásul a legtöbb trükk itthon is hódít. A rendőrség tájékoztatást tett közzé a napokban.

Érdekes felvételek járták be az európai sajtót még októberben. A képeken az látszik, hogyan próbálják meg a bűnözők meglopni a gyanútlan készpénzfelvevőt egy párizsi bankjegykiadó automatánál. A trükkhöz hárman kellenek: egy férfi, aki megzavarja az ATM-nél pénzt felvevő ügyfelet, aki elfordul tranzakció közben. A mellette álló nő eközben egy szempillantás alatt elveszi a pénzt, amit az automata kiadott. Harmadik társuk - magát koldusnak álcázva - a bankjegykiadó szélénél ül: ő tölti be az őrszem szerepét.

A gyanútlan párizsi áldozat és a bűnbanda 3 tagja - további képekért és a részletekért KATTINTS!(Forrás: Daily Maily)

Úgy látszik azonban, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek egyre gyakoribbak Magyarországon (főként Budapesten) is. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a biztonságos készpénzfelvétel érdekében tájékoztatást tett közzé a napokban.

KATTINTS! Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

A BRFK szerint annak érdekében, hogy a bankautomatákból történő készpénzfelvétel biztonságos legyen, az alábbi szabályokat kell betartanunk:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Lehetőség szerint a pénzintézetekben, illetve annak közelében lévő automatákat használjuk. Kerüljük az elhagyott helyeken, kivilágítatlan utcákban található bankautomatákat!
  • Ha jelentősebb pénzösszeget szeretnénk felvenni, főként ügyfélfogadási időben, a bankfiókban, vagy családtagunk kíséretében tegyük meg azt!
  • Ne tartsunk magunknál nagy összegű készpénzt sokáig!
  • Megtakarításainkat pénzintézetben tároljuk, ott van a legnagyobb biztonságban!
  • A felvett pénzt úgy tegyük el táskánkba, vagy belső zsebünkbe, hogy az ne legyen könnyen hozzáférhető. Legyünk figyelmesek a bankautomatánál, de viselkedjünk természetesen!
  • Részesítsük előnyben a bankkártyás vásárlást a készpénzfelvétellel szemben! Amennyiben pénzt veszünk fel, lehetőleg csak akkora összeget, amekkorára valóban szükségünk van!
  • Pénzfelvételi szokásainkat, anyagi helyzetünket, várható kiadásainkat kezeljük diszkréten, ne hozzuk nyilvánosságra, ne osszuk meg idegenekkel!
Ha bűncselekmény áldozatává válik, azonnal forduljon a rendőrséghez a 107 vagy 112 ingyenesen hívható segelyhívószámon! Felkeresheti továbbá az Igazságügyi Hivatal Áldozatvédő Szolgálatát, amelynek elérhetőségéről bármely rendőrkapitányságon vagy az ingyenesen hívható 06-80-225-225 információs vonalon tájékoztatást kaphat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?