26 °C Budapest

Veszély! Lenyúlják a banki ügyfelek pénzét: itt a régi-új trükk

2013. szeptember 1. 08:07

A legfrissebb jelentések szerint Nagy-Britanniában a lakosság negyede van kitéve egy régi-új pénzügyi csalássorozatnak, amely ismét szedi áldozatait. Magyarországon egyelőre nincs információ hasonlóan nagy arányú támadássorozatról, de nem árt felkészülni. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire figyeljünk.

Telefonos pénzügyi csalássorozat terjed Nagy-Britanniában. A brit sajtó által megszellőztetett hivatalos számok szerint csak a tavalyi évben 36 millió fonttal - közel 13 milliárd forinttal - károsították meg a banki ügyfeleket.

Pedig a bűnözők módszere ijesztően egyszerű. Telefonon hívják fel gyanútlan áldozataikat, rendőröknek, vagy banki alkalmazottaknak adják ki magukat, és bizalmas információkat - PIN-kódot, számlaszámot, netbanki belépéshez szükséges jelszavakat - kérnek tőlük. Általában valamilyen veszélyre hivatkoznak, amit csak a gyors közbelépéssel - és természetesen az ő segítségükkel - lehet megakadályozni.

A módszer meglepően emlékeztet az átverős, az eredeti netbanki felületekhez megszólalásig hasonlító, kimondottan adathalász céllal készített honlapokra, mondhatjuk úgy is, hogy azok telefonos verziója. A csalók természetesen a lehető leghitelesebben próbálják meg előadni magukat, az ügyfélszolgálatok stílusában kérnek pontos, és mindenre kiterjedő beazonosítást az ügyféltől.


A csalás összetettebb formája, amikor azt jelzik, hogy a felhasználó pénze veszélyben van, ezért felszólítják, hogy menjen el a legközelebbi ATM-hez, vegyen ki egy nagy összeget, majd adja át a magát banki alkalmazottnak kiadó bűnözőnek - mondták el az ügyet jól ismerő források a This is money pénzügyi portálnak.

A hatóságok szerint a legtöbben azért lettek áldozatok, mert a csalók a beszélgetést valamilyen személyes információval indították, például beazonosításként elmondták az ügyfél lakcímét, születési dátumát vagy telefonszámát - így hitelesítették magukat. Ezek azonban viszonylag könnyen - például a közösségi oldalakról is - megszerezhető információk.

Csak óvatosan!

Bár Magyarországon nem tudni hasonló tömeges visszaélésekről, érdemes óvatosan kezelni az ilyen hívásokat, hiszen az elmúlt hónapokban is volt arra példa, hogy egy komoly nemzetközi pénzügyi csalássorozat elérte hazánkat is. (Az év elején nálunk is megjelent az a módszer, amely szerint a számítógépes bűnözők az ügyfelek számítógépe, táblagépe vagy okostelefonja felett egy kémprogram segítségével átvették a teljes felügyeletet.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legfontosabb, hogy ne válaszoljunk olyan - állítólag - a bankunktól érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavunk, bankkártyás és egyéb személyes adataink megadására kérnek.

A pénzintézetek soha nem kérnek ügyfeleiktől telefonon, e-mailen, vagy azokból elérhető internetes honlapokon személyes adatokat, vagy banki azonosítókat, illetve ilyen úton nem kérik semmilyen összeg befizetését vagy átutalását. Aki ilyen csalárd próbálkozást tapasztal, semmiképpen ne adjon meg semmilyen adatot és hívja haladéktalanul bankja ügyfélszolgálatát.

Fontos tudnunk, hogy bankunk sosem kéri PIN-kódunkat telefonon, vagy e-mailben. Ha kódunkat kérik, mindig legyünk rendkívül bizalmatlanok, mert nincs olyan helyzet, amikor jogosan kérhetik, így szinte biztos, hogy a PIN-kód kérése bárhol, ami nem ATM vagy POS-terminál (azaz bolti kártyás fizetőhely), erősen csalásgyanús.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM