Veszély! Lenyúlják a banki ügyfelek pénzét: itt a régi-új trükk

2013. szeptember 1. 08:07

A legfrissebb jelentések szerint Nagy-Britanniában a lakosság negyede van kitéve egy régi-új pénzügyi csalássorozatnak, amely ismét szedi áldozatait. Magyarországon egyelőre nincs információ hasonlóan nagy arányú támadássorozatról, de nem árt felkészülni. A Pénzcentrum.hu mutatja, mire figyeljünk.

Telefonos pénzügyi csalássorozat terjed Nagy-Britanniában. A brit sajtó által megszellőztetett hivatalos számok szerint csak a tavalyi évben 36 millió fonttal - közel 13 milliárd forinttal - károsították meg a banki ügyfeleket.

Pedig a bűnözők módszere ijesztően egyszerű. Telefonon hívják fel gyanútlan áldozataikat, rendőröknek, vagy banki alkalmazottaknak adják ki magukat, és bizalmas információkat - PIN-kódot, számlaszámot, netbanki belépéshez szükséges jelszavakat - kérnek tőlük. Általában valamilyen veszélyre hivatkoznak, amit csak a gyors közbelépéssel - és természetesen az ő segítségükkel - lehet megakadályozni.

A módszer meglepően emlékeztet az átverős, az eredeti netbanki felületekhez megszólalásig hasonlító, kimondottan adathalász céllal készített honlapokra, mondhatjuk úgy is, hogy azok telefonos verziója. A csalók természetesen a lehető leghitelesebben próbálják meg előadni magukat, az ügyfélszolgálatok stílusában kérnek pontos, és mindenre kiterjedő beazonosítást az ügyféltől.


A csalás összetettebb formája, amikor azt jelzik, hogy a felhasználó pénze veszélyben van, ezért felszólítják, hogy menjen el a legközelebbi ATM-hez, vegyen ki egy nagy összeget, majd adja át a magát banki alkalmazottnak kiadó bűnözőnek - mondták el az ügyet jól ismerő források a This is money pénzügyi portálnak.

A hatóságok szerint a legtöbben azért lettek áldozatok, mert a csalók a beszélgetést valamilyen személyes információval indították, például beazonosításként elmondták az ügyfél lakcímét, születési dátumát vagy telefonszámát - így hitelesítették magukat. Ezek azonban viszonylag könnyen - például a közösségi oldalakról is - megszerezhető információk.

Csak óvatosan!

Bár Magyarországon nem tudni hasonló tömeges visszaélésekről, érdemes óvatosan kezelni az ilyen hívásokat, hiszen az elmúlt hónapokban is volt arra példa, hogy egy komoly nemzetközi pénzügyi csalássorozat elérte hazánkat is. (Az év elején nálunk is megjelent az a módszer, amely szerint a számítógépes bűnözők az ügyfelek számítógépe, táblagépe vagy okostelefonja felett egy kémprogram segítségével átvették a teljes felügyeletet.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legfontosabb, hogy ne válaszoljunk olyan - állítólag - a bankunktól érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavunk, bankkártyás és egyéb személyes adataink megadására kérnek.

A pénzintézetek soha nem kérnek ügyfeleiktől telefonon, e-mailen, vagy azokból elérhető internetes honlapokon személyes adatokat, vagy banki azonosítókat, illetve ilyen úton nem kérik semmilyen összeg befizetését vagy átutalását. Aki ilyen csalárd próbálkozást tapasztal, semmiképpen ne adjon meg semmilyen adatot és hívja haladéktalanul bankja ügyfélszolgálatát.

Fontos tudnunk, hogy bankunk sosem kéri PIN-kódunkat telefonon, vagy e-mailben. Ha kódunkat kérik, mindig legyünk rendkívül bizalmatlanok, mert nincs olyan helyzet, amikor jogosan kérhetik, így szinte biztos, hogy a PIN-kód kérése bárhol, ami nem ATM vagy POS-terminál (azaz bolti kártyás fizetőhely), erősen csalásgyanús.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?