1 °C Budapest

Ki bírja ezt megfizetni? Brutális drágulás jön

Pénzcentrum
2013. augusztus 30. 05:05

Közel duplájára nő a reptéri taxis fuvar ára szeptember elsejével a taxirendelet miatt: szerkesztőségünkből például fix 4200 helyett 8-9 ezer forintot kell majd fizetni érte. Egyre inkább érdemes lehet más alternatívákat keresni, mint a saját gépkocsi és a shuttle szolgálat vagy a többszöri átszállással közlekedő BKV.

A megdrágult taxizás leginkább a reptérre menet tűnik elkerülhetetlennek, hiszen még Budapest belvárosának sincs semmilyen közvetlen összeköttetése (közösségi közlekedéssel) a kettes terminállal. Több taxitársaság is alkalmaz kedvezményes reptéri transzfer árat, amit a taxirendelet értelmében elfelejthetünk. A taxisnak ezentúl egységesen, nappal és éjszaka, 450 forint alapdíjat, 280 forint a kilométerenkénti díjat, 70 forint pedig a várakozási díjat kell fizetnünk. Ez utóbbit akkor számol az óra, ha a kocsi 15 km/óránál lassabban megy.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyibe kerül a taxi?

Szeptember elsejétől már sosem tudhatjuk biztosan, hogy mennyibe kerül a taxi. Az egységes díj csak annyit jelent, hogy 450 forint alapdíjat mindenképp ki kell fizetnünk, valamit a további 280 forintot is kilométerenként. Ha a taxi 15 km/óra alatt vánszorog, akkor további 70 forintot is percenként. Az óbudai szerkesztőségünkből például 27,7 kilométerre lévő repülőtérig 450 ft + 27,7 km*280 Ft+ 5-10 perc * 70 Ft díjat kell fizetni, ez minimum 8 556 forint. Oda vissza 17 ezer, ami már tényleg vetekszik a fapados jegyek árával. Összeszedtük azokat az országokat, ahova például olcsóbban utazhatunk idén:

Saját kocsival is olcsóbb

Metál Zoltán, a Taxiszövetség elnöke kérdésünkre elmondta, szerinte nem lesz lényeges forgalomcsökkenés a megemelkedett taxidíjak miatt. Érvelése szerint, aki szeret kényelmesen utazni az észre sem veszi a megduplázódott árakat és csak emiatt nem fog BKV-ra vagy más közlekedési módra váltani.

Pedig még kocsival is olcsóbb lehet az utazás, ha csak 1-2 hétre utazunk. A benzinköltség ugyancsak az irodánkból körülbelül ezer forint körül van, oda-vissza kétezer. A parkolni meg a taxi díjakhoz képest elég kedvező a terminál mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás: bud.hu

Akár egy hónapos parkolást is megúszhatunk olcsóbban, mint a taxizást. Vannak a hivatalos parkolókon kívül más szolgáltatók is, ahol ingyenes transzfer is jár a terminál elé éjjel-nappal, így még a bőröndöket sem kell magunk után húzni 6-10 percig.

A reptéri transzferezés lehet a legnagyobb nyertese a díjemelésnek

A "díj ellenében végzett személygépkocsis személyszállítás" nem "taxizás", így a taxirendelet sem szabályozza semmilyen formában - tudtuk meg Antal Mihálytól, Airportshuttle.hu Zrt. Operativ vezetőjétől. A cég fix tarifáért szállít a reptérről be bárkit a városba. Ez például a mi esetünkben az irodáig 2 880 forint egy főre, de még a taxikba beférő négy fő esetén is 6291 forint, ami még mindig olcsóbb, mint a taxi.

Persze az ilyen transzferek esetén meg kell osztani a kocsit másokkal és esetlegesen meg kell várnunk, amíg őket is kidobja a minibusz otthonuk előtt, így mindenképp lassabb ez a szolgáltatás, mint a taxizás. De nagyobb csoportok és családok könnyen lehet, hogy mégis ezt a szolgáltatást választják, hiszen ha minél többen érkeznek egy címről, annál kevésbé valószínű, hogy várni kell. Egyénileg meg egyszerűen negyed annyiba kerül, mint az új sárga taxik.

Beindult a közösségi fuvarozás

Még csak egy hirdető van az egyik telekocsi oldalon, aki  ezer forintért szállítja az alkalmi utasait, de talán egyre gyakoribb lesz majd a jövőben, hogy azok akik egyébként is kocsival érkeznek a terminálhoz kiviszik még néhány utastársukat is. Ennek szervezése könnyen megoldható  már az interneten és a taxis forgalom akár jelentős részét is felválthatja.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem