Ki bírja ezt megfizetni? Brutális drágulás jön

Pénzcentrum
2013. augusztus 30. 05:05

Közel duplájára nő a reptéri taxis fuvar ára szeptember elsejével a taxirendelet miatt: szerkesztőségünkből például fix 4200 helyett 8-9 ezer forintot kell majd fizetni érte. Egyre inkább érdemes lehet más alternatívákat keresni, mint a saját gépkocsi és a shuttle szolgálat vagy a többszöri átszállással közlekedő BKV.

A megdrágult taxizás leginkább a reptérre menet tűnik elkerülhetetlennek, hiszen még Budapest belvárosának sincs semmilyen közvetlen összeköttetése (közösségi közlekedéssel) a kettes terminállal. Több taxitársaság is alkalmaz kedvezményes reptéri transzfer árat, amit a taxirendelet értelmében elfelejthetünk. A taxisnak ezentúl egységesen, nappal és éjszaka, 450 forint alapdíjat, 280 forint a kilométerenkénti díjat, 70 forint pedig a várakozási díjat kell fizetnünk. Ez utóbbit akkor számol az óra, ha a kocsi 15 km/óránál lassabban megy.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyibe kerül a taxi?

Szeptember elsejétől már sosem tudhatjuk biztosan, hogy mennyibe kerül a taxi. Az egységes díj csak annyit jelent, hogy 450 forint alapdíjat mindenképp ki kell fizetnünk, valamit a további 280 forintot is kilométerenként. Ha a taxi 15 km/óra alatt vánszorog, akkor további 70 forintot is percenként. Az óbudai szerkesztőségünkből például 27,7 kilométerre lévő repülőtérig 450 ft + 27,7 km*280 Ft+ 5-10 perc * 70 Ft díjat kell fizetni, ez minimum 8 556 forint. Oda vissza 17 ezer, ami már tényleg vetekszik a fapados jegyek árával. Összeszedtük azokat az országokat, ahova például olcsóbban utazhatunk idén:

Saját kocsival is olcsóbb

Metál Zoltán, a Taxiszövetség elnöke kérdésünkre elmondta, szerinte nem lesz lényeges forgalomcsökkenés a megemelkedett taxidíjak miatt. Érvelése szerint, aki szeret kényelmesen utazni az észre sem veszi a megduplázódott árakat és csak emiatt nem fog BKV-ra vagy más közlekedési módra váltani.

Pedig még kocsival is olcsóbb lehet az utazás, ha csak 1-2 hétre utazunk. A benzinköltség ugyancsak az irodánkból körülbelül ezer forint körül van, oda-vissza kétezer. A parkolni meg a taxi díjakhoz képest elég kedvező a terminál mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: bud.hu

Akár egy hónapos parkolást is megúszhatunk olcsóbban, mint a taxizást. Vannak a hivatalos parkolókon kívül más szolgáltatók is, ahol ingyenes transzfer is jár a terminál elé éjjel-nappal, így még a bőröndöket sem kell magunk után húzni 6-10 percig.

A reptéri transzferezés lehet a legnagyobb nyertese a díjemelésnek

A "díj ellenében végzett személygépkocsis személyszállítás" nem "taxizás", így a taxirendelet sem szabályozza semmilyen formában - tudtuk meg Antal Mihálytól, Airportshuttle.hu Zrt. Operativ vezetőjétől. A cég fix tarifáért szállít a reptérről be bárkit a városba. Ez például a mi esetünkben az irodáig 2 880 forint egy főre, de még a taxikba beférő négy fő esetén is 6291 forint, ami még mindig olcsóbb, mint a taxi.

Persze az ilyen transzferek esetén meg kell osztani a kocsit másokkal és esetlegesen meg kell várnunk, amíg őket is kidobja a minibusz otthonuk előtt, így mindenképp lassabb ez a szolgáltatás, mint a taxizás. De nagyobb csoportok és családok könnyen lehet, hogy mégis ezt a szolgáltatást választják, hiszen ha minél többen érkeznek egy címről, annál kevésbé valószínű, hogy várni kell. Egyénileg meg egyszerűen negyed annyiba kerül, mint az új sárga taxik.

Beindult a közösségi fuvarozás

Még csak egy hirdető van az egyik telekocsi oldalon, aki  ezer forintért szállítja az alkalmi utasait, de talán egyre gyakoribb lesz majd a jövőben, hogy azok akik egyébként is kocsival érkeznek a terminálhoz kiviszik még néhány utastársukat is. Ennek szervezése könnyen megoldható  már az interneten és a taxis forgalom akár jelentős részét is felválthatja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25