17 °C Budapest

Ki bírja ezt megfizetni? Brutális drágulás jön

Pénzcentrum
2013. augusztus 30. 05:05

Közel duplájára nő a reptéri taxis fuvar ára szeptember elsejével a taxirendelet miatt: szerkesztőségünkből például fix 4200 helyett 8-9 ezer forintot kell majd fizetni érte. Egyre inkább érdemes lehet más alternatívákat keresni, mint a saját gépkocsi és a shuttle szolgálat vagy a többszöri átszállással közlekedő BKV.

A megdrágult taxizás leginkább a reptérre menet tűnik elkerülhetetlennek, hiszen még Budapest belvárosának sincs semmilyen közvetlen összeköttetése (közösségi közlekedéssel) a kettes terminállal. Több taxitársaság is alkalmaz kedvezményes reptéri transzfer árat, amit a taxirendelet értelmében elfelejthetünk. A taxisnak ezentúl egységesen, nappal és éjszaka, 450 forint alapdíjat, 280 forint a kilométerenkénti díjat, 70 forint pedig a várakozási díjat kell fizetnünk. Ez utóbbit akkor számol az óra, ha a kocsi 15 km/óránál lassabban megy.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyibe kerül a taxi?

Szeptember elsejétől már sosem tudhatjuk biztosan, hogy mennyibe kerül a taxi. Az egységes díj csak annyit jelent, hogy 450 forint alapdíjat mindenképp ki kell fizetnünk, valamit a további 280 forintot is kilométerenként. Ha a taxi 15 km/óra alatt vánszorog, akkor további 70 forintot is percenként. Az óbudai szerkesztőségünkből például 27,7 kilométerre lévő repülőtérig 450 ft + 27,7 km*280 Ft+ 5-10 perc * 70 Ft díjat kell fizetni, ez minimum 8 556 forint. Oda vissza 17 ezer, ami már tényleg vetekszik a fapados jegyek árával. Összeszedtük azokat az országokat, ahova például olcsóbban utazhatunk idén:

Saját kocsival is olcsóbb

Metál Zoltán, a Taxiszövetség elnöke kérdésünkre elmondta, szerinte nem lesz lényeges forgalomcsökkenés a megemelkedett taxidíjak miatt. Érvelése szerint, aki szeret kényelmesen utazni az észre sem veszi a megduplázódott árakat és csak emiatt nem fog BKV-ra vagy más közlekedési módra váltani.

Pedig még kocsival is olcsóbb lehet az utazás, ha csak 1-2 hétre utazunk. A benzinköltség ugyancsak az irodánkból körülbelül ezer forint körül van, oda-vissza kétezer. A parkolni meg a taxi díjakhoz képest elég kedvező a terminál mellett.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Forrás: bud.hu

Akár egy hónapos parkolást is megúszhatunk olcsóbban, mint a taxizást. Vannak a hivatalos parkolókon kívül más szolgáltatók is, ahol ingyenes transzfer is jár a terminál elé éjjel-nappal, így még a bőröndöket sem kell magunk után húzni 6-10 percig.

A reptéri transzferezés lehet a legnagyobb nyertese a díjemelésnek

A "díj ellenében végzett személygépkocsis személyszállítás" nem "taxizás", így a taxirendelet sem szabályozza semmilyen formában - tudtuk meg Antal Mihálytól, Airportshuttle.hu Zrt. Operativ vezetőjétől. A cég fix tarifáért szállít a reptérről be bárkit a városba. Ez például a mi esetünkben az irodáig 2 880 forint egy főre, de még a taxikba beférő négy fő esetén is 6291 forint, ami még mindig olcsóbb, mint a taxi.

Persze az ilyen transzferek esetén meg kell osztani a kocsit másokkal és esetlegesen meg kell várnunk, amíg őket is kidobja a minibusz otthonuk előtt, így mindenképp lassabb ez a szolgáltatás, mint a taxizás. De nagyobb csoportok és családok könnyen lehet, hogy mégis ezt a szolgáltatást választják, hiszen ha minél többen érkeznek egy címről, annál kevésbé valószínű, hogy várni kell. Egyénileg meg egyszerűen negyed annyiba kerül, mint az új sárga taxik.

Beindult a közösségi fuvarozás

Még csak egy hirdető van az egyik telekocsi oldalon, aki  ezer forintért szállítja az alkalmi utasait, de talán egyre gyakoribb lesz majd a jövőben, hogy azok akik egyébként is kocsival érkeznek a terminálhoz kiviszik még néhány utastársukat is. Ennek szervezése könnyen megoldható  már az interneten és a taxis forgalom akár jelentős részét is felválthatja.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?